Povežite se s nama

Život i društvo

Vlč. Valentina Meštrića na posljednje počivalište ispratilo 50-ak svećenika, obitelj i brojni vjernici

Valentin Meštrić pokop

Objavljeno:

- dana

Vlč. Valentin Meštrić, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji je preminuo u subotu navečer, 2. veljače, na blagdan Svijećnice, u Svećeničkom domu u Varaždinu u 82. godini života nakon duge i teške bolesti, pokopan je u utorak 5. veljače u svom rodnom mjestu Presečnom kod Varaždina.

Svetu misu zadušnicu u u kapeli sv. Florijana u Presečnom i sprovodne obrede na mjesnom groblju predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s 50-ak okupljenih svećenika i u nazočnosti članova obitelji, rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika.

U propovijedi je biskup Mrzljak s okupljenim svećenicima i vjernicima promišljao o definiciji čovjeka, o tome kako bismo o čovjeku mogli govoriti da iscrpimo sve što on jest u svojoj biti, objavila je Varaždinska biskupija.

U ime župljana Župe Jalžabet, vlč. Meštriću se zahvalio i od njega oprostio vlč. Josip Vidović istaknuvši kako je pokojni vlč. Meštrić punih osamnaest godina služio u Župi Jalžabet.

– Rado se svi sjećamo tih vremena, ali nekako godine brzo prolete, pa kao da je bilo jučer, vjerujem da je i Vama to vrijeme brzo proletjelo, ali važnije od prolaznosti vremena jest to da ste neumorno kroz svih osamnaest godina svećeničke službe djelovali kao brižni pastir svoga stada. Radost su Vam bile i tri mlade mise. Iz ove župe, zbog bolesti, morali ste prekinuti aktivni svećenički život i otići u mirovinu. Zbog svega što ste učinili mi smo ponosni na Vas što smo Vas imali. Drago nam je da smo svu zahvalnost za sve primljeno mogli još za života vama iskazati i to kroz proslavu Vašega svećeničkog jubileja – Zlatne mise koju ste odslužili upravo u Jalžabetu prije pet godina. Kao što ste se veselili i tugovali nad svakidašnjicom svojih župljana, tako i mi u tuzi se opraštamo od Vas, ali i radujemo se kao kršćani s Vama, jer Vas je dobri Bog pozvao da primite u baštinu život vječni i stan u domu Oca nebeskoga kojemu ste vjerno služili kroz pedeset i pet godina svećeničke službe. Zato, velečasni Valente, doviđenja i hvala. Doviđenja dok se ponovno ne sretnemo s onu stranu vječnosti gdje će bol i patnja nestati s naših lica, gdje ćemo zajedno s Vama gledati Boga licem u lice. I zato molite za nas da i mi dobar boj bijemo i trku završimo te život vječni steknemo. Veliko Vam hvala! – rekao je, između ostalog, u svom oproštajnom govoru vlč. Vidović.

Oproštaj od vlč. Valentina Meštrića završio je sprovodnim obredom na mjesnom groblju u Presečnom.

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Zvjezdana Kušter i pas Tesla iz čakovečke stanice HGSS-a otišli spašavati živote iz ruševina u Turskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: HGSS Stanica Čakovec/Facebook

Hrvatski tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenuli su u ponedjeljak, 6. veljače 2023., oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj koju su 6. veljače pogodili razorni potresi, kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Među njima su i Zvjezdana Kušter i pas Tesla, potražni tim iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec.

Ovaj tim osposobljen je za poslušnost, prepreke i traženje u ruševinama te poslušnost i traženje u lavinama, a dodajmo i da je Tesla sa svojom vlasnicom u Ljubljani u listopadu prošle godine uspješno položio i međunarodni ispit poslušnosti, prepreka i traženja u šumama, objavili su lani iz HGSS-a.

– Prema odluci Vlade, 40-ak pripadnika Civilne zaštite RH na putu je prema Turskoj kako bi pomogli domaćim kolegama na potresom pogođenom području. Zvjezdani Kušter i Tesli, potražnom timu Stanice Čakovec koji vrijedno trenira u sklopu Modula za odgovor na velike katastrofe i potrese MUSAR, želimo sretan put i što više spašenih! – napisali su na Facebooku iz HGSS Stanice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje