Povežite se s nama

U fokusu

Volontiranjem čuvajte prirodu od onečišćenja!

Objavljeno:

- dana

ZAŠTITA PRIRODE

S obzirom na to da je jedna četvrtina Međimurske županije zaštićeno područje od iznimne prirodne i bioraznolike važnosti, ne čude inicijative koje se javljaju s ciljem zaštite tih vrijednosti te edukacije šire javnosti.

Među onima koji već dugi niz godina aktivno sudjeluju u projektima vezanima za ekološko osvješćivanje i zaštitu prirode je i Zaštitarsko-ekološka organizacija „Nobilis“. Posljednji u nizu projekata koje provode je „Kreni, zeleno!: uspostavljanje volonterskog programa zaštite okoliša i prirode“.

Suradnja

– Projekt u potpunosti financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a započeo 1. kolovoza i trajat će godinu dana. Cilj projekta je uspostava i implementacija volonterskog programa na području Grada Čakovca i Međimurske županije koji će se temeljiti na zaštiti okoliša i prirode. Partneri su nam Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“, Grad Čakovec i Međimursko veleučilište u Čakovcu, a pridruženi suradnik na projektu je Volonterski ured Međimurja – istaknula je Maja Sokol, voditeljica projekta.

Projektom se mladim osobama želi pomoći uključivanje u volonterski rad

Kroz projekt „Kreni, zeleno!“ nastoji se uspostaviti i povezati različite sudionike na području zaštite okoliša i prirode te u konačnici izraditi volonterski program koji bi mladim osobama pružio mogućnost uključivanja u volonterski rad, za boljitak lokalne zajednice te osiguravanje kompetencija za daljnje obrazovanje i usavršavanje na području zaštite prirode.
U suradnji s partnerima početkom sljedeće godine oformit će se volonterski program koji će uključivati aktivnosti na području Međimurske županije, Regionalnog parka „Mura – Drava“ te Grada Čakovca i njegove okolice.

Osposobljavanje

– Kako Javna ustanova „Međimurska priroda“ ne raspolaže dovoljnim kapacitetom te se u svom programskom djelovanju ne bavi organizacijom i vođenjem volontera, prionuli smo izradi ovog programa kako bi se omogućio i volonterski sadržaj vezan uz zaštitu okoliša i prirode. Još jedan od ključnih pokretača projekta bile su pritužbe građana vezane za okolišne probleme, koje redovno zaprimamo kroz aktivno vođenje servisa „Zeleni telefon“.

Projekt je započeo 1. kolovoza, a provodit će se godinu dana

Ovim programom želimo omogućiti uključivanje građana i šire zajednice te osposobljavanje za specifične aktivnosti koje će doprinositi boljitku i mobiliziranju na rješavanju problema u području zaštite okoliša i prirode – dodala je Sokol.

Projekt je započet edukacijom za menadžment volontera koju je vodila Margareta Mihalic iz Volonterskog ureda Međimurja, kako bi se aktivne volontere ZEO „Nobilisa“ osposobilo za samostalno vođenje volontera i organizaciju volonterskih aktivnosti. Na Međimurskom veleučilištu održan je i okrugli stol, gdje je studentima predstavljen projekt „Kreni, zeleno!“, dok su na glavnom čakovečkom trgu građanima podijeljene brošure s osnovnim informacijama o volontiranju i samom projektu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje