Povežite se s nama

Novosti

Vlašić od danas potvrđen direktor Varkoma

Objavljeno:

- dana

PONOVLJENO GLASOVANJE

Danas se ponovno sastao Nadzorni odbor Varkoma s istom misijom kao i proteklog petka – imenovati  komunalnog pročelnika Vladu Vlašića, HNS-ovca, na mjesto direktora Varkoma.

Još prošlog četvrtka Grad Varaždin poslao je dopis u kojem objašnjavaju da trenutni direktor Marijan Cesarec ima previše posla kao predsjednik Uprave, tehnički i financijskog direktora te da će imenovati Vladu Vlašića za direktora i to bez javnog natječaja jer “dioničari smatraju kako je provođenje natječaja u ovom trenutku nepovoljnije rješenje za „Varkom“ jer bi se njegovo provođenje moglo oduljiti, a što bi moglo ugroziti kvalitetno restrukturiranje „Varkoma“ do roka utvrđenog zakonom”.

Nisu bili sigurni u petak pa su danas ponovili glasovanje

U petak je Vlašić trebao biti odmah i potvrđen na sjednici Nadzornog odbora (NO), no nije došao dovoljan broj članova – troje ih je bilo bolesno, a od njih šestero četvero je glasalo za, jedan je bio protiv, a jedan je bio suzdržan.

– Nakon sjednice u konzultaciji s članovima NO postavila se dvojba o pravovaljanosti odluke obzirom na prisutni broj članova NO. Naime u Statutu Varkom d.d. jest propisano da NO donosi odluke običnom većinom svih glasova. Ne piše izrijekom svih postojećih ili svih nazočnih ili svih danih. Logičkim tumačenjem dolazimo do toga da je pojam svih postojećih glasova širi od pojma svih nazočnih i svih danih. Stoga je moguće da se postavi pitanje/dvojba da li je odluka uopće donesena ako su 4 glasa dana za. Kako bi se izbjegle dvojbe vezane uz ishod glasovanja, a time i spriječili eventualni sporovi, odlučeno je da se danas održi nova sjednica Nadzornog odbora – pojasnio nam je predsjednik Nadzornog odbora Saša Barbir.

Nitko više nije bolestan

Danas su se svi članovi NO-a pojavili, svih devet. – Na sjednici je odlučeno da se ponovi glasovanje o odluci imenovanja Uprave, kako bi se uz prisutnost svih članova izbjegla bilo kakva dvojba  U ponovljenom glasovanju šest članova glasovalo je za imenovanje, jedan član protiv dok su  dva člana bila suzdržana – pojašnjava Barbir.Tako Vlašić sutra odlazi raditi u Varkom, a Cesarec se vraća na mjesto tehničkog direktora.

Doznajemo da će se u petak NO Varkoma sastati kako bi porazgovarali o ugovoru novog direktora.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje