Povežite se s nama

Međimurje

„Vratišinske vesele vurice“ i ove godine okupile domaće KUD-ove koji su priredili nezaboravnu folklornu večer

Objavljeno:

- dana

VESELO I SVEČANO

Rodno mjesto akademika i etnomuzikologa dr. Vinka Žganca ugostilo je zaljubljenike u folklor i stare običaje.

Naime, 28. listopada u Vratišincu je održana kulturno-umjetnička manifestacija „Vratišinske vesele vurice“. U 13 godina koliko se održava ova manifestacija na sceni su se izmijenili brojni izvođači iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Rado viđeni gosti

Ove su godine, osim domaćina i organizatora, Kulturno-umjetničkog društva „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca, nastupili gosti iz dviju hrvatskih županija. Bjelovarsko-bilogorsku županiju predstavljao je KUD „Kamen“ iz Općine Sirač, a Karlovačku županiju KUD „Paurija“ iz naselja Dubravci, koji su s čak četirima folklornim sekcijama i jednom tamburaškom uprličili još jednu zabavnu folklornu večer u prepunom Domu kulture „Dr. Vinko Žganec“.

Prvi su nastupili domaćini, mladi članovi KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koji su se predstavili s međimurskim plesom i kolom „Rodila buš sineka“

Prvi su nastupili domaćini, mladi članovi KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koji su se predstavili s međimurskim plesom i kolom „Rodila buš sineka“.
– Sretni smo što nam se svake godine pridružuju novi članovi i budući štovatelji narodnog blaga, tako da iz godine u godinu rastemo. Svatko od njih u ples i pjesmu unosi vlastitu ljubav prema rodnom kraju i s veseljem je izražava na pozornici. Nastojimo biti zanimljivi i inovativni – navode iz KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koje je osnovano 1970. godine.

Društvo nosi ime neumornog skupljača hrvatskih pučkih popijevki dr. Vinka Žganca, koji je u Vratišincu rođen i pokopan. Ovo kulturno-umjetničko društvo djeluje u čak pet sekcija i okuplja oko 50 aktivnih članova. Svake godine gostuje u različitim dijelovima Hrvatske. Također, gotovo redovito sudjeluju na smotrama koreografiranog folklora i izvornog folklora u Donjoj Dubravi.

U ovoj večeri posvećenoj tradicijskim običajima, napjevima i plesovima različitih kulturnih društava sudjelovali su i učenici Osnovne škole „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca.
Učiteljica Marijana Škvorc već desetak godina vodi školsku folklornu skupinu.
– Za ovu veselu večer pripremili smo dječje igrice i plesove, sve primjereno dječjem uzrastu od sedam do deset godina. Danas nastupa 14-ero djece te smo redoviti gosti ovog događaja – rekla je učiteljica Marijana Škvorc i dodala da folklorna skupina redovito odlazi na smotre dječjega folklornog stvaralaštva.

Otvorenje

Ovogodišnje „Vratišinske vesele vurice“ ponosno je otvorio načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, koji je pozdravio sve okupljene i poželio dobrodošlicu gostujućim KUD-ovima.
– Srećom, danas nije petak 13., pa sam siguran da će ove „Vratišinske vesele vurice“ proći u veselom tonu i još uspješnije nego što su to bile proteklih godina – kratko je izjavio načelnik Mlinarić.

„Vratišinske vesele vurice“ ponosno je otvorio načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić

Nakon domaćina nastupila su gostujuća umjetnička društva. Željko Kučinić iz KUD-a „Paurija“ iz naselja Dubravci iz Karlovačke županije istaknuo je da KUD djeluje već jedanaest godina i u svom repertoaru isključivo njeguje izvorne pjesme i plesove dugoreške i karlovačke okolice te paurskoga kraja. Paurski kraj se, objašnjava Željko Kuničić, nalazi između dviju rijeka, Dobre i Mrežnice, a sam naziv „Paurija“ preuzet je iz njemačke riječi za seljaka, odnosno ratnika i čuvara domovine.
– S tom ljubavlju čuvanja domovine i okolne tradicije svoga kraja njegujemo upravo taj izričaj, ne samo kroz pjesmu i ples nego i izvornu tradicionalnu paursku riječ, koju pokazujemo na pozornicama Hrvatske kroz dramske tekstove koje pišu i uređuju naše članice – objašnjava voditelj KUD-a „Paurija“, koji je s 30 članova došao u međimurski kraj.
– Mislim da je to dovoljno članova da se pokaže barem djelić onog bogatstva kojim raspolažemo – dodao je.

KUD-u „Paurija“ ovo nije prvi put da nastupa u Međimurju. Nastupili su u Donjem Kraljevcu i rado se vraćaju u ovaj kraj.
– Međimurje, ali i cijela Hrvatska, dio je naše kulturne tradicije, dio prepoznatljivosti s kojom prezentiramo našu domovinu. Zato, gdje god išli, lijepo je podijeliti svoja iskustva i upoznati se s tradicijom i običajima. Upravo susreti ovakvoga karaktera daju tu snagu i izvornost koja je vrlo bitna u očuvanju hrvatske kulturne tradicije, i nju svi trebamo poštivati. Mi, koji danas prenosimo tradiciju, vrlo smo odgovorni da to bude preneseno mlađim generacijama upravo onako kako smo mi to upoznali od naših djedova, baka i pokazivača koji su nas upućivali na nju – rekao je Željko Kuničić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Matija Ladić: „Pribislavec je postao veliko gradilište vrijedno 6 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec postala je veliko gradilište. Na više lokacija radni strojevi su u punom pogonu, sve s ciljem da ugovoreni radovi budu realizirani u dogovorenim rokovima.

– Mnogo je poslova koje želimo realizirati u zacrtanim rokovima. Riječ je o radovima i projektima čija se okvirna cijena kreće oko šest milijuna kuna. Dio troškova pokrivamo sufinanciranjem putem programa i natječaje iz javnih fondova, a dio iz vlastitog Proračuna – poručio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Dio tih troškova odnosi se na obnovu dvorane društvenog doma Pribislavec. Već su realizirani radovi na saniranju parketa, uređenju unutrašnjosti dvorane kao i sanitarnog čvora, a također su ugovoreni i poslovi na sanaciji krovišta. Veliki dio troškova odnosi se na uređenja ulica i prometnica.

– Kraju privodimo zahvat na asfaltiranju ceste i pripadajuće pješačko-biciklističke staze u Ulici Antuna Mihanovića. Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ujedno su počeli radovi na površinskoj obradi puta kod ribičke kuće ŠRD-a „Sunčanica“ i na području prilaza aerodromu. Tvrtka koja izvodi radove koristi tehnologiju hladnih asfaltnih presvlaka, što će rezultirati nastankom obrađene površine s dobrim voznim karakteristikama i koja će imati dugi vijek trajanja uz mogućnost recikliranja. Uređujemo prostore uz prometnice i javne objekte. Uz objekte ŠRD-a „Sunčanica“ bit će postavljeni tlakovci, a isto rješenje iskoristit ćemo i kod dvorane NK-a „Polet“, kao i na području pješačke staze u Ulici Ljudevita Gaja. Također, spomenutim radovima obuhvatit će se i plato koji se nalazi sa stražnje strane društvenog doma Pribislavec da bi se umirovljenicima, ali i ostalim mještanima naše Općine omogućilo njegovo lakše korištenje – objašnjava načelnik Ladić.

Ujedno će se asfaltirati malonogometno, odnosno rukometno igralište na prostoru Nogometnog kluba „Polet“. Ono što posebno veseli mještane je početak radova na rekonstrukciji pješačke i pješačko-biciklističke staze u Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici braće Radić, koje sufinancira Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Realizacijom ovog projekta u velikoj će se mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

– Do kraja ove godine bit će postavljeni i optički kablovi u svim ulicama na području Općine Pribislavec u kojima ne postoje prepreke za to. Troškove postavljanja optičkog kabla u potpunosti pokriva tvrtka FRANZ-NET, dok će Općina financirati troškove izvođenja priključka na mrežu za sve naše mještane – otkriva načelnik.

U planu, odnosno realizaciji je i nekoliko manji zahvata, ali jednako važnih za stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg životnog prostora. Tako će se sanirati lokacija u Ulici Zrinskih na kojoj se nalazi građevinski otpad te će se ujedno postaviti 30 koševa za smeće uz pješačke staze.

A da se na ovome ne planira stati potvrđuju najave izrade projektne dokumentacije i elaborate za sljedeće zahvate koji su u planovima općinskog vodstva.

– Podnijeli smo zahtjev za izradu projekata energetske učinkovitosti i rekonstrukcije na objektu Hangar, odnosno aerodromu, zahtjev za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića, kao i zahtjev za izradu projekta rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Ruđera Boškovića. Napravljene su izmjene i dopune Prometnog elaborata regulacije prometa u Općini Pribislavec na temelju kojih se do kraja godine očekuje postava vertikalne i horizontalne prometne signalizacije da bi se osigurao veći stupanj sigurnosti naših mještana – potvrdio je općinski načelnik Matija Ladić.

Sanacija deponija i video nadzor u romskom naselju

Do kraja 2022. godine u romskom naselju u Pribislavcu predviđa se strojno čišćenje kanalizacije te će se, sukladno izrađenom Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Općine Pribislavec, sanirati ilegalni deponiji odbačenog otpada, ali i postaviti video nadzora na 15 „kritičnih“ lokacija.

– Navedeno strojno čišćenje kanalizacije u stopostotnom iznosu financirat će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok će sanaciju ilegalnih deponija odbačenog otpada i postavu videonadzora u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

„Kotoripske korpe i korpoši“: zaštita i promocija vrijednog dijela kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić s pročelnicom Karolinom Bajkovec Horvat organizirao je prijam za tridesetak zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe, koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva pod nazivom „Kotoripske korpe i korpoši“. Riječ je izložbi koja je postavljena povodom ovogodišnje manifestacije „Dani šibe i ribe“, a koja je privukla veliku pozornost šire javnosti. Upravo zbog toga je ovaj dio kotoripske kulturne baštine visoko na listi prioriteta općinskog vodstva.

– Ovih je dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis „Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi“ kao nematerijalnoga kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u Republike Hrvatske. Riječ je o procesu koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno učinjen, a o čemu smo već i govorili tijekom pripreme ove uspješne izložbe – rekao je načelnik Friščić.

Okupljanje sudionika izložba na prijmu kod općinskog načelnika iskorišteno je i za dodjelu prigodnih zahvalnica za organizaciju i realizaciju izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi. Također, na okupljanju se govorilo i o budućim planovima vezanima za zaštitu i promociju ovog dijela kotoripske kulturne baštine.

– Težit ćemo prenošenju umijeća na mlađe generacija, posebno na učenike osnovne škole, a želja je i realizirati ideju o otvaranju muzeja posvećenog korpama u Kotoribi – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje