Povežite se s nama

U fokusu

Vlašić po ovrhama dužan više od 100.000 kuna, Habuš: Pa tko nema nepodmirenih obveza?!

Objavljeno:

- dana

NEĆE SMIJENITI DIREKTORA VARKOMA

Bankovni račun direktora Varkoma Vlade Vlašića je, kao što je poznato od ovog tjedna, blokiran zbog ovrha, pa ima otvoreni zaštićeni račun.

Ovrha koju je Čistoća protiv njega pokrenula zbog devet neplaćenih računa za smeće u iznosu od 590 kuna, prava je sitnica u odnosu na ostale nepodmirene obveze.

<< Ima plaću 16.000 kuna, a ne plaća račune: ovo je tekst o ovrsi Vlašića zbog kojeg su političari na nogama

Koliko je dužan, direktor Varkoma nije želio reći kako se „javnost ne bi zabavljala“. Međutim, jednostavnom računicom se dolazi do podatka da je Vlašić dužan najmanje 100.000 kuna po ovrhama.

Mjesečno mu “skidaju” više od 12.000 kuna?

Naime, u slučaju ovrhe radnika čija je plaća veća od prosječne plaće u Hrvatskoj, na zaštićeni račun idu dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj. To znači da bi Varkom na Vlašićev zaštićeni račun trebao uplaćivati oko 3.800 kuna, a ostatak ide na redovni račun s kojeg se onda plaćaju dugovi koje ima po ovrhama.

Ako je Vlašićeva plaća 16.000 kuna neto (pretpostavlja se da je viša), a račun mu je blokiran, tada mjesečno za dugove odlazi oko 12.000 kuna.

S obzirom da je rekao da očekuje da će dugove otplatiti tijekom sljedeće godine, a račun mu nije u blokadi od jučer, dolazi se do podatka da po ovrhama duguje više od 100.000 kuna.

<< Vlašić stjeran u kut priznao: Moj račun je blokiran, protiv mene je pokrenuto više ovrha

Gradonačelnik Goran Habuš smatra da Vlašić, unatoč problemima s privatnim financijama, može uspješno voditi projekt Aglomeracije Varaždin vrijedan više od 800 milijuna kuna. – Mislim da zbog duga od 590 kuna zaista nema razloga mijenjati direktora – ustvrdio je danas.

– Interesiralo me je li podmirio račun prema Čistoći, podmirio ga je, a u ostalo zaista ne ulazim. Ostale ovrhe su njegove privatne stvari. Dogodilo se ovo s Čistoćom, Vlado se javno ispričao. Ne radi se o dugu astronomske cifre, platio je 590 kuna i ja ga zbog toga mijenjati neću, tim više Varkom nikad dosad nije imao ovakav projekt, Aglomeraciju Varaždin koja rješava problem kanalizacije grada Varaždina i cijele Varaždinske županije – rekao je Habuš.

<< Vlašić: Nisam pod ovrhom, možda nisam platio pokoji račun za smeće

Na pitanje da dug ne iznosi 590 kuna, nego je riječ o više ovrha, Habuš je uzvratio protupitanjima.

– Ali kakve to veze ima?! Možete mi objasniti? Pa tko danas nema nepodmirenih obveza?! – pitao je gradonačelnik Varaždina.

HDZ traži opoziv NO-a Varkoma, SDP-ovci se još nisu konzultirali

Klub vijećnika HDZ-a je već uputio prijedlog za dopunu dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća u ponedjeljak, a traže da gradonačelnik prvo da izvješće o projektu Aglomeracije i natječajima koji su poništeni, a potom da se ovlasti gradonačelnika da sazove Glavnu skupštinu i predloži opoziv članova Nadzornog odbora i predloži nove (koji bi onda smijenili direktora Vlašića).

<< Habijan: Prvo treba smijeniti cijeli Nadzorni odbor Varkoma, a onda i direktora Vlašića!

Predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet (SDP) je potvrdio da je prijedlog primio, pri čemu je napomenuo da sad o gradskim vijećnicima ovisi hoće li ga prihvatiti i uvrstiti na dnevni red.

Hoće li vijećnici SDP-a podržati taj prijedlog ili će dati neki drugi s obzirom da je predsjednik gradskog SDP-a Alen Kišić također zatražio ostavku ili smjenu Vlašića zbog ovrha i poništenih natječaja za Aglomeraciju?

– Ne mogu vam to reći, jer se s gospodinom Kišićem još nisam konzultirao – rekao je Hehet.

Nije isključen sličan scenarij kao u slučaju Termoplin: Kišić je javno zatražio raspravu na Gradskom vijeću, a onda na to „zaboravio“. Hoće li SDP-ovci „zaboraviti“ i da je njihov šef tražio ostavku direktora Varkoma, vidjet će se već u ponedjeljak.

<< SDP traži smjenu ili ostavku direktora Varkoma Vlade Vlašića jer je pod ovhom zbog neplaćanja računa

Kad je u pitanju stav Habuša i HNS-a, iznenađenja nema. – Gospodin Vlašić će u okviru svojih ovlasti sam sazvati Nadzorni odbor i Glavnu skupštinu, te informirati skupštinare o cijeloj situaciji. Varkom nije nikakav slučaj, osobno smatram da se cijela hajka digla zbog nečega što je u Hrvatskoj uobičajeno, a to je da javne nabave ovakve vrijednosti padaju – rekao je gradonačelnik i napomenuo da nema potrebe da sazivanje NO-a i Glavne skupštine inicira HDZ,  jer će to učiniti Vlašić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje