Povežite se s nama

U fokusu

Volontiranjem čuvajte prirodu od onečišćenja!

Objavljeno:

- dana

ZAŠTITA PRIRODE

S obzirom na to da je jedna četvrtina Međimurske županije zaštićeno područje od iznimne prirodne i bioraznolike važnosti, ne čude inicijative koje se javljaju s ciljem zaštite tih vrijednosti te edukacije šire javnosti.

Među onima koji već dugi niz godina aktivno sudjeluju u projektima vezanima za ekološko osvješćivanje i zaštitu prirode je i Zaštitarsko-ekološka organizacija „Nobilis“. Posljednji u nizu projekata koje provode je „Kreni, zeleno!: uspostavljanje volonterskog programa zaštite okoliša i prirode“.

Suradnja

– Projekt u potpunosti financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a započeo 1. kolovoza i trajat će godinu dana. Cilj projekta je uspostava i implementacija volonterskog programa na području Grada Čakovca i Međimurske županije koji će se temeljiti na zaštiti okoliša i prirode. Partneri su nam Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“, Grad Čakovec i Međimursko veleučilište u Čakovcu, a pridruženi suradnik na projektu je Volonterski ured Međimurja – istaknula je Maja Sokol, voditeljica projekta.

Projektom se mladim osobama želi pomoći uključivanje u volonterski rad

Kroz projekt „Kreni, zeleno!“ nastoji se uspostaviti i povezati različite sudionike na području zaštite okoliša i prirode te u konačnici izraditi volonterski program koji bi mladim osobama pružio mogućnost uključivanja u volonterski rad, za boljitak lokalne zajednice te osiguravanje kompetencija za daljnje obrazovanje i usavršavanje na području zaštite prirode.
U suradnji s partnerima početkom sljedeće godine oformit će se volonterski program koji će uključivati aktivnosti na području Međimurske županije, Regionalnog parka „Mura – Drava“ te Grada Čakovca i njegove okolice.

Osposobljavanje

– Kako Javna ustanova „Međimurska priroda“ ne raspolaže dovoljnim kapacitetom te se u svom programskom djelovanju ne bavi organizacijom i vođenjem volontera, prionuli smo izradi ovog programa kako bi se omogućio i volonterski sadržaj vezan uz zaštitu okoliša i prirode. Još jedan od ključnih pokretača projekta bile su pritužbe građana vezane za okolišne probleme, koje redovno zaprimamo kroz aktivno vođenje servisa „Zeleni telefon“.

Projekt je započeo 1. kolovoza, a provodit će se godinu dana

Ovim programom želimo omogućiti uključivanje građana i šire zajednice te osposobljavanje za specifične aktivnosti koje će doprinositi boljitku i mobiliziranju na rješavanju problema u području zaštite okoliša i prirode – dodala je Sokol.

Projekt je započet edukacijom za menadžment volontera koju je vodila Margareta Mihalic iz Volonterskog ureda Međimurja, kako bi se aktivne volontere ZEO „Nobilisa“ osposobilo za samostalno vođenje volontera i organizaciju volonterskih aktivnosti. Na Međimurskom veleučilištu održan je i okrugli stol, gdje je studentima predstavljen projekt „Kreni, zeleno!“, dok su na glavnom čakovečkom trgu građanima podijeljene brošure s osnovnim informacijama o volontiranju i samom projektu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati