Povežite se s nama

U fokusu

Volvo XC60 – Uspjeh se nastavlja

Objavljeno:

- dana

VOZILI SMO

U izrazito gust segment crossovera na tržištu punim se plućima vraća Volvo s novom generacijom modela XC60.

Respektabilne brojke prethodnika, koji se smatra i nositeljem segmenta izgledaju ovako: milijun prodanih primjeraka u 9 godina postojanja na tržištu i čak 30 % udjela na tržištu. Novi XC60 ima nemali zadatak na tržištu upustiti se u borbu s izravnim konkurentima poput Mercedes-Benza GLC, Audija Q5, BMW-a X3, Jaguara F-Pace…

Druga generacija Volva XC60 nastala je na istoj SPA platformi kao i uspješni veći model XC90 (serija 90). Luksuzom nimalo ne zaostaje za većim “bratom”, a i dizajniran je prepoznatljivim Volvo linijama, tako da je i svaka sličnost s većime modelom namjerna. Od modela XC90 kraći je 26 cm. U odnosu na prvu generaciju, novi XC60 je četiri centimetra duži, jedan širi i čak 5 cm niži. Novom arhitekturom unutrašnjosti postignuta je veća prostranost na svim sjedećim mjestima, a čak ni viši putnici nemaju problema s prostorom za glave na stražnjim sjedalima. Obujam prtljažnika (u osnovnoj konfiguraciji) sada iznosi 505 litara (10 više od prve generacije).

Karakteristična Volvo maska hladnjaka ima različite vertikalne proreze za hlađenje, po čemu se može i prepoznati paket opreme (Momentum, Inscription ili R-Design), a naravno da je zadržan karakterističan detalj prednjih dnevnih svjetala, koja podsjećaju na malj nordijskog boga Thora.

Ponudu pogonskih agregata od početka prodaje čime tri benzinska i dva dizelska motora; svi su dvolitreni, svi su kombinirani s osamstupanjskim automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Benzinci su T5 254 KS, T6 320 KS, T8 Twin Engine (Hybrid) 320+87 KS, a dizelski motori su D4 190 KS i D5 235 KS. Impresivne su performanse hibridnog modela, koji razvija 407 KS, do 100 km/h ubrza za 5,3 sekunde, razvija 230 km/h uz deklariranu potrošnju od 2,1 l/100 km i emisije od samo 49 g CO2/km.
Volvo kupci zahtjevni su u pogledu kvalitete izrade i korištenih materijala, a na tom području im Volvo XC60 nudi doista mnogo…

Ugrađeni materijali su, što serijski što uz doplatu, samo oni najpoželjniji: drvo, koža, brušeni aluminij… Ponudu boja karoserije čine 3 nemetalik boje, 9 metalik boja i 3 posebne boje. Od specifičnosti valja samo izdvojiti da su, primjerice, brisači grijani i opremljeni mlaznicama (njih više od 60!), moguće je birati dvije boje upravljača, dva audiosustava s 10 zvučnika snage 330W ili, uz doplatu, vrhunski audiosustav Bowers & Wilkins snage 1100W i 15 zvučnika… Popis dodatne opreme vrlo je bogat i omogućuje doista veliku razinu personalizacije Volva XC60.

    Sigurnost je područje na kojem se Volvo osjeća “kao doma” te je već desetljećima predvodnik na ovom području. XC60 opremljen je doista najinovativnijim elementima aktivne i pasivne sigurnosti, a posebno izdvajamo tri nova ugrađena sustava: City Safety, asistent za sudar s nadolazećim vozilom i BLIS sustav s korekcijom držanja vozila unutar voznog traka.

Volvo XC60 već je dostupan kupcima na hrvatskom tržištu, a cjenovno je u odnosu na prethodnika poskupio oko 6% ali treba uzeti u obzir bogatiju opremu. Za naše je tržište pripremljen i tzv. akcijski model D4 AWD s Momentum paketom opreme po cijeni od 53.990 €.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Strojarski elementi proizvedeni kod Varaždina ugrađuju se i u avione Airbusa!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Poslovnoj zoni u Trnovcu Bartolovečkom tvrtka Eonex nedavno je pristupila izgradnji novog pogona digitalne tvornice (Industry 4.0) za proizvodnju medicinskih instrumenata i implantata.

S obzirom na to da će proizvodni proces u njemu biti na najvišem trenutno mogućem nivou automatizacije i robotizacije, zamolili smo Dražena Odobašića, zamjenika direktora, da nas ukratko upozna s modernim tehnologijama i proizvodima koji izlaze iz njihovih pogona.

Čudo tehnike

Naime, čak ni naši domaćini nemaju informaciju da se u regiji, pa ni u širem okruženju, gradi ovakva tvornica.

– Tvrtka Eonex nastala je na tradiciji njemačke high tech kompanije Zrinski AG, te kao njezina nekadašnja podružnica od 2004. godine u svom visokotehnološkom pogonu smještenom u Poslovnoj zoni u Trnovcu Bartolovečkom proizvodi složene industrijske i medicinske proizvode za svoje kupce, koji su redom svjetski predvodnici u svojim djelatnostima. Snabdijevamo IT industriju elementima koji omogućavaju montažu čipova najnovije generacije, koji još nisu implementirani ni u najnovije mobitele, a na jagodicu prsta ih stane stotinjak. Riječ je o visoko preciznim dijelovima koje u Hrvatskoj nitko osim nas ne može proizvesti. Odnosno, u Njemačkoj postoje svega tri-četiri takva dobavljača i mi smo se poput njih kandidirali na „A“ listu dobavljača u velikim kompanijama. To je zapravo potvrda da ste high tech tvrtka, jer je nemoguće ostvariti takvu poziciju ako nemate dovoljno znanja – objasnio je Odobašić.

Dodao je da proizvode i druge elemente (pozicije) koji se koriste u zrakoplovnoj industriji u proizvodnji sjedala Airbusa i drugdje. Sve to omogućava njihovim mladim zaposlenicima izniman rast i razvoj, te je dobna struktura u tvrtki sa sjedištem u Varaždinu oko 32 godine. Dva proizvodna pogona (svaki 2200 m²) i cjelokupna logistika Eonexa smješteni su na 12.200 metara četvornih. Kod novog pogona bit će uređena dodatna parkirališta i dosta zelenih površina, koje će kositi robot. Sve će se dobro vidjeti s glavne ceste, uključujući osebujnu Hunter Douglas fasadu… U razgovoru za Regionalni tjednik Odobašić se detaljnije osvrnuo na glavni projekt inovacija u S3 područjima pod nazivom „Eonex napredni implantat“, u koji su krenuli 1. srpnja 2020. godine, a trajat će do 31. srpnja 2022. godine.

– Glavni cilj je inoviranje proizvodnih procesa i organizacije poslovanja za postizanje najviših tehnoloških standarda za proizvodnju i komercijalizaciju u području medicinskih implantata i instrumenata, strategiju inovacija te povećanje globalne konkurentnosti – ističe.

Sve to ide ruku pod ruku s primjenom najnovije tehnologije i najnovijih rješenja.

– Faze provedbe projekta su opremanje novog pogona, spomenute digitalne tvornice, te implementacija novog informacijskog sustava. Već imamo plan nabave i slijedi nam nabava sustava koji predstavlja najviši svjetski standard, a koji, između ostaloga, osigurava potpunu transparentnost u izmjeni informacija s partnerskim tvrtkama – napominje ovaj iskusni poduzetnik.

Posla ima puno jer predstoji im obrazovanje zaposlenika i priprema za novo radno okruženje, implementacija inovacija u proizvodni proces, implementacija novog sustava za marketing i druge aktivnosti.

Transfer znanja

– Cijeli ovaj projekt bit će sveobuhvatno riješen i praktički će nam povećati kapacitet razvoja. Primjerice, u proizvodnji medicinskih instrumenata i implantata ona je tek jedan segment. Naime, najvažniji dio je dokumentacija, jer ne možete ništa raditi ako niste certificirani sukladno standardima kvalitete ISO 13485. Implementiran je u RH i medicina ima taj standard koji nastoji održati. Imamo stratešku poziciju koja nam omogućava proizvodnju medicinskih instrumenata i implantata, odnosno da imamo CE oznaku za 700-tinjak vlastitih proizvoda. To je garancija da su oni sigurni za pacijenta – ukazuje naš sugovornik, od kojeg doznajemo da tvrtka svoje znanje i umijeće pronosi i izvan Hrvatske, te je u tijeku izgradnja prve tvornice za proizvodnju njihovih implantata u Egiptu.

– U tom projektu smo partner u dijelu transfera proizvodnog programa i za suradnike radimo implantate s novim sustavima, koje će oni proizvoditi u toj dalekoj zemlji. Očekujemo da će biti još kooperacija u vezi educiranja njihovih zaposlenika i uvođenja sustava 13485, kako bi s vremenom bili u stanju proizvoditi instrumente i implantate kakvi izlaze iz varaždinskog pogona – govori Odobašić o još jednoj referenci koja će kompaniji zasigurno koristiti u budućnosti.

Eonex trenutno ima ugovornu proizvodnju po specifikacijama kupaca koji su diljem Europe i u SAD-u. Zanimljivo je da potonji partner koristi Eonexove specifikacije i program (sustav na zaključavanje) kod implantata u veterini.

– Paleta vlastitih proizvoda razvijena je za ugradnju na mjestima prijeloma nogu i ruku te kostiju ramena. Smatramo da će najvažnija faza, koja će dati novi zamah našoj proizvodnji, biti ona usmjerena razvoju implantata po mjeri pacijenta. Za taj iskorak imamo znanja, potrebne kadrove i spremnu logistiku. Proizvodi će se, sukladno trendu u svijetu, koristiti u traumatologiji i svugdje gdje je nužna ugradnja takvih implantata. Riječ je o zdjelici, koljenu i kuku po mjeri, a izradit ćemo ih složenim postupkom prema CT snimci. Imamo i stručne partnere, poput onih sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje – naglašava jedan od čelnika tvrtke u kojoj sve funkcionira savršeno, od dizajna i razvoja do izrade prototipa novog proizvoda.

Spomenimo i to da je Eonex na jednom od međunarodnih natječaja sudjelovao s projektom inovacija baziranih na nano-nanosima određenih kemijskih elemenata na medicinske implantate.

Kuk i koljeno po mjeri

– Pojednostavljeno, u praksi to izgleda tako da se, primjerice, atomska debljina cinkova oksida nanese na određeni implantat, čime se postižu još veća antibakterijska svojstva. Odnosno, smanjena je mogućnost naseljavanja bakterija na mjestu operativnog zahvata. U inozemstvu se to još uopće ne radi, nego je u fazi ispitivanja, dok mi već radimo određene podloge od titana na koje se apliciraju nano-nanosi – rekao je Odobašić o inovaciji koja im je osigurala i partnere na globalnoj razini.

To ne čudi, jer kod osteosinteze i operativnih zahvata postoji veliki problem. Riječ je o opasnosti od zagađenja, a rješavanje tog problema bilo je presudno za odabir jednog od smjerova u kojem će razvijati svoje proizvode. Njih je mnogo, pa izložbenim salonom tvrtke dominiraju raznobojni vijci od titana, pločice, dijelovi proteza, setovi za implantate i instrumente… Potonji, dakako, sadrže sav pribor za ugradnju implantata – od dubinomjera, vodilica i svrdla do pinceta i odvijača kojima operater može završiti cijeli proces osteosinteze.

– Nama je iznimno važan sustav upravljanja kvalitetom, i njoj je podređena svaka intervencija koja se uvodi u poslovni sustav. Mi moramo znati sve rizike koje može prouzročiti bilo koja aktivnost, kako bismo donijeli optimalni sud o njoj. Kapacitet za takve kvalitativne promjene postignut je zapošljavanjem i educiranjem mladih stručnjaka. Školujemo ih i osiguravamo im razvoj jer ljudi jednostavno nemaju znanja koja su potrebna u našem poslu. Naša preokupacija je sveobuhvatna automatizacija i robotizacija proizvodnje, jer bez toga nema konkurentnosti na tržištu. Oni koji u našoj branši rade brže i bolje, ostvarivat će bolju razliku u cijeni – rezolutan je Odobašić.

Pred Eonexom su brojni izazovi jer nove tehnologije obuhvaćaju aditivne postupke izrade medicinskih implantata.

– Riječ je o primjeni 3D printera za titan i druge materijale koje namjeravamo predvidjeti u idućoj fazi razvoja. Takav proizvodni proces mora se osigurati u prostoru s kontroliranim uvjetima, u tzv. „čistoj sobi“, po svim kriterijima za izradu medicinskih proizvoda – zaključio je Dražen Odobašić.

Upeterostručili proizvodnju čak 700 artikala!

Od naših domaćina doznali smo da je čest gost ove tvrtke, u čijim pogonima nema čega nema – od 26 suvremenih CNC obradnih centara do 3D laserskih skenera – saborski zastupnik Siniša Jenkač.

– Zajedno s kolegama smo u Siniši Jenkaču prepoznali iznimno aktivnu osobu, koja kao poduzetni gradonačelnik pokreće masu projekata u Novom Marofu i šire. Ima širok krug poznanstava i nebrojeno puta nam je znao pomoći savjetom. Takva komunikacija je dobrodošla poduzetnicima i raduje nas da se s velikim zanimanjem upoznao s proizvodnim procesom i artiklima koji nastaju u našim pogonima. Svi ljudi koji žele nešto vrijedno napraviti za zajednicu brzo se nađu, a partnerstvo i suradnja mogu napraviti čuda. Tako je i jedna naoko malena, visoko precizna pozicija NASA-ina rovera Perseverance izrađena u našem pogonu u Trnovcu Bartolovečkom – rekao je Odobašić.

Na njega se nadovezao gradonačelnik Novog Marofa, koji nije krio da u tamošnjoj poslovnoj zoni priželjkuje što više ovakvih gospodarstvenika.

– Poduzetnike koji razvijaju ovu kompaniju, koja svima može poslužiti kao primjer, upoznao sam još 2016. godine i otad im nastojim, koliko god je to moguće, pomoći da premoste administrativne i ine barijere. Našim gospodarstvenicima nužno je otvarati vrata, povezivati ih s čelnicima resornih ministarstava, jer oni jednostavno nemaju vremena za gubljenje. Ova tvrtka je prije pet godina bila u restrukturiranju i teškoj situaciji, a danas, zahvaljujući znanju i investicijama, ima pet puta veću proizvodnju – naglasio je Jenkač.

Dodao je da ga raduje što ima prijateljski odnos s čelnicima tvrtke „koji će jednog dana možda poslovati i u Novom Marofu“.

– Trebamo im držati „sretnice“ da uspiju u širenju proizvodnje, koja je sada, nažalost, orijentirana prvenstveno na inozemna tržišta. Pa tko u svojoj sredini ne bi poželio poduzetnike koji medicinsku, pa i svemirsku tehnologiju, imaju u malom prstu? Znamo da imaju potencijal, da su jedini proizvođač ovakvih sofisticiranih proizvoda u Hrvatskoj, i najmanje što ljudi poput mene mogu napraviti je da im olakšamo ostvarivanje kontakata s lokalnom i državnom administracijom. Smatram da je Eonex jedan od dobrih primjera domaće proizvodne kompanije koja donosi boljitak cijeloj Hrvatskoj. Oni su neprekidno u potrazi za kvalitetnim kadrovima, pa između ostalih zapošljavaju Marofčane, Međimurce, Topličance, Zagrepčane… Prepoznao sam to odavno, te kao gradonačelnik godinama inzistiram da se stipendijama pomogne učenicima koji se odlučuju za deficitarna zanimanja. Među njima su donedavno bili i CNC operateri, koje stipendiramo unazad tri godine. Upravo u ovoj tvrtki doznao sam da je riječ o visoko vrijednom zanimanju na tržištu rada. Odnosno, u najskorijoj budućnosti upravo taj profil visokoobrazovanih ljudi otvarat će privatne biznise orijentirane na visoku proizvodnu tehnologiju – zaključio je Siniša Jenkač.

Nastavite čitati