Povežite se s nama

Život i društvo

Vozači, pazite na pješake

Objavljeno:

- dana

PROMET

– Naš zadatak je da na raskrižjima bilježimo savjesne i nesavjesne vozače.  Savjesni su oni koji poštuju propise i staju pješacima na pješačkom prijelazu, a nesavjesni oni koji se toga ne pridržavaju.

Cilj je povećati sigurnost pješaka u prometu – rekla je Lucija Sambol, učenica 4. b razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, jedna od sudionica akcije “Dan ljubaznosti u prometu”.

Poštivanje propisa

Cilj ove akcije, koju već četvrtu godinu zaredom u suradnji s PU varaždinskom provode učenici Strojarske i prometne škole uz Dan Grada Varaždina, je potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. 

 

Očekujem da će kroz ovu akciju vozači uvidjeti koje greške rade – rekla je Mateja  Habunek iz 4. b 

– Pječaci su u prometu ugroženi. Mnogi vozači im ne staju na pješačkom prijelazu, a u to sam se i sama mnogo puta uvjerila na putu u školu. Očekujem da će kroz ovu akciju vozači uvidjeti koje greške rade u prometu – rekla je Mateja Habunek, maturantica iz 4. b razreda, koja je pratila ponašanje vozača i pješaka na raskrižju Kapucinskog trga i Blažekove ulice.

Osim na tom raskrižju, učenici završnih razreda smjera tehničar cestovnog prometa su od 10 do 12 sati u ponedjeljak pratili promet i bilježili savjesne i nesavjesne vozače na sljedećim raskrižjima: Ulica Stanka Vraza i Hallerove aleje, Zrinskih i Frankopana i Kapucinski trg, Ulica Stanka Vraza i Graberje, Trg bana Josipa Jelačića i Ulica Frana Kurelca, Ulica Augusta Šenoe i Anina, Ulica Petra Krešimira IV. i Preradovićeva ulica te Stanka Vraza i Ulica braće Radić. Uz bilježenje podataka  o savjesnim i nesavjesnim postupcima vozača, dijelili su i letke za ljubazno ponašanje prema pješacima. Na kraju ove akcije bit će izabrani najsavjesniji vozači Grada Varaždina, za koje će biti osigurane nagrade. Akcija je provedena uz pokroviteljstvo Grada Varaždina uz suradnju PU varaždinske, TZ Grada Varaždina i HAK-a..

Statistika

Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, istaknuo je da je ova akcija značajna jer su pješaci najranjivija kategorija u cestovnom prometu. 

– U 2014. na cestama Varaždinske županije stradalo je 53 pješaka, jedan smrtno, a 16 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede – rekao je Posavec i dodao da je važno da pješaci koriste obilježene pješačke prijelaze za prelazak ceste, a vozači u blizini pješačkog prijelaza uspore. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje