Povežite se s nama

Međimurje

„Vratišinske vesele vurice“ i ove godine okupile domaće KUD-ove koji su priredili nezaboravnu folklornu večer

Objavljeno:

- dana

VESELO I SVEČANO

Rodno mjesto akademika i etnomuzikologa dr. Vinka Žganca ugostilo je zaljubljenike u folklor i stare običaje.

Naime, 28. listopada u Vratišincu je održana kulturno-umjetnička manifestacija „Vratišinske vesele vurice“. U 13 godina koliko se održava ova manifestacija na sceni su se izmijenili brojni izvođači iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Rado viđeni gosti

Ove su godine, osim domaćina i organizatora, Kulturno-umjetničkog društva „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca, nastupili gosti iz dviju hrvatskih županija. Bjelovarsko-bilogorsku županiju predstavljao je KUD „Kamen“ iz Općine Sirač, a Karlovačku županiju KUD „Paurija“ iz naselja Dubravci, koji su s čak četirima folklornim sekcijama i jednom tamburaškom uprličili još jednu zabavnu folklornu večer u prepunom Domu kulture „Dr. Vinko Žganec“.

Prvi su nastupili domaćini, mladi članovi KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koji su se predstavili s međimurskim plesom i kolom „Rodila buš sineka“

Prvi su nastupili domaćini, mladi članovi KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koji su se predstavili s međimurskim plesom i kolom „Rodila buš sineka“.
– Sretni smo što nam se svake godine pridružuju novi članovi i budući štovatelji narodnog blaga, tako da iz godine u godinu rastemo. Svatko od njih u ples i pjesmu unosi vlastitu ljubav prema rodnom kraju i s veseljem je izražava na pozornici. Nastojimo biti zanimljivi i inovativni – navode iz KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koje je osnovano 1970. godine.

Društvo nosi ime neumornog skupljača hrvatskih pučkih popijevki dr. Vinka Žganca, koji je u Vratišincu rođen i pokopan. Ovo kulturno-umjetničko društvo djeluje u čak pet sekcija i okuplja oko 50 aktivnih članova. Svake godine gostuje u različitim dijelovima Hrvatske. Također, gotovo redovito sudjeluju na smotrama koreografiranog folklora i izvornog folklora u Donjoj Dubravi.

U ovoj večeri posvećenoj tradicijskim običajima, napjevima i plesovima različitih kulturnih društava sudjelovali su i učenici Osnovne škole „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca.
Učiteljica Marijana Škvorc već desetak godina vodi školsku folklornu skupinu.
– Za ovu veselu večer pripremili smo dječje igrice i plesove, sve primjereno dječjem uzrastu od sedam do deset godina. Danas nastupa 14-ero djece te smo redoviti gosti ovog događaja – rekla je učiteljica Marijana Škvorc i dodala da folklorna skupina redovito odlazi na smotre dječjega folklornog stvaralaštva.

Otvorenje

Ovogodišnje „Vratišinske vesele vurice“ ponosno je otvorio načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, koji je pozdravio sve okupljene i poželio dobrodošlicu gostujućim KUD-ovima.
– Srećom, danas nije petak 13., pa sam siguran da će ove „Vratišinske vesele vurice“ proći u veselom tonu i još uspješnije nego što su to bile proteklih godina – kratko je izjavio načelnik Mlinarić.

„Vratišinske vesele vurice“ ponosno je otvorio načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić

Nakon domaćina nastupila su gostujuća umjetnička društva. Željko Kučinić iz KUD-a „Paurija“ iz naselja Dubravci iz Karlovačke županije istaknuo je da KUD djeluje već jedanaest godina i u svom repertoaru isključivo njeguje izvorne pjesme i plesove dugoreške i karlovačke okolice te paurskoga kraja. Paurski kraj se, objašnjava Željko Kuničić, nalazi između dviju rijeka, Dobre i Mrežnice, a sam naziv „Paurija“ preuzet je iz njemačke riječi za seljaka, odnosno ratnika i čuvara domovine.
– S tom ljubavlju čuvanja domovine i okolne tradicije svoga kraja njegujemo upravo taj izričaj, ne samo kroz pjesmu i ples nego i izvornu tradicionalnu paursku riječ, koju pokazujemo na pozornicama Hrvatske kroz dramske tekstove koje pišu i uređuju naše članice – objašnjava voditelj KUD-a „Paurija“, koji je s 30 članova došao u međimurski kraj.
– Mislim da je to dovoljno članova da se pokaže barem djelić onog bogatstva kojim raspolažemo – dodao je.

KUD-u „Paurija“ ovo nije prvi put da nastupa u Međimurju. Nastupili su u Donjem Kraljevcu i rado se vraćaju u ovaj kraj.
– Međimurje, ali i cijela Hrvatska, dio je naše kulturne tradicije, dio prepoznatljivosti s kojom prezentiramo našu domovinu. Zato, gdje god išli, lijepo je podijeliti svoja iskustva i upoznati se s tradicijom i običajima. Upravo susreti ovakvoga karaktera daju tu snagu i izvornost koja je vrlo bitna u očuvanju hrvatske kulturne tradicije, i nju svi trebamo poštivati. Mi, koji danas prenosimo tradiciju, vrlo smo odgovorni da to bude preneseno mlađim generacijama upravo onako kako smo mi to upoznali od naših djedova, baka i pokazivača koji su nas upućivali na nju – rekao je Željko Kuničić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje