Povežite se s nama

U fokusu

Voditeljica Infektologije OB Varaždin Elizabeta Dvorski: “Mladi, ne podcjenjujte virus COVID-19”

Objavljeno:

- dana

Od početka pandemije, razni stručnjaci upozoravaju kako starije osobe spadaju u rizičniju skupinu kada je posrijedi zaraza novim koronavirusom, no istodobno upozoravaju i mlade ljude da ne podcjenjuju virus i COVID-19. S njima se slaže i voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice Varaždin Elizabeta Dvorski, dr.med.spec.infektolog.

Naime, upozorila je da svakodnevno svjedoče sve većem broju hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 infekcije u Općoj bolnici Varaždin te da je većinom riječ o osobama starije životne dobi, koji su u bolnicu zaprimljeni s težom kliničkom slikom.

– Međutim, u posljednje vrijeme sve je veći broj prijema mlađih pacijenata na naše COVID odjele. Riječ je pretežno o osobama između 40 i 50 godina starosti, dakle radno aktivnom stanovništvu. I oni, kada budu zaprimljeni na naš odjel najčešće već imaju tešku kliničku sliku, kao što je obostrana upala pluća što onda iziskuje dugotrajnije liječenje i puno sporiji oporavak. Biti mlad, odnosno spadati u mlađu populaciju danas ne znači i da ste zdravi. Upravo u toj populaciji, što zbog genetske predispozicije, što zbog samog načina života imamo jako puno osoba s kroničnim bolestima, kao što je pretilost, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, bolestima respiratornog sustava poput astme ili KOPB-a, a to su najčešće i naši pacijenti s pozitivitetom. Ako uzimate lijekove za regulaciju krvnog tlaka, ako imate problema s regulacijom šećera u svom organizmu ili pak uzimate lijekove za liječenje astme ili ublažavanje alergije, a mladi ste – to ne znači da ćete, ukoliko se zarazite s novim koronavirusom, proći neokrznuto – upozorava dr. Elizabeta Dvorski.

I dodaje: – Ima slučajeva i dobro je da ima, gdje i takvi zaista prođu s blagim ili gotovo nikakvim simptomima, ali mi govorimo o onim pacijentima koje u posljednje vrijeme sve češće viđamo na našim odjelima i gdje ulažemo znatne napore kako bi se oni čim prije i sa što manje posljedica oporavili. No, ne svjedočimo samo takvim pacijentima. Na našim odjelima leže i oni koji su do sad bili potpuno zdravi, bavili se određenim sportom, bili fizički aktivni, pazili na prehranu, a sada se doslovno bore za svaki udisaj – naglašava Elizabeta Dvorski, te dodaje kako se ne smije zaboraviti ni na osobe s pozitivitetom koje se liječe kod kuće.

Iako njihova klinička slika ne zahtjeva hospitalizaciju, riječ je također o osobama koje znaju i po dva tjedna imati povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne smetnje, koji su u tom periodu radno nesposobni, i koji također trebaju vremena za potpuni oporavak.

COVID-19 nije prehlada, a ni gripa

Česte su usporedbe koronavirusa s virusima influenze zbog načina prijenosa i simptoma koji nalikuju gripi, no, ne radi se o virusima iste skupine, ističe Dvorski.

SARS-CoV-2 novi je soj u skupini koronavirusa koji prethodno nije bio identificiran kod ljudi, a sama bolest je puno kompliciranija nego uobičajena gripa. Gripa primjerice nastupa naglo, već u prvim danima bolesti ima izražene simptome kao što je visoka tjelesna temperatura i opća slabost, dok se poteškoće kod COVID-19 infekcije javljaju tek nakon šestog dana, točnije u drugom tjednu. Zato je svakako potreban oprez svima koji se nalaze u samoizolaciji i misle da im nije ništa, jer bi se mogli iznenaditi ako povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj razviju tek petog ili šestog dana bolesti. Ujedno u borbi s gripom pomaže nam i cjepivo, dok ga za COVID-19 tek očekujemo.

COVID-pacijenti

Od samog početka epidemije OB Varaždin na svakodnevnoj razini zajedno sa Ministarstvom zdravstva, Varaždinskom županijom i županijskim Stožerom civilne zaštite rješava i prevenira stanja koja su vezana uz zbrinjavanje bolesnika oboljelih od COVID-19, kao i svih drugih vitalno ugroženih pacijenata, onkoloških bolesnika i djece.

Iz dana u dan razmatraju se mogućnosti zbrinjavanja pacijenata, osigurava se potrebna medicinska oprema i zdravstveni kadar što preraspodjelom resursa unutar bolnice, što mobilizacijom, te zapošljavanjem medicinskih sestara, odnosno tehničara, na određeno bez natječaja.

– Nama je svaki pacijent jednako važan, bio on mlad, star, na kisiku, respiratoru. Svaki njihov samostalan udisaj naša je mala pobjeda u ovoj borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja. Međutim, zbog povećanog broja hospitaliziranih događa se da je bolnički sustav primarno koncentriran na COVID pacijente. Osiguravanjem kapaciteta za te pacijente, drugi pacijenti ostaju zakinuti za pružanje adekvatne zdravstvene skrbi – rekla je Dvorski, te naglasila kako će oni kao bolnica učiniti sve što je u njihovoj moći, ali ne mogu sve sami.

Potrebna je odgovornost cijelog društva. – Samo odgovornim ponašanjem smanjit ćemo broj zaraženih, a tada i broj hospitaliziranih, kao i broj osoba na respiratoru, a bolničke kapacitete ponovno ćemo moći osloboditi za zbrinjavanje drugih zdravstvenih stanja – poručuje.

Odgovornost kreće od nas samih

– U ovom trenutku većina ljudi je potencijalno zaražena a da to možda ne znaju. Stoga je od izuzetne važnosti odgovorno ponašanje svakog od nas. Kad bi se odgovorno ponašali već samo u svojim obiteljima, puno toga bi napravili. Primjerice, prema podacima Eurostata za 2018. godinu Hrvati najkasnije u Europi odlaze od roditelja. Iz tog razloga se često obraćamo mladima da ograniče svoja kretanja, kako bi upravo zaštitili svoje starije ukućane koji spadaju u rizičnu skupinu. Također, mnogi od nas ne mogu si priuštiti da se u potpunosti izoliraju od svojih ukućana. Veliku ulogu u sprječavanju zaraze tada igra smanjivanje kontakata s ukućanima na minimum, držanje distance, nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija površina, pranje ruku. Budite odgovorni gdje god se nalazili – apelira dr. Dvorski.

Predblagdansko vrijeme – poštujmo mjere

– Ovo predblagdansko vrijeme koje je pred nama je izazovno. Nemojmo hrliti u trgovačke centre, dućane, postoje i drugačiji način kupovine. Nemojmo se zadržavati na mjestima gdje ima više ljudi. Obiteljska okupljanja svedimo na minimum, neka budu intimnija, a opet posebna. Poštujmo mjere i propise koja su nam upućena, ako ne zbog sebe, onda zbog drugih. Kako bi očuvali zdravlje svojih bližnjih, a to je nešto što uvijek jedni drugima zaželimo za Božić i Novu godinu, prijeđimo onda ove godine s riječi na djela – zaključuje dr. Dvorski.

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ostali ste bez posla ili tražite novi? Onda je ovaj tekst stvoren za vas. U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada.

Na njihovoj stranici je trenutno više od 1.500 aktivnih natječaja za posao u Hrvatskoj i inozemstvu, a mi Vam donosimo ovotjednu TOP ponudu poslova iz Međimurske i Varaždinske županije.

NTH Mobile d.o.o. traži suradnika (m/ž) u odjelu za tehniku. Mjesto rada je Varaždin. Idealan kandidat je marljiva osoba, sklona timskom radu, te željna usvajanja novih znanja, osobito u modernoj tehnologiji. Poželjno je da imate godinu dana iskustva. No, to nije uvjet. U obzir dolaze samo kandidati koji imaju visoku razinu informatičke pismenosti i znaju engleski. Novozaposlena osoba radit će u zanimljivom i dinamičnom okruženju, s ekspertima iz različitih područja. Razvijat će se na profesionalnoj i osobnoj razini, naučiti rješavati izazovne probleme, upoznati kolege i suradnike diljem Europe, a i šire. Nude se stimulativna primanja sukladna znanju i rezultatima. Natječaj je otvoren do 18.01. Aplicirajte!

Cotra d.o.o. zapošljava na poziciji samostalni komercijalist (m/ž) u Varaždinu. Traži se VSS/VŠS elektrotehničkog smjera, prednost je poznavanje elektro-građevinskog sektora. Kandidat mora biti samostalan i proaktivan, imati dobre organizacijske sposobnosti. Očekuje se odlično znanje engleskog jezika i posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Poslodavac nudi službeni telefon, te auto. Detaljan opis radnog mjesta možete pronaći na linku.

Autoprijevoznik Dražen Mišak iz naselja Trnovec planira zaposliti vozača (m/ž) teretnog vozila C kategorije. Za prijavu morate imati završenu srednju školu, položen vozački ispit C kategorije i 2 godine radnog iskustva. Uvjet je KOD 95. Nudi se ugovor na neodređeno. Više na linku.

Pekarsko-trgovački obrt Martin zapošljava 2 prodavača (m/ž) za prodaju pekarskih proizvoda. Mjesto rada je naselje Hrašćica, a rok prijave 20.01. Uvjet je trogodišnje ili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, bez obzira na smjer. Ova pozicija je idealna i za one koji nikad nisu radili, zato što se radno iskustvo ne očekuje. Želite se prijaviti? Kliknite ovdje za i kontaktirajte poslodavca.

Jozičić j.d.o.o. iz općine Sračinec traži 2 građevinska radnika (m/ž). Nudi se ugovor na neodređeno, a kandidati moraju imati 2 godine radnog iskustva. Ako Vas zaposle bit ćete zaduženi za zidanje, žbukanje i fasaderske radove u niskogradnji. Posao se obavlja u mjestu sjedišta poslodavca ili na terenu, po potrebi i diljem Hrvatske. Prilikom rada u udaljenijim područjima organiziran je i financiran smještaj i prijevoz. Zainteresirani ste? Kliknite na link i pošaljite svoju prijavu već danas.

KIRCEK d.o.o. zapošljava čak 3 radnika na paralici (m/ž). Mjesto rada je općina Ljubešćica. Minimalan uvjet za prijavu je završena trogodišnja srednja škola (za drvnog tehničara, stolara ili neko drugo srodno zanimanje). Radno iskustvo nije potrebno, važnija je motivacija i želja za učenjem. Rad na stroju za obradu drveta, sortiranje elemenata po vrsti drveta, veličini i kvaliteti, samo su neki od zadataka na ovom radnom mjestu. Za više informacija kliknite na poveznicu.

Iz poduzeća Finesa Credos traže voditelja management consulting financijskog tima (m/ž) u Varaždinu. Potrebna je VSS ili VŠS. Kandidat mora imati marketinška i komercijalna znanja, visoko razvijene komunikacijske vještine, te minimalno 5 godina radnog iskustva u financijskoj industriji (banke, fondovi, osiguranja). Rok prijave na natječaj je 15.01. Kliknite ovdje i saznajte više.

URED PLUS d.o.o. iz naselja Jalkovec zapošljava knjigovođu (m/ž) za knjiženje URA, IRA, izvoda i ostale dokumentacije, obračun plaće, završni godišnji obračun, te za obavljanje drugih srodnih poslova. Očekuje se iskustvo u trajanju od minimalno 5 godina, znanje rada na računalu, komunikativnost, spremnost na radu u timu i na konstantno učenje. Ako se kandidat dokaže, postoji mogućnost stalnog zaposlenja. Zvuči zanimljivo? Saznajte više!

IVKOM d.d. planira zaposliti osobu na poziciji grobar (m/ž). Mjesto rada je Ivanec, a rok prijave 31.01. Radno iskustvo nije uvjet prilikom zapošljavanja. Novozaposlena osoba obavljat će poslove ukopa, pogrebnih ceremonijala, održavat će groblje, sudjelovat će u pratnji prilikom prijevoza pokojnika, te će izlaziti na teren prilikom interventnih poziva. Kontakt informacije možete pronaći na poveznici.

Obrt Autoelektrika Šantek treba autolimara (m/ž). Minimalan uvjet za prijavu je završena osnovna škola. Postoji mogućnost zapošljavanja osoba koje nemaju radnog iskustva i žele naučiti navedeni posao. Detalje o načinu prijave možete potražiti na linku.

Eko Taxi zapošljava vozače (m/ž) u Čakovcu i traži pojedince koji više od uredskog računala vole vožnju i razgovor s ljudima. Idealni kandidati aktivni su vozači koji posjeduju vozačku dozvolu B kategorije, spremni su na rad u smjenama, imaju razvijene komunikacijske vještine, marljivi su, snalažljivi te odgovorni u radu. Ako želite posao gdje nijedan dan nije isti, pročitajte detalje oglasa i prijavite se.

AGROMEĐIMURJE RATARSTVO d.o.o. zapošljava radnika na farmi (m/ž) u općini Donja Dubrava. Novozaposlena osoba bit će zadužena za hranjenje i brigu oko životinja. Radno iskustvo nije važno. Za detalje o načinu prijave na ovaj natječaj, otvoren do 08.02., kliknite na link.

Panex AGM traži servisera poljoprivrednih strojeva (m/ž) u Čakovcu. Nudi se ugovor na neodređeno. Glavni uvjet je završena trogodišnja srednja škola. Prijave se zaprimaju do 05.02. Saznajte više.

PEKARA IN iz općine Nedelišće zapošljava radnika u pekari (m/ž) za pomoćne poslove kod proizvodnje kruha i pekarskih proizvoda. Radno iskustvo nije potrebno. Minimalan uvjet za prijavu su završeni niži razredi osnovne škole. Kontakt informacije poslodavca možete pronaći na poveznici.

Ostatak bogate ponude poslova pronađite na portalu posao.hr. Želimo Vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Lepoglavska tvrtka ponudila 29 milijuna kuna za kupnju Hotela Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u petak, 8. siječnja, okončana druga javna e-dražba za ostvarivanje prava prvokupa Hotela Trakošćan, ispostavilo se da je od tri ponuditelja najvišu cijenu za objekt bivše Čačićeve tvrtke u stečaju ponudilo trgovačko društvo WE-KR d.o.o.

Spomenuta tvrtka iz Lepoglave ponudila je 29.055.000,00 kuna, no akviziciju će realizirati ukoliko prethodno pribavi očitovanje zagrebačke tvrtke ATR d.o.o., kojim ona povlači ili odustaje od  zahtjeva za oslobođenjem od plaćanja kupovnine.

Naime,  stvar se zakomplicirala jer u ATR-u tvrde da na  nekretninama imaju uknjiženo pravo prvokupa.

Nastavite čitati