Povežite se s nama

Život i društvo

Vlč. Valentina Meštrića na posljednje počivalište ispratilo 50-ak svećenika, obitelj i brojni vjernici

Valentin Meštrić pokop

Objavljeno:

- dana

Vlč. Valentin Meštrić, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji je preminuo u subotu navečer, 2. veljače, na blagdan Svijećnice, u Svećeničkom domu u Varaždinu u 82. godini života nakon duge i teške bolesti, pokopan je u utorak 5. veljače u svom rodnom mjestu Presečnom kod Varaždina.

Svetu misu zadušnicu u u kapeli sv. Florijana u Presečnom i sprovodne obrede na mjesnom groblju predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s 50-ak okupljenih svećenika i u nazočnosti članova obitelji, rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika.

U propovijedi je biskup Mrzljak s okupljenim svećenicima i vjernicima promišljao o definiciji čovjeka, o tome kako bismo o čovjeku mogli govoriti da iscrpimo sve što on jest u svojoj biti, objavila je Varaždinska biskupija.

U ime župljana Župe Jalžabet, vlč. Meštriću se zahvalio i od njega oprostio vlč. Josip Vidović istaknuvši kako je pokojni vlč. Meštrić punih osamnaest godina služio u Župi Jalžabet.

– Rado se svi sjećamo tih vremena, ali nekako godine brzo prolete, pa kao da je bilo jučer, vjerujem da je i Vama to vrijeme brzo proletjelo, ali važnije od prolaznosti vremena jest to da ste neumorno kroz svih osamnaest godina svećeničke službe djelovali kao brižni pastir svoga stada. Radost su Vam bile i tri mlade mise. Iz ove župe, zbog bolesti, morali ste prekinuti aktivni svećenički život i otići u mirovinu. Zbog svega što ste učinili mi smo ponosni na Vas što smo Vas imali. Drago nam je da smo svu zahvalnost za sve primljeno mogli još za života vama iskazati i to kroz proslavu Vašega svećeničkog jubileja – Zlatne mise koju ste odslužili upravo u Jalžabetu prije pet godina. Kao što ste se veselili i tugovali nad svakidašnjicom svojih župljana, tako i mi u tuzi se opraštamo od Vas, ali i radujemo se kao kršćani s Vama, jer Vas je dobri Bog pozvao da primite u baštinu život vječni i stan u domu Oca nebeskoga kojemu ste vjerno služili kroz pedeset i pet godina svećeničke službe. Zato, velečasni Valente, doviđenja i hvala. Doviđenja dok se ponovno ne sretnemo s onu stranu vječnosti gdje će bol i patnja nestati s naših lica, gdje ćemo zajedno s Vama gledati Boga licem u lice. I zato molite za nas da i mi dobar boj bijemo i trku završimo te život vječni steknemo. Veliko Vam hvala! – rekao je, između ostalog, u svom oproštajnom govoru vlč. Vidović.

Oproštaj od vlč. Valentina Meštrića završio je sprovodnim obredom na mjesnom groblju u Presečnom.

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje