Povežite se s nama

Međimurje

„Vratišinske vesele vurice“ i ove godine okupile domaće KUD-ove koji su priredili nezaboravnu folklornu večer

Objavljeno:

- dana

VESELO I SVEČANO

Rodno mjesto akademika i etnomuzikologa dr. Vinka Žganca ugostilo je zaljubljenike u folklor i stare običaje.

Naime, 28. listopada u Vratišincu je održana kulturno-umjetnička manifestacija „Vratišinske vesele vurice“. U 13 godina koliko se održava ova manifestacija na sceni su se izmijenili brojni izvođači iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Rado viđeni gosti

Ove su godine, osim domaćina i organizatora, Kulturno-umjetničkog društva „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca, nastupili gosti iz dviju hrvatskih županija. Bjelovarsko-bilogorsku županiju predstavljao je KUD „Kamen“ iz Općine Sirač, a Karlovačku županiju KUD „Paurija“ iz naselja Dubravci, koji su s čak četirima folklornim sekcijama i jednom tamburaškom uprličili još jednu zabavnu folklornu večer u prepunom Domu kulture „Dr. Vinko Žganec“.

Prvi su nastupili domaćini, mladi članovi KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koji su se predstavili s međimurskim plesom i kolom „Rodila buš sineka“

Prvi su nastupili domaćini, mladi članovi KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koji su se predstavili s međimurskim plesom i kolom „Rodila buš sineka“.
– Sretni smo što nam se svake godine pridružuju novi članovi i budući štovatelji narodnog blaga, tako da iz godine u godinu rastemo. Svatko od njih u ples i pjesmu unosi vlastitu ljubav prema rodnom kraju i s veseljem je izražava na pozornici. Nastojimo biti zanimljivi i inovativni – navode iz KUD-a „Dr. Vinko Žganec“, koje je osnovano 1970. godine.

Društvo nosi ime neumornog skupljača hrvatskih pučkih popijevki dr. Vinka Žganca, koji je u Vratišincu rođen i pokopan. Ovo kulturno-umjetničko društvo djeluje u čak pet sekcija i okuplja oko 50 aktivnih članova. Svake godine gostuje u različitim dijelovima Hrvatske. Također, gotovo redovito sudjeluju na smotrama koreografiranog folklora i izvornog folklora u Donjoj Dubravi.

U ovoj večeri posvećenoj tradicijskim običajima, napjevima i plesovima različitih kulturnih društava sudjelovali su i učenici Osnovne škole „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca.
Učiteljica Marijana Škvorc već desetak godina vodi školsku folklornu skupinu.
– Za ovu veselu večer pripremili smo dječje igrice i plesove, sve primjereno dječjem uzrastu od sedam do deset godina. Danas nastupa 14-ero djece te smo redoviti gosti ovog događaja – rekla je učiteljica Marijana Škvorc i dodala da folklorna skupina redovito odlazi na smotre dječjega folklornog stvaralaštva.

Otvorenje

Ovogodišnje „Vratišinske vesele vurice“ ponosno je otvorio načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, koji je pozdravio sve okupljene i poželio dobrodošlicu gostujućim KUD-ovima.
– Srećom, danas nije petak 13., pa sam siguran da će ove „Vratišinske vesele vurice“ proći u veselom tonu i još uspješnije nego što su to bile proteklih godina – kratko je izjavio načelnik Mlinarić.

„Vratišinske vesele vurice“ ponosno je otvorio načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić

Nakon domaćina nastupila su gostujuća umjetnička društva. Željko Kučinić iz KUD-a „Paurija“ iz naselja Dubravci iz Karlovačke županije istaknuo je da KUD djeluje već jedanaest godina i u svom repertoaru isključivo njeguje izvorne pjesme i plesove dugoreške i karlovačke okolice te paurskoga kraja. Paurski kraj se, objašnjava Željko Kuničić, nalazi između dviju rijeka, Dobre i Mrežnice, a sam naziv „Paurija“ preuzet je iz njemačke riječi za seljaka, odnosno ratnika i čuvara domovine.
– S tom ljubavlju čuvanja domovine i okolne tradicije svoga kraja njegujemo upravo taj izričaj, ne samo kroz pjesmu i ples nego i izvornu tradicionalnu paursku riječ, koju pokazujemo na pozornicama Hrvatske kroz dramske tekstove koje pišu i uređuju naše članice – objašnjava voditelj KUD-a „Paurija“, koji je s 30 članova došao u međimurski kraj.
– Mislim da je to dovoljno članova da se pokaže barem djelić onog bogatstva kojim raspolažemo – dodao je.

KUD-u „Paurija“ ovo nije prvi put da nastupa u Međimurju. Nastupili su u Donjem Kraljevcu i rado se vraćaju u ovaj kraj.
– Međimurje, ali i cijela Hrvatska, dio je naše kulturne tradicije, dio prepoznatljivosti s kojom prezentiramo našu domovinu. Zato, gdje god išli, lijepo je podijeliti svoja iskustva i upoznati se s tradicijom i običajima. Upravo susreti ovakvoga karaktera daju tu snagu i izvornost koja je vrlo bitna u očuvanju hrvatske kulturne tradicije, i nju svi trebamo poštivati. Mi, koji danas prenosimo tradiciju, vrlo smo odgovorni da to bude preneseno mlađim generacijama upravo onako kako smo mi to upoznali od naših djedova, baka i pokazivača koji su nas upućivali na nju – rekao je Željko Kuničić.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati