Povežite se s nama

Novosti

Voda u Varaždinu zbog Vladine naknade poskupjela 16,6 posto

Objavljeno:

- dana

VARKOM

Pitka voda u Varaždinu je od 1. travnja skuplja 16,6 posto. Domaćinstva će umjesto 9,03 kune Varkomu kubni metar plaćati 10,53 kune s PDV-om. Poskupljenje je posljedica Vladine odluke iz siječnja kojom su naknadu za korištenje voda s 1,35 kuna povećali na 2,85 kuna po kubnom metru.

– Naknada za korištenje voda prihod je Hrvatskih voda Zagreb. Procijenjeno je da će Hrvatske vode povećanjem visine naknade godišnje na državnom nivou prikupiti približno 360 milijuna kuna više, a tim sredstvima će biti sufinancirani veliki projekti u vodnom gospodarstvu, u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju – istaknuo je direktor Varkoma Vlado Vlašić u pisanom odgovoru.

Unatoč poskupljenju, cijena pitke vode u Varaždinu ostala je među najnižima u Hrvatskoj. – Domaćinstva u susjednom Čakovcu od 1. travnja kubni metar plaćaju 12,86 kuna – navode u Varkomu. To je 2,33 kune više od Varaždinaca.

10,53 kuna s PDV-om je nova cijena kubika vode. Stara cijena bila je 9,09 kuna

Varkom je krajem prošlog mjeseca pokrenuo postupak javne nabave za dogradnju garaže na Motičnjaku, pokraj uređaja za mehaničko pročišćavanje otpadnih voda. U planu je dogradnja 565 kvadrata, procijenjena vrijednost radova je četiri milijuna kuna, a ponude će biti otvorene ove srijede, 9. travnja.

– Na Motičnjaku su smještena četiri specijalna stroja za održavanje kanalizacijskog sustava, čija je pojedinačna vrijednost minimalno milijun kuna. Sukladno odredbama Zakona o vodama posjedujemo i opremu za snimanje cjevovoda za CCTV inspekciju. U postojećoj garaži, koja je na Motičnjaku izgrađena 1989. godine, samo su tri mjesta, nedovoljno za garažiranje svih vozila. Uz to, postojeća garaža nije ni grijana da bi se spriječilo smrzavanje vozila. Zbog toga je Varkom pripremio projekt, ishodio građevinsku dozvolu i objavio javno nadmetanje za dogradnju postojeće garaže s još minimalno tri garažna mjesta i adekvatnim grijanjem – pojasnili su.

Ističu da će zahvaljujući planiranom proširenju garažnih mjesta specijalni strojevi za održavanje kanalizacije u funkciji biti i tijekom zimskih mjeseci.

Tuš-kada

Zanimljivo je da se, prema natječajnoj dokumentaciji, u spoju postojeće i dograđene garaže na Motičnjaku predviđa i uređenje sanitarnog čvora s tuš-kadom. Čemu tuš na Motičnjaku i to baš prvoklasne proizvodnje? U Varkomu doznajemo da nije riječ o luksuzu. – U sklopu dogradnje planira se i izgradnja sanitarnog čvora te tuš-kade kako bi se po potrebi mogli oprati zaposlenici koji rade na održavanju kanalizacijskog sustava – pojasnili su.

Spajaju se varaždinski Varkom i ivanečki Ivkom?

Distributere vode u cijeloj Hrvatskoj očekuje okrupnjavanje i povezivanje u društva koja godišnje isporučuju više od tri milijuna kuna kubika vode. To je još krajem prošle godine najavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je napomenuo da je okrupnjavanje nužno kako bi Hrvatska do 2023. godine mogla dobiti tri milijarde kuna iz Europske unije za razvoj vodoopskrbe i odvodnje.

I dok je trenutno više od 150 distributera vode u državi, plan Vlade je njihov broj smanjiti na 21, što bi značilo da će svaka županija imati samo jednog distributera.
Za razliku od drugih županija, koje u prosjeku imaju čak osam tvrtki koje vode brigu o vodoopskrbi i odvodnji, Varaždinska ima samo dva: Varkom u Varaždinu i Ivkom u Ivancu.

Sukladno planu okrupnjavanja, te dvije tvrtke bi trebale biti spojene, što će biti poznato kada Vlada donese uredbu kojom će odrediti distributivna područja i njihove granice. (vms)

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje