Povežite se s nama

Događanja

Vraćamo se u prošlost uz vitezove i princeze

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKE POVIJESNE SVEČANOSTI

Varaždin se jutros vratio nekoliko stoljeća unatrag. Uz vitezove, princeze i ostale likove iz povijesti počele su 19. Varaždinske muzejske svečanosti.

U prigodnom ambijentu Starog grada pažnju su plijenili mali vitezovi. Bila je to za njih poseban dan – primljeni su u viteški red Varaždinsko srce. Nakon toga iskazali su se u viteškom turniru.

Bila je to jedinstvena prilika da se prisjete svi običaja i mode koji su već dugo iza nas. Neke od plemića i plemkinja vidjeti se moglo čak i kako šeću gradom.

To je tek uvod u program koji će se odvijati sve do 24. lipnja. No, svi oni koji se nisu pronašli u jutarnjem programu koji je bio za djecu moći će također uživati. Već večeras pričat će se priče i legende, a s početkom u 20 sati.

Svečanosti će se nastaviti i sutra. Ujutro će za djecu biti izvedena “Kraljevna na zrnu graška”, s početkom u 10 sati. Poslijepodne na red dolazi “Rasplesani svijet bajki”, dok u 20 sati počinje program za odrasle, ples “Život plemstva u doba renesanse”.
 

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje