Povežite se s nama

Kultura

Vratišinec: iskazali poštovanje čuvaru baštine dr. Vinku Žgancu

Objavljeno:

- dana

Vjerojatno najpoznatiji hrvatski muzikolog dr. Vinko Žganec rođen je u Vratišincu 20. siječnja 1890. godine.

Hrvatsku je povijest zadužio kao jedan od najplodnijih hrvatskih zapisivača narodnih pjesama, plesova i običaja. Skupio je, zabilježio i snimio na magnetofonsku vrpcu brdo materijala – od narodnih popijevki, melodija za razna glazbala, plesova i kola do raznih narodnih običaja. Osim međimurskih popevki, arhivirao je i pjesme širega kajkavskog područja, kao i prostora Slavonije, Bačke i Baranje te područja izvan Hrvatske u kojima je sačuvana hrvatska narodna pjesma, poput Gradišća.

Akademik Žganec preminuo je 12. prosinca 1976. godine te je pokopan na vratišinskom groblju, a svake godine u njegovu se rodnome mjestu obilježavaju godišnjice njegova rođenja i smrti. Tako je i ove godine organizirana 45. godišnjica od Žgančeve smrti polaganjem vijenaca kod njegove rodne kuće i paljenjem svijeća kod biste u Vratišincu. Potonja je postavljena povodom 30. godišnjice od smrti velikana.

Hrvatsko Međimurje

Obilježavanju su prisustvovali načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec, pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, predsjednica OV-a Vratišinca Milena Granatir, predsjednica KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” Štefica Jambrošić, članovi Mješovitoga pjevačkog zbora “Dr. Vinko Žganec” Vratišinec te mještanke i mještani.

Osim načelnika i pročelnice, o značaju akademika za Međimurje govorila je i ravnateljica OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec Maja Lukman Šprajc. Učenici vratišinske osnovne škole recitirali su stihove o dr. Žgancu, dok je njegov unuk Tomislav Žganec s ponosom govorio o sjećanjima i anegdotama koji ga vežu uz djeda.

Kao narodni preporoditelj, dr. Vinko Žganec jedan je od najzaslužnijih za oslobođenje i priključenje Međimurja domovini Hrvatskoj. Još 1916. godine u Zagrebu je izdao prvi svezak “Hrvatskih pučkih popijevaka iz Međimurja”, koji je pobudio veliki interes, gotovo senzaciju u kulturnim i političkim krugovima Hrvatske te odigrao veliku ulogu pri konačnoj odluci Versajske mirovne konferencije da Međimurje ostane u sastavu Hrvatske.

Od zaborava je spasio i međimursku popevku: velikim dijelom i zbog njegova zalaganja ona je 2018. godine uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, s obzirom na činjenicu da je Žganec stvorio svojevrsni temelj na kojem su mogli graditi ljubitelji i poštovatelji međimurske popevke koji su “na scenu” došli nakon njega.

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje