Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Više od trideset volontera u Črečanu i Selnici postavilo ograde za žabe

Objavljeno:

- dana

Kako bi se vodozemcima omogućio siguran prijelaz preko ceste, uz ribnjak u Črečanu u općini Nedelišće te uz potok i retenciju u Selnici, početkom ožujka ove godine postavljene su zaštitne ograde.

U sklopu volonterske akcije „Zebra za žabe“ iskopano je i nekoliko rupa za smještaj kanti u koje će vodozemci padati.

Mladi volonteri

Naime, u ovogodišnjoj akciji smanjenja stradavanja vodozemaca na prometnicama Međimurske županije sudjelovala su 33 vrijedna volontera, koja svaki dan tijekom ožujka prebrojavaju životinje koje se nalaze u kantama, nakon čega ih prenose preko ceste. Najviše je volontera sudjelovalo iz ekološke Udruge „Platana“ iz Nedelišća, zaštitarsko-ekološke organizacije „Nobilis“ iz Čakovca, Udruge „Oaza 98“ iz Selnice te Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Nositelj projekta “Kreni zeleno! – uspostavljanje volonterskog programa zaštite okoliša i prirode ”, u sklopu kojeg je provedena akcija postavljanja ograda za vodozemce, je ZEO „Nobilis“, a ostali partneri na projektu su Grad Čakovec, Međimursko veleučilište u Čakovcu te Javna ustanova za zaštićena područja – Međimurska priroda. Cilj projekta „Kreni, zeleno!“ je, objašnjava koordinatorica volontera Maja Sokol, uspostavljanje volonterskog programa u svrhu stjecanja kompetencija i promocije volonterskog rada za dobrobit zajednice na području zaštite okoliša te uspostavljanje bolje suradnje između svih članova društva, posebice na području koje obuhvaća ovaj projekt. – Vodozemci su jedna od rijetkih skupina kralježnjaka koji povezuju vodene i kopnene ekosustave. Karakterizira ih složeni životni ciklus koji se sastoji od ličinačkog stadija vezanog uz vodena staništa i odraslog stadija vezanog uz kopnena staništa. U vrijeme parenja s početkom prvih toplijih dana oni prelaze iz kopnenog u vodeno stanište, a kada se između ta dva staništa nalazi automobilska cesta, vodozemci su često pregaženi. Stoga se takve lokacije nazivaju „crne točke“, a one su opasne i za vozače jer cesta može biti vrlo skliska – navela je Sokol, koja je sudjelovala i u prvoj volonterskoj akciji „Siječanjsko prebrojavanje ptica“.

Česte migracije

Analiziranjem podataka kroz godine vidljivo je da se broj pregaženih vodozemaca smanjuje, što neizmjerno raduje Mihaelu Mesarić iz Međimurske prirode. Objasnila je da se akcija u Črečanu provodi od 2013. godine, a samo godinu kasnije počela se provoditi u Selnici te da su pozitivni rezultati bili odmah vidljivi. – Analizirajući vrste prenesenih vodozemaca, u najvećem broju to su smeđe krastače koje migriraju najdalje do vodene površine, čak do tri kilometara. Najranije se pojavljuju šumske smeđe žabe, a bilježimo i pojedinačne nalaze češnjače, gatalinke i zelene žabe. U Črečanu smo čak našli i male vodenjake, njih smo ove godine zabilježili već šest – objasnila je Mesarić. Navela je i podatak da je prošle godine u Selnici i Črečanu preko ceste preneseno ukupno 3.153 vodozemaca. Samo dvije godine prije broj se popeo na čak 5.199 spašenih vodozemaca. Stoga je upozorila sve vozače da smanje brzinu u večernjim i jutarnjim satima jer se na cestama nalaze brojne divlje životinje. Na međimurskim prometnicama, osim vodozemaca, zabilježeno je i stradavanje ježeva, vidra, dabrova i srna.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje