Povežite se s nama

Život i društvo

Voda do svih domaćinstava!

Objavljeno:

- dana

OPĆINA DONJA VOĆA

– Među najznačajnijim investicijama Općine Donja Voća je početak gradnje vodovodne mreže u visokoj zoni Gornja Voća. Riječ je o projektu važnom za sve stanovnike voćanskoga kraja jer život bez vode u današnje je vrijeme nezamisliv. Stoga je projekt vodovodne mreže prioritetni projekt u narednom razdoblju – najavio je Kruno Jurgec, načelnik općine Donja Voća u povodu proslave Dana općine i Župe sv. Martina.

Dan općine Donja Voća obilježen je u petak svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja je održana u Vatrogasnom domu s obzirom na to da jedna od najmanjih općina jedina u Varaždinskoj županiji još nema sportsku dvoranu. U proslavu Dana općine prigodnim programima uključila se i Župa sv. Martina te brojne udruge  koje djeluju na području ove općine koja je, kao i sve ostale u županiji i Hrvatskoj, suočena s kontinuiranim smanjenjem proračunskih prihoda, dok su zahtjevi i potrebe stanovnika sve veći.

Realizirali smo projekt Mentor u kojem su nam partneri općine Petrijanec i Vidovec

– Općina Donja Voća raspolaže s vrlo malim proračunom koji godišnje iznosi oko dva milijuna kuna. Takav proračun nam ne daje dovoljno prostora za planiranje velikih investicija, no dajemo sve od sebe kako bismo najbolje odgovorili na izazove koji su pred nama. Od važnijih investicija, uz početak gradnje vodovodne mreže, izdvojio bih novi asfaltni sloj na županijskoj cesti u dužini od 1500 metara, postavljanje niskonaponske mreže u Rijeci Voćanskoj, gradnju nogometnog igrališta u Plitvici Voćanskoj i postavljanje rasvjete na župnom groblju. Izuzetno sam ponosan što smo uspješno realizirali EU projekt Mentor u kojem su nam partneri Općina Petrijanec i Vidovec. Ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora za ovaj projekt vezan za nezaposlene žitelje naše, ali i općina koje su uključene u njega. To je prvi projekt koji je iniciran u potpunosti s naše strane te jedan od rijetkih koji su realizirani ove godine u Varaždinskoj županiji – istaknuo je Jurgec.

Općina Donja Voća dosad je uspješno sudjelovala u dva projekta financirana iz EU fondova. Kontinuirano prate sve natječaje koje otvaraju ministarstva i na njih se javljaju, ali bez konkretnog uspjeha u zadnje tri godine.

– Dobivamo potvrde o kvalitetno napisanim projektima i o prihvatljivosti financiranja, no ono na kraju izostaje. Potpuno drugačija situacija je s projektima koje radimo u suradnji s Varaždinskom županijom i nadamo se da će tako ostati i dalje – rekao je načelnik općine Donja Voća u kojoj se također nadaju da će im budućnost donijeti više novaca iz EU fondova.

Nada EU fondovi

Za iduću godinu planiramo proračun u iznosu od oko pet milijuna kuna

– Za iduću godinu planiramo proračun u iznosu od oko pet milijuna kuna i to upravo zbog sredstava iz EU fondova, a planovi za iduću godinu su strukturirani tako da ravnomjerno obuhvate sve dijelove naše općine. U realizaciji tih planova pouzdajemo se u Varaždinsku županiju, koja nam je dosad bila velika potpora u brojnim projektima, no nadamo se da će napokon doći odobrenje jednog od mnogo prijavljenih projekata prema našim ministarstvima – najavljuje načelnik općine koja je suočena s iseljavanjem stanovništva i negativnim prirodnim prirastom. Svjesni tih problema Jurgec navodi kako problem odlaska stanovništva iz voćanskoga kraja ne mogu riješiti sami.

– Bez konkretne pomoći od Vlade i ministarstava ta će bitka biti vrlo teška i neizvjesna. Općina ima vrlo jasne i velike projekte, no kočnica je mali i limitirani proračun kojim bi te projekte mogla ostvariti. Iako je kraj u kojem mi živimo doista poseban, egzistencijalne potrebe i radna mjesta je ono što ljudima upravlja, što im treba i što ih u konačnici zadržava u rodnom kraju – zaključio je Jurgec.

Naša budućnost nisu zone, već seoski turizam!

– Smjernice razvoja općine Donja Voća temelje se na našim nedostacima koje imamo naspram drugih općina u Varaždinskoj županiji. Upravo te svoje slabosti mi želimo pretvoriti u našu prednost i prepoznatljivost, no bez pomoći države mi doista u okviru svojeg proračuna ne možemo puno – ističe Kruno Jurgec, načelnik općine Donja Voća.

Među strateškim ciljevima razvoja ove općine već zadnjih nekoliko godina je poticanje ekopoljoprivredne proizvodnje, seoskog načina života i privređivanja s prepoznatljivim seoskim domaćinstvima, vinotočjima, malim tradicijskim obrtima ili obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (JPG). Iako je u prošlosti bilo ideja o “velikoj” voćanskoj zoni, od toga na kraju nije bilo ništa.

– Potrošena sredstva mogli smo pametnije iskoristiti, primjerice, za izradu studije koja govori o onome što su naše prednosti, a to je čist okoliš, ekopoljoprivreda i ruralni turizam. Aktiviranje i komercijalizacija voćanskih posebnosti – spilje Vindije, slikara Salvka Stolnika, sakralnih objekata i samih ljudi – ono je na čemu temeljimo svoje planove. Vjerujemo da će u narednom vremenu odgovorni to i prepoznati, iako, moram priznati, mi svoje nade polažemo više u EU sredstva i partnerstva s našim prijateljima iz EU – istaknuo je načelnik.

Veliki potencijali po njemu se kriju i u razvoju vinogradarstva i razvoju seoskog turizma gdje u skoro vrijeme očekuju i prve konkretne poteze.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!