Povežite se s nama

U fokusu

Vlasnica tvrtke Bernarda već je u Brestu otvorila vlastitu trgovinu

Objavljeno:

- dana

U OSVAJANJE BJELORUSKOG TRŽIŠTA

Poznata hrvatska poduzetnica Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda, u Brestu je otvorila vlastitu trgovinu.

– Osnovali smo tvrtku Bernarda adria u Brestu. Moram naglasiti kako su nam tom prilikom doista svi izašli ususret te smo u roku od dva dana registrirali tvrtku, a prva roba u naš salon namještaja u Brestu otišla je 8. travnja – rekla je Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda iz Pušćina na  2. Hrvatsko-bjeloruski forumu koji je početkom travnja održan u Varaždinu i Čakovcu, a tijekom kojeg su se Varaždincima i Međimurcima predstavili gospodarstvenici iz Bresta.

Cesarec: Moramo otvarati nova tržišta

Cecelja nam je otkrila  kako je proboj na bjelorusko tržište započela na forumu koji je prije nekoliko mjeseci održan u Brestu te su ovakvi susreti iznimno važni za gospodarstvenike iz obje zemlje.

– Mi imamo jako puno proizvoda koje nemaju gospodarstvenici iz Bresta, a zainteresirani su za njih i žele ih na svom tržištu – rekla je Cecelja koja je na prvom gospodarskom forumu u Brestu napravila prezentaciju. 

– Svi su bili oduševljeni i to zato jer oni nemaju takve proizvode. Zato i imamo veliku šansu i preporučila bih svim gospodarstvenicima da bez straha pokušaju osvojiti ta tražišta – poručila je Cecelja čiju je tvrtku posjetilo izaslanstvo iz Bresta na kraju svog boravka u Hrvatskoj.

No, osim brze registracije i susretljivosti domaćina, bjelorusko tržište nudi stranim ulagačima i niz drugih pogodnosti.

– U Bjelorusiji postoje povlastice za strane ulagače, kako na državnom tako i na lokalnom području, besplatnih komunalni priključaci, tvrtke se oslobađaju od poreza na dobit na rok od sedam godina, a oslobođaju se i od plaćanja poreza i carina – istaknuo je Andrei Klets, zamjenik župana Bresta koji je u Varaždinu predstavio bjelorusko tržište.

Klets se nada da će ovaj forum polučiti rezultate te će se ostvariti gospodarska suradnja između dvije zemlje i to ne samo na području turizma po čemu su poznate obje zemlje. – Mnogo je mogućnosti za suradnju u gospodarstvu, industriji i trgovini – ističe.

Da prostora za suradnju ima smatra i predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Čedomil Cesarec.

– Varaždinska županija ima 30 posto izvoza na strana tržišta, od čega je 85 posto u EU. Da bi se uopće mogli dalje razvijati, moramo otvarati nova tržišta, a jedno od tih novih tržišta je Bjelorusija. Otvaranjem tog tržišta otvara nam se put za Rusiju i Kazahstan, odnosno jedno puno veće tržište – navodi Cesarec.

U okviru 2. Hrvatsko-bjeloruskog gospodarskog foruma u Varaždinu HGK – Županijska komora Varaždin potpisala je s Trgovinsko-industrijskom komorom Brest iz Bjelorusije sporazum o suradnji. Sporazum su potpisali Denis Nepsha, zamjenik direktora Trgovinsko-industrijske komore Brest i Čedomil Cesarec predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin. Prema potpisanom dokumentu obje strane će međusobno razmjenjivati informacije o gospodarskim pitanjima i zakonodavstvu, sajmovima i traženju potencijalnih poslovnih partnera. Da je tržište Bjelorusije vrlo interesantno za razvoj gospodarskih odnosa vidjelo se prema velikom interesu tvrtki za bilateralne poslovne razgovore. Ulazak na tržište Bjelorusije otvara mogućnost ulaska u bescarinsku zonu Euroazijskog gospodarskog saveza.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje