Povežite se s nama

Novosti

“Vodeći smo na sjeverozapadu”

Objavljeno:

- dana

GP STANORAD: Razgovor s Igorom Gregorecom

Primarna djelatnost GPStanorad, koja djeluje i u Varaždinu, je upravljanje zgradama.Ovu djelatnost tvrtka uspješno obavlja, a daljnjim aktivnostima nastojat će podići standard života u višestambenim zgradama.

Poslovanje Stanorada i planovi za dalje bili su i povod za razgovor s Igorom Gregorecom, voditeljem tehničke službe i varaždinske podružnice.

Zadržati poziciju

Što je s postupkom predstečajne nagodbe?
S iznimnim zadovoljstvom mogu reći da je u petak konačno u potpunosti uspješno dovršen postupak predstečajne nagodbe. Sretni smo jer dugotrajnost postupka nije utjecala na našu primarnu djelatnost upravljanja zgradama, kao ni na odnos sa suvlasnicima ili dobavljačima. Unatoč priželjkivanju konkurencije, nismo dozvolili da taj postupak utječe na naše poslovanje.  Stanorad je još uvijek najveći upravitelj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i trudimo se zadržati tu poziciju.
Kakva je situacija s konkurencijom?
O konkurenciji sve najbolje, svatko neka svojim poslovanjem dokaže svoju sposobnost. Ipak, na varaždinskom području situacija s konkurencijom prilično je “prljava”. Nije uobičajeno da se direktno kontaktiraju predstavnici ili suvlasnici zgrada koje su na upravljanju kod drugog upravitelja; štoviše, zabranjeno je i po statutu “Udruge upravitelja Hrvatske” kao i “Kodeksa časti upravitelja” koji smo potpisali svi mi ozbiljni upravitelji u Hrvatskoj. Ista ta konkurencija pokušava ponudama “ispod stola” lobirati za prelazak zgrade kod njih. No upravljanje je posao na duge staze, nečija isprazna obećanja i lažne nade će isplivati na površinu.

U Varaždinu smo uveli etažno grijanje na više od 250 stanova

Svi pričaju o toplinskim fasadama i dobivanju novaca iz EU fondova.
Stječe se dojam da novci leže i samo ih treba pokupiti, no istina nije ni blizu tome. Za provođenje projekata energetske učinkovitosti, koji bi mogli konkurirati na natječaje za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i fondova EU potrebno je ispuniti nekoliko bitnih preduvjeta. Prvi i osnovni preduvjet je energetski certifikat. To je osnovni dokument kojim se snima postojeće stanje zgrade (kroz energetski pregled) te se predlažu mjere poboljšanja energetske učinkovitosti. Nakon toga potrebno je izraditi glavni projekt za poboljšanje energetske učinkovitosti, izraditi troškovnike radova, i tek nakon toga se mogu podnijeti zahtjevi za sredstva. Sam postupak je dugotrajan, precizan i zahtjeva angažman, ne samo upravitelja i stručnjaka s područja graditeljstva i energetike, već i samih suvlasnika, tj. vlasnika stanova. Od suvlasnika je potrebna suglasnost za izradu certifikata i projekata, ali i njihova stvarna volja za obnovom zgrade. Kod velikih radova potrebna je stopostotna suglasnost suvlasnika za izvođenje i plaćanje radova, što je u stvarnosti jako teško postići. Stanorad je jedan od vodećih upravitelja u Hrvatskoj što se tiče provedbe energetske obnove i uključeni smo u razvoj projekata i podzakonskih akata na nacionalnoj razini. Sve naše zgrade, koje su kandidati za pristupanje sredstvima fonda, a suvlasnici su iskazali volju donošenjem odluke, prijavljuju se kontinuirano na sve aktualne natječaje Glavnina natječaja očekuje se u ožujku/travnju ove godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje