Povežite se s nama

Život i društvo

Voli biologiju i crtiće, piše pjesme, kuha i svira ukulele

Objavljeno:

- dana

DAMJAN IVANJKO

Damjan Ivanjko s Halića u Općini Gornji Kneginec  u protekloj školskoj godini osvojio je prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz biologije, dok je na Državnom bio odličan šesti.

Sudjelovao je u Lidranu s pjesmom “Tišina” i kritičkom osvrtom “Gledatelj vidi i čuje”, bio na Županijskoj smotri likovnog stvaralaštva 2015., a njegova pjesma “Videl sam leptireka” objavljena je u zbirci “Vrabec na oblaku” 34. Smotre dječjega kajkavskoga pjesništva “Dragutin Domjanić” u Svetom Ivanu Zelini.

Sve mu ide

Tijekom dosadašnjeg osnovnoškolskog obrazovanja Damjan je sudjelovao i na natjecanjima iz tehničke kulture i iz matematike. Dakle, nema toga što ne zanima učenika OŠ Gornji Kneginec koji ove jeseni kreće u osmi razred i koji je nedavno u povodu Dana Općine Gornji Kneginec dobio diplomu za zapaženi rad u proteklom jednogodišnjem razdoblju, koju mu je uručio načelnik Goran Kaniški. Za što god Damjan pokaže interes, sve mu ide od ruke. Iako mu podjednako dobro idu i prirodni i društveni predmeti, priznaje da su mu ipak draže prirodne znanosti. No, naglašava da nije štreber.

Damjan je dobio diplomu Općine Gornji Kneginec za uspjehe u proteklom jednogodišnjem razdoblju 

– To prvo nisam. Ako ne zapamtim na satu, onda kod kuće jednom pročitam i zapamtim. Valjda je to dar – otkrio je Damjan koji brzo pamti, no zaboravit će, primjerice, ponijeti ključeve. 

Osim što je izvrstan u svemu čega se uhvati, nema teme o kojoj ne možete razgovarati s ovim multitalentiranim osmašem iz Kneginca, pa je tako otkrio i svoju teoriju o postanku čovjeka.

– Da su ljudi nastali od majmuna, onda danas ne bi bilo majmuna. Evolucija je definitivno postojala, ali mi i majmuni imamo zajedničkog pretka – otkrio nam je Damjan svoju teoriju o postanku čovjeka. Iako bi mnogi na osnovi njegovog interesa, ali i postignutih rezultata rekli da je sigurno najbolji učenik u razredu, Damjan kaže da nije. – Nisam najbolji. Rekao bih da sam najaktivniji – priznaje.

Unatoč širokom interesu Damjan planira upisati gimnaziju, pa Učiteljski fakulet.
– Komunikativan sam, imam znanje i mogu ga prenijeti drugima. Smatram da je posao učitelja za mene idealan – rekao je koji slobodno vrijeme krati – crtićima i superjunacima!

Neobična kuhinja

– Gledam sve crtiće, a volim i znanstvenu fantastiku, jer su u njoj superjunaci – otkrio nam je Damjan, koji uz pisanje pjesama u slobodno vrijeme igra nogomet, voli boraviti u prirodi, svirati ukulele, a ono po čemu se razlikuje od svojih vršnjaka je kuhanje. Naime, Damjan, kako nam je otkrio, voli kuhati neobična jela.

Rado pomaže drugima

Damjan Ivanjko se tijekom svog dosadašnjeg školovanja rado uključivao i u humanitarne akcije koje su se provodile u školi. Tako je bio uključen u akciju Marijini obroci, a svakako je hvale vrijedna njegova pomoć uz Dan narcisa Mammae kluba Varaždin, kada je cijelu svoju ušteđevinu dao kako bi pomogao ženama oboljelim od raka dojke. Zavšio je planinarsku školu, prije dvije godine počeo se aktivno baviti karateom u kojem je također uspješan 

Prepun pitanja

– Iako je zabavno imati takvo dijete, poslije, kad naraste i kada više ne znate odgovore na njegova pitanja više baš i nije zabavno – našalila se Damjanova Majka Maja Ivanjko. Takva djeca uvijek imaju puno pitanja i sve ih zanima. – Primjerice, otići u zoološki vrt s Damjanom ne traje jedan dan, već tri dana! Jer zebra nije samo zebra. Treba znati sve o njoj. Sjećam se i slučaja “zalazećeg sunca“. Pitao me je zašto se zalazeće sunce zove zalazeće kad znamo da idućeg dana opet zalazi? To me pitao kad je imao tri godine – prisjetila se Damjanova majka.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2021./2022. objavljen je jučer, 19. listopada. Ukupno će biti dodijeljeno 65 novih stipendija, od čega 53 studentima i 12 učenicima srednjih škola.

Novost je da su stipendije povećane, pa će učenici mjesečno dobivati po 400 kuna (ranije 300 kuna), a studenti po 800 kuna (ranije 700 kuna). Stipendije se isplaćuju svih 12 mjeseci u godini, čime učenici godišnje dobivaju 4.800 kuna, a studenti 9.600 kuna.

Stipendije se dodjeljuju u četiri grupe i za svaku će biti utvrđena posebna lista reda prvenstva dobivena bodovanjem uspjeha te postignutih izvannastavnih rezultata.

U grupi zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju stipendije se dodjeljuju, za magistre elektrotehnike, strojarstva, matematike, fizike, doktore medicine, a prvi put i za magistre tekstilnog inženjerstva i tehnologije te stručne prvostupnike tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima, kao i izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti. Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente i učenike loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Novost je i to da će stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prijave se zajedno s dokumentima utvrđenima natječajem mogu podnijeti putem on-line prijave na službenim web stranicama Varaždinske županije www.vzz.hr ili putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije“.

Rok za podnošenje prijava je 3. studenoga 2021. godine.

Online prijava, uvjeti te dokumenti za prijavu objavljeni su na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje