Povežite se s nama

Novosti

Vlasnicima za obnovu pročelja i krovova do 40.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Pomoć kod obnove pročelja i krovova u jezgri Varaždina

Vlasnici i suvlasnici građevina na području grada Varaždina koje su pojedinačno registrirane kao kulturno dobro ili se nalaze na području kulturno-povijesne cjeline grada Varaždina, odnosno gradske povijesne jezgre, moći će bespovratno dobiti dio novca potrebnog za obnovu pročelja i krovova.

– Prvog dana travnja raspisujemo javni poziv za Program sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u varaždinskom središtu – najavio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš govoreći o novom programu osmišljenom u gradskoj upravi čiji se detalji nalaze na http://www.varazdin.hr/natjecaji

Novi program

Riječ je programu u sklopu kojeg će Grad Varaždin s ukupno 400 tisuća kuna sufinancirati obnovu pročelja i krovova u prstenu omeđenom Trenkovom, Optujskom, Zagrebačkom, Kolodvorskom i Kukuljevićevom ulicom. Sufinancirat će se sredstvima spomeničke rente temeljem koje će se ove godine u gradski proračun prikupiti ukupno nešto više od milijun kuna. Osim za sufinanciranje krovova i pročelja, kako je pojasnio Bojan Lukman iz komunalnog odjela, trećina novca od spomeničke rente ide za uređenje hodnih površina u gradskoj jezgri, a trećina za popravak portala i kipova.
– S veseljem smo dočekali ovaj projekt jer se njime zapravo prvi put sustavno regulira pomoć građanima, odnosno vlasnicima građevina. Do sada su se u centru (su)financirale obnove spomenika kulture, sakralnih objekata i portala, no puno posla ima i na privatnim zgradama i kućama u gradskoj jezgri. Nadam se da će vlasnici građevina prepoznati ovu priliku te naći mogućnosti za obnovu jer su oni odgovorni za njihovo stanje. Posao neće biti lagan jer, osim financija, vlasnici moraju imati i dokumentaciju, što znači minimalno troškovnik, ako se radi o manje zahtjevnim objektima, a ako se radi o složenijim, onda i tehničku dokumentaciju koja će sadržavati i nacrte – naglasio je Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog odjela u Varaždinu, koji će nadzirati sanacijske radove.
Kako je rekao komunalni pročelnik Mario Sambolec, vlasnici i suvlasnici građevina moći će bespovratno dobiti maksimalno 40 tisuća kuna, odnosno deset posto osiguranih sredstava u Programu korištenja sredstava ostvarenih od spomeničke rente. Troškovi sanacije sufinancirat će se u skladu s tim programom te pripadajućim pravilnikom prema kojem će se i bodovati pročelja prijavljena za sanaciju, odnosno izraditi lista prioriteta. S onima čija pročelja uđu u Program najprije će se sklapati predugovori, a zatim ugovori. Isplata će uslijediti nakon dovršetka radova koje će obići povjerenstvo te sastaviti zapisnik.

Za prijave 30 dana

– Obnova mora biti cjelovita, što znači da mora obuhvaćati sanaciju i obnovu svih uličnih pročelja i krovova građevine, osim u slučajevima kada je krov već ranije saniran – naglasio je Habuš napominjući da se na program neće moći prijaviti oni koji imaju evidentirana dugovanja prema Gradu Varaždinu s bilo koje osnove.
Javni poziv zajedno s prijavnicom i pravilnikom o korištenju sredstava spomeničke rente za provođenje Programa bit će objavljen na internetskim stranicama www.varazdin.hr. Prijava, kao i podrobnije informacije moći će se dobiti tijekom uredovnog radnog vremena u Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina, Trg slobode 12, telefon 042/201-418. Upravni odjel zaprimat će prijave zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom 30 dana, odnosno do kraja travnja.
– Ovo je prva, probna godina ovog novog programa za koji se nadam da će biti zanimanja te da će biti utrošeno planiranih 400 tisuća kuna, sukladno programu koji je prihvatilo Gradsko vijeće. Time želimo zaustaviti propadanje našeg kulturnog blaga, odnosno još više poljepšati vizure grada te podići sigurnost. Sukladno iskustvima koje ćemo steći, moguće su promjene iduće godine, odnosno veća ili manja sredstva – rekao je varaždinski gradonačelnik te najavio skore rekonstrukcijske radove u Draškovićevoj i Školskoj ulici

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje