Povežite se s nama

U fokusu

Vlado Sevšek zadovoljan: liste broj 7 i 11 imaju odlične startne pozicije za izbornu utrku

Objavljeno:

- dana

NA LISTI ČAK 11 ŽENA

Nakon što je danas Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo pravovaljane kandidacijske liste za izbor članova Gradskog vijeća i kandidatura za izbor gradonačelnika Grada Varaždina, stigle su i prve reakcije kandidata.

Među sedmero kandidata za gradonačelnika je Vlado Sevšek, predsjednik udruge građana Liga za Varaždin, koji se kao kandidat grupe birača na zbirnoj listi nalazi na 7. mjestu, budući da su ona određena abecednim redom.

– Zadovoljan sam startnim pozicijama za predstoječe lokalne izbore. Nogometnim riječnikom rečeno – pripadaju nam dvije krilne pozicije i jamčimo učinkovit rezultat za Gradsku vijećnicu – istaknuo je Sevšek koji je predao kandidaturu za gradonačelnika.

Kao što je poznato, njegovi su zamjenici ugledni varaždinski poduzetnici Dubravka Lekić i Davor Patafta.

Inače, za mandate u Gradskom vijeću se natječe ukupno 13 lista. Lista Lige za Varaždin za Gradsko vijeće se pod imenom Kandidacijska lista grupe birača nositelja Vlade Sevšeka nalazi pod rednim brojem 11.

Na spomenutoj listi, koju objavljujemo u nastavku, je čak 11 žena.

KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA
Nositelj liste: VLADO SEVŠEK

Kandidatkinje/kandidati:

1. Vlado Sevšek
2. Dubravka Lekić
3. Davor Patafta
4. Stjepan Cvek
5. Tomislav Vrbnjak
6. Zlatko Mehun
7. Mladen Rihtarić
8. Jadranka Kanižaj
9. Jadranka Grdić
10. Saša Hiršzon
11. Smiljan Jović
12. Zlatko Šlezak
13. Ivana Kovačić
14. Eugen Šafran
15. Cvetka Šafarić
16. Anita Kociper-Sieber
17. Damir Roki
18. Sanja Lechner
19. Lucija Novoselec
20. Stjepan Vučković
21. Ines Hrain-Ludošan
22. Davor Njegovec
23. Irena Križmarić
24. Tihomir Tomašek
25. Lucija Nađ

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

U fokusu

Strani radnik u hrvatskim građevinskim tvrtkama je 20 posto skuplji od domaćeg

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama sve više će postajati ključni ograničavajući razvojni problem hrvatskoga graditeljstva, ali i gospodarstva u cjelini. Hrvatska gospodarska komora provela je indikativno istraživanje o zapošljavanju strane radne snage među svojim članicama.

Istraživanjem su bile obuhvaćene veće građevinske tvrtke koje su imale zaposlene radnike iz drugih država, njih 12 ukupno. Broj stranih radnika u tim se tvrtkama kretao od 20 do 350 radnika.

Rezultate istraživanja kao i osvrt na aktualnu situaciju u građevini s obzirom na radnu snagu predstavila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj na Hrvatskom graditeljskom forumu koji organizira Hrvatski savez građevinskih inženjera danas u Zagrebu.

Forum je zamišljen kao prilika za okupljanje i javnu diskusiju bitnih dionika u sektoru graditeljstva kako bi se raspravljalo o problemima u graditeljstvu i mogućim rješenjima tih problema.

Strani radnici zaposleni u građevini dolaze iz zemalja u okružju: BiH, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije, ali i iz nešto udaljenijih zemalja poput Ukrajine, Maroka, Egipta i Turske, a u posljednje vrijeme sve je više radnika koji stižu iz dalekih zemalja kao što su Uzbekistan, Nepal, Indija, Bangladeš i Filipini. Prema komentarima poslodavaca u građevini, najbolja iskustva imaju s radnicima iz Bosne i Hercegovine te dijelom iz Makedonije i Srbije – jezične barijere nema i radnici imaju potrebne vještine.

Što se zadržavanja u hrvatskim tvrtkama tiče, u najvećemu broju zadržavaju se radnici iz Bosne i Hercegovine, a zatim iz Makedonije, Srbije, Ukrajine i Bangladeša. Radnici iz dalekih zemalja zadržavaju se na radu u Hrvatskoj kraći period od radnika iz regije.

Čest je slučaj da određen broj tih radnika vrlo lako i brzo, bez objašnjenja, napušta posao u hrvatskim građevinskim tvrtkama.

– Iako je uvriježeno mišljenje da je strani radnik jeftiniji pa da zato domaći poduzetnici uvoze radnike, to ipak nije tako. Traženje radnika, trošak dozvola, prevoditelji, učenje i stručna obuka stvaraju određeni trošak koji nije zanemariv. Zbog svih tih dodatnih troškova strani radnik je oko 20 posto skuplji od domaćeg – ističe Čagalj.

Problem u privlačenju radnika građevinske struke u Hrvatsku su i neadekvatna primanja zaposlenih. Naime, prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u građevinarstvu znatnije zaostaju za prosjekom.

Čagalj ističe da dugoročno rješenje problema stručne radne snage ipak ne leži u uvozu stranaca. S obzirom na to da nije izgledno kako će se u kratkome roku popraviti raspoloživost građevinskih stručnjaka na domaćemu tržištu, treba započeti s drugim mjerama radne politike.

Utjecaj stranih radnika može se promatrati i kroz produktivnost po zaposlenome koja se zadnjih godina povećava, ali je još uvijek dosta niža nego što je bila u 2008. Najslabija točka hrvatskoga građevinskog sektora svakako je produktivnost rada.

Broj zaposlenih u djelatnosti građevinarstva u drugome kvartalu 2023. iznosio je 115.000, što je više od sedam posto od ukupnog broja zaposlenih u RH.

U 2016. godini broj zaposlenih u graditeljstvu pao je na oko 86 tisuća, dok je na HZZ-ovu popisu bila oko 21 tisuća nezaposlenih građevinske struke. U građevinskome sektoru izgubljeno je više od 60 tisuća radnih mjesta. Nameće se zaključak da je upravo u tom periodu veliki broj domaćih radnika otišao raditi u inozemstvo.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje