Povežite se s nama

Međimurje

Volonterski ured Međimurja proslavio pet godina rada

Objavljeno:

- dana

Obljetnica

Na prigodnoj svečanosti održanoj u srijedu u Scheierovoj zgradu u Čakovcu, Volonterski ured Međimurja (VUM) proslavio je petu  obljetnicu rada te najavio da će se njegov rad internacionalizirati registriranjem u Europsku volontersku službu za mlade od 15 do 18 godina.

VUM će se tako pridružiti srodnim organizacijama koje su akreditirane za sudjelovanje u EVS-u, koje se poput međimurskog ureda mogu pohvaliti iznimnim doprinosom mladih volontiranju. Govoreći o primjerima dobre prakse uključivanja volontera u rad organizacije, voditeljica VUM-a Margareta Mihalic naglasila je da je razvoj volonterstva u Međimurskoj županiji nezamisliv bez pomoći rada ljudi spremnih na brojna odricanja i izazove.

– Volonterski ured Međimurja djeluje kao članica ACT Grupe i profiliran je kao središnje mjesto za razvoj i promicanje volonterstva, neophodnog za podizanja kvalitete života u Međimurju. U prvih pet godina rada stvorena je baza s više od 750 volontera i 60 suradnika te organizatora volontiranja – istaknula je Mihalic. Dodala je da je u proteklom razdoblju održano 30-tak edukativnih radionica i predavanja za organizatore volontiranja, odnosno više od 400 sati savjetovanja o provedbi volonterskih programa.

Potom se okupljenima obratio Darko Radanović, privremeni pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, koji se u svojem izlaganju ukratko osvrnuo na prvu godinu djelovanja VUM-a.

– Kako bi se privukla pažnja javnosti na volontiranje, Županija je pokrenula obilježavanje Europskog dana volontiranja, a organiziran je i Sajam volontiranja. Povezane su brojne udruge, čiji su članovi bili uključeni i u čišćenje Regionalnog parka Mura – Drava – rekao je Radanović.

Pomoć u karijeri

Dodao je da Županija daje punu podršku radu Volonterskog ureda i aktivnostima koje on provodi, a ujedno je najavio skoru objavu Natječaja za Nagradu za najvolontera, odnosno najvolonterku, te najorganizatora volontiranja. Spomenutu nagradu Županija će ove godine dodijeliti također jubilarni, peti put, te će najboljem volonteru ujedno biti uručena i prelazna nagrada “Najveće srce Međimurja“.

Na njega se nadovezao Neven Levačić iz Međimurskog centra za mlade, koji također potiče građane Čakovca i okolnih mjesta na volontiranje.

VUM će svoj rad internacionalizirati registriranjem u Europsku volontersku službu za mlade

– Volontiranjem se stječu različite socijalne vještine i kompetencije koje mladima pomažu u daljnjoj karijeri. Godišnje članovi naše udruge odrade više od 3.000 volonterskih sati i u ovoj prigodi pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže kako bismo zajednički kreirali još bolji rad Udruge – kazao je Levačić.
Intenzivnu suradnju s VUM-om ima i Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec.

– Volonteri su pokazali što znaju i mogu kad smo imali dvije izvanredne situacije u Međimurju, poplavu i izbjegličku krizu. Trenutno imamo 20 osoba iz Medicinske škole koje mogu intervenirati u ovakvim izvanrednim situacijama, i one zaista nisu „obični“ volonteri – zaključio je ravnatelj GDCK dr. sc. Kristijan Valkaj.

Izložba fotografija

Slavljenici su u sklopu svečanog obilježavanja petog rođendana organizirali tematski fotonatječaj “Volonteri u fokusu”, kojim je odana počast volonterima, njihovu trudu i doprinosu razvoju zajednice. Najuspješnijim fotografijama pristiglima na natječaj proglašene su one Udruge Sfera, Centra za mlade Čakovec i Udruge Zora. Izložba se mogla razgledati do 1. listopada u prostoru Galerije Scheier.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U Prelog stigla maskota: Pesjanek će na manifestacijama uveseljavati i educirati najmlađe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna u Prelog stigla maskota Pesjanek, jedinstveni turistički proizvod koji će prvenstveno služiti za privlačenje mladih obitelji s djecom na manifestacije i događanja u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga, ali i za osvještavanje publike o važnosti očuvanja okoliša te raznolikosti dravskoga krajolika.

Maskota je nabavljena u okviru projekta „Integracija legende o Pesjaneku u turističku ponudu Grada Preloga u obliku maskote“, koji se velikim dijelom temelji na radu i istraživanjima Maje Lesinger, voditeljice Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, koja je pomogla TZ-u u aktivnostima povezanim s legendom o Pesjaneku.

Maskota će također podupirati i nadograđivati projekt Aqua Adventures – Povezivanje i nadogradnja turističke ponude na jezerima zajedničkim razvojem novih i inovativnih prekograničnih turističkih proizvoda i unapređenjem prekograničnih turističkih destinacija (Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.) koji se trenutno provodi na Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog, a koji je prvenstveno orijentiran na ekoturizam.

Tko je Pesjanek?

Legenda o Pesjaneku inspirirana je mističnim dravskim krajolikom i pričala se djeci od davnih vremena kao način upozoravanja na opasnosti koje vrebaju kraj Drave i na seoskim puteljcima u kasnim noćnim satima.

U prvoj polovici 20. stoljeća počela se zapisivati, a prije nekoliko godina se revitalizirala i počela koristiti u kulturne i književne svrhe.

Njegova je glava velika i žuta poput tikve, ruke dugačke kao vrbe, prsti poput pruća, noge poput žabljih krakova, prsa su mu dlakava poput konjske grive, rep dugačak kao gušterov, a zbog majčina prokletstva ima samo jedno oko, ali njime vidi sve. 

Živi u rijeci Dravi iz koje, uz prodoran krik, izlazi po zločestu djecu i nestašne djevojke.

Njegova pojava je jedinstvena na području Međimurja i predstavlja veliki potencijal za proširivanje turističke ponude Grada Preloga.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 157 novih slučajeva zaraze i jedna preminula osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 364 uzorka, od čega su evidentirana 154 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 42,3% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 3. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 165 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1199.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.247 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 115 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 osoba, otpušteno je 15 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 87 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Sutra, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije) od 9:00 do 13:30 sati.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje