Povežite se s nama

Život i društvo

Vrane bi tjerali glasanjem sokola, ali nisu sigurni je li to učinkovito

Objavljeno:

- dana

OGORČENJE ZBOG VRANA

– Kada mislite nešto poduzeti vezano s otklanjanjem gnijezda vrana u ulici Miroslava Krleže 2 u Varaždinu i u cijelom tom kvartu?

Svake godine ponavlja se ista priča. Dok vi izmišljate bajke i odgađate, mi ne možemo živjeti u miru. Baš me zanima što bi bilo da vama vrane grakću cijeli dan pod prozorom i kako brzo bi se to riješilo – ogorčen je čitatelj Robert L.

Zaštićene i mladi

To pitanje postavio je Gradsko reklamacijsko informacijskom centru (GRIC). No, očito nezadovoljan odgovorm koji je dobio, a to je da se tjeranju vrana i uklanjanju gnijezda iz krošnja stabala ne može pristupiti prije 15. lipnja, obratio se nama.

Prije 15. lipnja ništa se ne može učiniti. Vrane su posebno zaštićena vrsta, a i sad imaju mlade i ne smiju se dirati.

Vrane su, naime, prema Pravilniku o zaštiti pojedinih vrsta ptica, posebno zaštićena vrsta, a i ne može ih se “dirati” tijekom razmnožavanja.
– Temeljem odredbi Zakona o dobrobiti životinja zabranjene su radnje kojima se divlje životinje u prirodi, kao populacija ili jedinke, izlažu mučenju ili se trajnije onemogućavaju u obavljanju fizioloških funkcija (što uključuje i njihovo razmnožavanje), odnosno uništavanje cijelog staništa ili njegovih dijelova bitnih za opstanak neke vrste. Zato uklanjanje gnijezda vrana iz krošnji stabala nije dopušteno u vrijeme gniježđenja ptica, od veljače do srpnja – navodi se u odgovoru čitatelju koji su primilii iz JU za zaštitu prirode Varaždinske županije.
Međutim, nije to prvi put da su nam se čitatelji iz Krležine obratili zbog tog problema. O tome smo pisali i 2012. godine, kada nam je čitateljica iz zgrade u Ulici Miroslava Krleže 1 ispričala da je suživot s vranama u tom kvartu nemoguć. Osim što grakću od jutra do mraka, vrane ulijeću na balkone te se zaletavaju u prozore zbog čega su stanari potpisivali peticiju koju su predali gradskom Komunalnom uredu. I tada je stanarima rečeno da su vrane zaštićene i da se do srpnja ništa ne može učiniti.
No, koliko puta su gnijezda uklonjena od tada pa do danas i što se poduzelo u vezi rješavanja tog problema?
– Grad Varaždin preko JVP Varaždin i društva Čistoća svake godine početkom lipnja uklanja gnijezda vrana iz krošnji stabala u stambenim naseljima Zrinskih i Frankopana, Miroslava Krleže i Tina Ujevića. Gnijezda iz krošnji uklanjaju vatrogasci JVP Varaždin uz pomoć ljestava i šmrkova, a djelatnici Čistoće nakon toga čiste javne površine – izvjestili su iz Grada.

Drastične mjere

To, očito, nije dovoljno jer su vrane ove godine opet tu i svojim graktanjem muče stanare. Čini se da su i u Gradu Varaždinu toga svjesni jer kažu da su razmatrali i druge načine rješavanja tog problema. Čak i one najdrastičnije – rušenje stabala!
– Za uklanjanje stabala na kojima vrane grade svoja gnijezda, Grad Varaždin nije nadležan. Razmišljalo se i o uvođenju posebnih sprava koje tjeraju ptice, no nemamo saznanja da bi uporaba mehaničkih uređaja – aparata koji emitira glasanje sokola – djelovala na vrane kao što djeluje na golubove – poručili su iz Grada.

Kako neslužbeno doznajemo, “posebne sprave” koje tjeraju ptice ne funkcioniraju. Navodno su postavljene na zgradi u Aleji, ali ne pomažu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje