Povežite se s nama

U fokusu

Ima plaću 16.000 kuna, a ne plaća račune: ovo je tekst o ovrsi Vlašića zbog kojeg su političari na nogama

Objavljeno:

- dana

POGLEDAJTE SUDSKO RJEŠENJE

Vlado Vlašić, direktor Varkoma, tvrtke koja Varaždincima šalje račune za potrošenu pitku vodu, nije plaćao račune Čistoće za odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada. Zbog neplaćenih računa Čistoća je ovršni postupak radi naplate novčane tražbine protiv Vlašića pokrenula još u svibnju ove godine.

To je vidljivo iz rješenja Općinskog suda u Varaždinu od 14. listopada, koje nam je dostavljeno na temelju zahtjeva za pristup informacijama, uz napomenu da 4. studenoga rješenje još uvijek nije postalo pravomoćno.

A isprika?

Na izravno pitanje je li pod ovrhom, direktor Varkoma je 15. rujna ove godine odmahnuo.

– Možda nisam platio pokoji račun, ali nije točno da je protiv mene pokrenuta ovrha – rekao je tad novinarima, pokušavajući pritom ozbiljne optužbe prikazati kao podvale iz redova Reformista.

„Možda nisam platio pokoji račun, ali nije točno da je protiv mene pokrenuta ovrha“, rekao je Vlašić 15. rujna

Pitanje je li Vlašić, član HNS-a, pod ovrhom zbog neplaćanja računa za otpad, 15. rujna je na sjednici Gradskog vijeća postavila vijećnica Reformista Natalija Martinčević. Gradonačelnik Goran Habuš tad joj je odgovorio da će osobno pitati Vlašića za ovrhu, a potom joj poručio da će se morati ispričati ako iznosi lažne podatke.
Hoće li sad zatražiti da se gradskoj vijećnici, ali i svim građanima ispriča Vlašić? Ne samo da nije plaćao račune za usluge tvrtke u vlasništvu Grada, nego je javno još iznosio neistine.

Svega 20-ak dana nakon što je javno rekao da nije pod ovrhom, javnoj bilježnici je podnio prigovor protiv rješenja o ovrsi iz svibnja. Upravo zbog toga je cijeli predmet završio na Općinskom sudu u Varaždinu. No zanimljivo je da je prigovor odbačen jer ga je direktor Varkoma podnio sa zakašnjenjem od dva mjeseca!

Zbog neplaćenih računa za odvoz i zbrinjavanje smeća, rješenje o ovrsi je javna bilježnica donijela 19. svibnja. Rješenje su dva puta pokušali dostaviti na Vlašićevu adresu, ali bezuspješno, pa je 15. srpnja objavljeno na e-oglasnoj ploči Općinskog suda. Rok od osam dana za podnošenje prigovora počeo je teći 25. srpnja.

„Uvidom u spis sud je utvrdio da je ovršeniku dva puta pokušana dostava na adresi (…), a koja se vratila s napomenom ‘Nije tražio’, slijedom čega je ovršeniku dostava predmetnog rješenja o ovrsi izvršena putem e-oglasne ploče ovoga suda na kojoj je isto istaknuto dana 15. srpnja 2016. godine, te se smatra uručenim ovršeniku dana 24. srpnja 2016. godine, (…) pri čemu od sljedećeg dana (25. srpnja 2016. godine) teče rok za podnošenje prigovora (…) u trajanju od 8 dana“, piše u rješenju Suda.

Vlašić nije poduzimao ništa sve do 4. listopada, kad je javnoj bilježnici dostavio prigovor, ali s velikim zakašnjenjem.

Stranački prijatelj

To daje drugačije svjetlo na veliki projekt izgradnje kanalizacije, koji provodi Varkom na čelu s Vlašićem. Iako je bilo najavljeno da će 220-ak kilometara kanalizacijskih cijevi i 100-tinjak objekata biti dovršeno do kraja 2018., sa svime se kasni. Još uvijek nije izabran nijedan izvođač radova, a Varkom nije uspio ishoditi ni sve građevinske dozvole.

Nije to jedini projekt za koji je odgovoran Vlašić a koji je pun otvorenih pitanja. Upravo je on 2013. kao komunalni pročelnik Grada Varaždina bio predsjednik Stručnog povjerenstva za davanje koncesije za odlaganje baliranog otpada. Kao što je poznato, koncesijski ugovor ni dan-danas nije potpisan, a bale su i dalje u Brezju, jer je Ministarstvo zaštite okoliša odbilo dati novac nazvavši koncesiju nezakonitom.

Pročelnik je 2013. postao direktor Varkoma, i to ne putem natječaja, nego zahvaljujući gradonačelniku Habušu koji je upravo njega predložio članovima Nadzornog odbora Varkoma. Hoće li Habuš i dalje štititi  stranačkog prijatelja?

Ovrha na ovrhu

– Ne komentirajući uopće kakva se poruka šalje našim građanima kada direktor Varkoma ne plaća smeće, sporna je činjenica da su Varkom i Čistoća u sudskom sporu, pa se postavlja pitanje radi li se ovdje o ozbiljnom sukobu interesa? – pitala je Natalija Martinčević (Reformisti) 15. rujna na sjednici Gradskog vijeća.
Odgovor nije dobila. Podsjetila je da je Vlašić bio i pod ovrhom Crtorada zbog neplaćanja parkiranja, i to u vrijeme kad je direktno bio uključen u izmjene koncesijskih ugovora s Crtoradom, koji su doveli do tužbi i sporova.
Protiv Vlašića je ovrhu pokrenuo i Grad Varaždin zbog neplaćanja komunalne naknade, što je javno potvrdio 2012. Bilo je to nekoliko mjeseci nakon što je bio imenovan za vršitelja dužnosti pročelnika Komunalnog odjela Grada, kojem nije redovno plaćao račune.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje