Povežite se s nama

U fokusu

Voditeljica Infektologije OB Varaždin Elizabeta Dvorski: “Mladi, ne podcjenjujte virus COVID-19”

Objavljeno:

- dana

Od početka pandemije, razni stručnjaci upozoravaju kako starije osobe spadaju u rizičniju skupinu kada je posrijedi zaraza novim koronavirusom, no istodobno upozoravaju i mlade ljude da ne podcjenjuju virus i COVID-19. S njima se slaže i voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice Varaždin Elizabeta Dvorski, dr.med.spec.infektolog.

Naime, upozorila je da svakodnevno svjedoče sve većem broju hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 infekcije u Općoj bolnici Varaždin te da je većinom riječ o osobama starije životne dobi, koji su u bolnicu zaprimljeni s težom kliničkom slikom.

– Međutim, u posljednje vrijeme sve je veći broj prijema mlađih pacijenata na naše COVID odjele. Riječ je pretežno o osobama između 40 i 50 godina starosti, dakle radno aktivnom stanovništvu. I oni, kada budu zaprimljeni na naš odjel najčešće već imaju tešku kliničku sliku, kao što je obostrana upala pluća što onda iziskuje dugotrajnije liječenje i puno sporiji oporavak. Biti mlad, odnosno spadati u mlađu populaciju danas ne znači i da ste zdravi. Upravo u toj populaciji, što zbog genetske predispozicije, što zbog samog načina života imamo jako puno osoba s kroničnim bolestima, kao što je pretilost, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, bolestima respiratornog sustava poput astme ili KOPB-a, a to su najčešće i naši pacijenti s pozitivitetom. Ako uzimate lijekove za regulaciju krvnog tlaka, ako imate problema s regulacijom šećera u svom organizmu ili pak uzimate lijekove za liječenje astme ili ublažavanje alergije, a mladi ste – to ne znači da ćete, ukoliko se zarazite s novim koronavirusom, proći neokrznuto – upozorava dr. Elizabeta Dvorski.

I dodaje: – Ima slučajeva i dobro je da ima, gdje i takvi zaista prođu s blagim ili gotovo nikakvim simptomima, ali mi govorimo o onim pacijentima koje u posljednje vrijeme sve češće viđamo na našim odjelima i gdje ulažemo znatne napore kako bi se oni čim prije i sa što manje posljedica oporavili. No, ne svjedočimo samo takvim pacijentima. Na našim odjelima leže i oni koji su do sad bili potpuno zdravi, bavili se određenim sportom, bili fizički aktivni, pazili na prehranu, a sada se doslovno bore za svaki udisaj – naglašava Elizabeta Dvorski, te dodaje kako se ne smije zaboraviti ni na osobe s pozitivitetom koje se liječe kod kuće.

Iako njihova klinička slika ne zahtjeva hospitalizaciju, riječ je također o osobama koje znaju i po dva tjedna imati povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne smetnje, koji su u tom periodu radno nesposobni, i koji također trebaju vremena za potpuni oporavak.

COVID-19 nije prehlada, a ni gripa

Česte su usporedbe koronavirusa s virusima influenze zbog načina prijenosa i simptoma koji nalikuju gripi, no, ne radi se o virusima iste skupine, ističe Dvorski.

SARS-CoV-2 novi je soj u skupini koronavirusa koji prethodno nije bio identificiran kod ljudi, a sama bolest je puno kompliciranija nego uobičajena gripa. Gripa primjerice nastupa naglo, već u prvim danima bolesti ima izražene simptome kao što je visoka tjelesna temperatura i opća slabost, dok se poteškoće kod COVID-19 infekcije javljaju tek nakon šestog dana, točnije u drugom tjednu. Zato je svakako potreban oprez svima koji se nalaze u samoizolaciji i misle da im nije ništa, jer bi se mogli iznenaditi ako povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj razviju tek petog ili šestog dana bolesti. Ujedno u borbi s gripom pomaže nam i cjepivo, dok ga za COVID-19 tek očekujemo.

COVID-pacijenti

Od samog početka epidemije OB Varaždin na svakodnevnoj razini zajedno sa Ministarstvom zdravstva, Varaždinskom županijom i županijskim Stožerom civilne zaštite rješava i prevenira stanja koja su vezana uz zbrinjavanje bolesnika oboljelih od COVID-19, kao i svih drugih vitalno ugroženih pacijenata, onkoloških bolesnika i djece.

Iz dana u dan razmatraju se mogućnosti zbrinjavanja pacijenata, osigurava se potrebna medicinska oprema i zdravstveni kadar što preraspodjelom resursa unutar bolnice, što mobilizacijom, te zapošljavanjem medicinskih sestara, odnosno tehničara, na određeno bez natječaja.

– Nama je svaki pacijent jednako važan, bio on mlad, star, na kisiku, respiratoru. Svaki njihov samostalan udisaj naša je mala pobjeda u ovoj borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja. Međutim, zbog povećanog broja hospitaliziranih događa se da je bolnički sustav primarno koncentriran na COVID pacijente. Osiguravanjem kapaciteta za te pacijente, drugi pacijenti ostaju zakinuti za pružanje adekvatne zdravstvene skrbi – rekla je Dvorski, te naglasila kako će oni kao bolnica učiniti sve što je u njihovoj moći, ali ne mogu sve sami.

Potrebna je odgovornost cijelog društva. – Samo odgovornim ponašanjem smanjit ćemo broj zaraženih, a tada i broj hospitaliziranih, kao i broj osoba na respiratoru, a bolničke kapacitete ponovno ćemo moći osloboditi za zbrinjavanje drugih zdravstvenih stanja – poručuje.

Odgovornost kreće od nas samih

– U ovom trenutku većina ljudi je potencijalno zaražena a da to možda ne znaju. Stoga je od izuzetne važnosti odgovorno ponašanje svakog od nas. Kad bi se odgovorno ponašali već samo u svojim obiteljima, puno toga bi napravili. Primjerice, prema podacima Eurostata za 2018. godinu Hrvati najkasnije u Europi odlaze od roditelja. Iz tog razloga se često obraćamo mladima da ograniče svoja kretanja, kako bi upravo zaštitili svoje starije ukućane koji spadaju u rizičnu skupinu. Također, mnogi od nas ne mogu si priuštiti da se u potpunosti izoliraju od svojih ukućana. Veliku ulogu u sprječavanju zaraze tada igra smanjivanje kontakata s ukućanima na minimum, držanje distance, nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija površina, pranje ruku. Budite odgovorni gdje god se nalazili – apelira dr. Dvorski.

Predblagdansko vrijeme – poštujmo mjere

– Ovo predblagdansko vrijeme koje je pred nama je izazovno. Nemojmo hrliti u trgovačke centre, dućane, postoje i drugačiji način kupovine. Nemojmo se zadržavati na mjestima gdje ima više ljudi. Obiteljska okupljanja svedimo na minimum, neka budu intimnija, a opet posebna. Poštujmo mjere i propise koja su nam upućena, ako ne zbog sebe, onda zbog drugih. Kako bi očuvali zdravlje svojih bližnjih, a to je nešto što uvijek jedni drugima zaželimo za Božić i Novu godinu, prijeđimo onda ove godine s riječi na djela – zaključuje dr. Dvorski.

U fokusu

Iz Grada otkrili kakva sudbina čeka skulpture redovnika koje je naručio Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je odgovore na vijećnička pitanja od prošle sjednice Gradskog vijeća. Među ostalim, napokon je poznata informacija što će biti sa skulpturama redovnika u Parku Ivana Pavla II., koji su dobili nacionalnu prepoznatljivost nakon što je prošle godine zbog njih izbila mini afera.

Što Grad planira sa skulpturama zanimalo je vijećnika Ivana Obadića.

Bosilj: Spomenik redovnicima stajao je 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

– Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukloniti skulpture budući da ih sam autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, zahtjev upućen još u listopadu 2021. godine. Nakon što Grad ukloni skulpture sa lokacije u Parku Ivana Pavla II. iste će biti stručno uskladištene do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora o izradi i postavi skulpture ,,Crkveni redovi Varaždina” odnosno isporukom skulptura koje nisu izrađene od ugovorenog materijala zbog čega je autor skulptura obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjetimo, Grad je odlučio ukloniti skulpture nakon što je sudsko vještačenje utvrdilo da nisu izrađeni od dogovorenog materijala. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj tada je rekao da su skulpture stajale 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

Međutim, do sada iz Proračuna Grada Varaždina nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura ,,Crkveni redovi Varaždina“.

U Gradu ističu i da se u međuvremenu javio autor Nikola Šanjek s prijedlogom mirnog rješavanja spora.

Spomenimo i da jedna skulptura podsješća na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji ih je i naručio.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

KTC d.d. zapošljava na radnom mjestu Prodavač na odjelu tehnike (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebno radno iskustvo od jedne godine. Prijave poslati putem linka do 12.07.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Čakovec . Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

Autokuća Gašparić d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Asistent u odjelu postprodaje (m/ž). Mjesto rada Čakovec.Iskustvo rada u servisu, prednost iskustvu povezanom s vozilima i strojevima. Prijave poslati putem linka do 14.07.2022.

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje