Povežite se s nama

Međimurje

FOTO „Volonteri u parku“: prvašići vježbali u Perivoju Zrinskih pa saznali zanimljivosti o parku

Objavljeno:

- dana

U sklopu nacionalnog projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“ održana je druga aktivnost „Volontera u parku“.

Na području Međimurske županije aktivnosti organiziraju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca, a lokacija je Perivoj Zrinskih.

Kako je objasnio koordinator aktivnosti i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec, zbog specifičnih epidemioloških preporuka ovogodišnje izdanje „Volontera u parku“ razlikuje se od onih iz prijašnjih godina kada su to bile aktivnosti s velikim skupinama, često i s više stotina sudionika.

– Ove godine radimo s manjim, homogenim grupama, a najbolja takva grupa nam je školski razred – rekao je Jakopec.

Tako je ove subote u prijepodnevnim satima u čakovečkom Perivoju Zrinskih boravio 1.a razred iz Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.

Prvašići iz Šenkovca za vrijeme jednog školskog sata odradili su uvodno vježbanje, a kasnije su imali edukativnu šetnju.

Vježbanje je vodio volonter Goran Kolarić, trener u čakovečkom Plivačkom klubu te profesor tjelesne i zdravstvene kulture u III. OŠ Čakovec.

Edukativna šetnja

Volonterka Sara Srša iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode pak je tijekom kružne šetnje oko čakovečkog Starog grada Zrinskih upoznala mališane s poviješću Perivoja, zanimljivim podacima o drveću, s programom uvođenja vjeverica i detaljima o parkovnoj arhitekturi.

S učenicima je na aktivnosti bila i njihova učiteljica Nataša Veseli koja nije krila oduševljenje.

– Svi su uživali jer, osim što su naučili nešto novo, bili su zajedno na svježem zraku, vježbali su i kretali se. Uz novo znanje, dodatno su osnažili i duh kolektiva, a najbolja reakcija bili su njihovi osmijesi – istaknula je Veseli i zahvalila Zajednici sportskih udruga Čakovca na pozivu.

– Još od ponedjeljka, kada sam im rekla da ćemo sudjelovati na aktivnosti, bili su jako uzbuđeni i radosni, tako da se preporučujemo i za ubuduće – poručila je.

Cilj aktivnosti „Volonteri u parku“ je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju i očuvati životnu okolinu.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!