Povežite se s nama

Novosti

Vrdoljak: Ne pobjeđuje populizam, već projektna politika i organizacija

Objavljeno:

- dana

Vrh HNS-a krenuo u obilazak svojih organizacija

– Došlo je vrijeme da obiđemo sve organizacije i upoznamo se sa spremnošću, sposobnošću, ali i problemima na terenu te utvrdimo potencijalne kandidate koji mogu pobijediti na lokalnim izborima kako bismo ih na vrijeme pripremili, rekao je to predsjednik Središnjeg Odbora HNS-a i župan Varaždinske županije Predrag Štromar uoči obilaska svih stranačkih organizacija u Hrvatskoj tijekom idućih mjesec dana.

-Cilj je nam je za 20 posto povećati broj vijećnika, za 10 posto broj načelnika i gradonačelnika za 100 posto župana. Moji ciljevi ne odnose samo na uspjeh u Varaždinskoj županiji, već na dobre rezultate u svim županijama, dodao je Štromar pojašnjavajući kako je cilj obilaska svih Županijskih organizacija HNS-a također i upoznavanje s programima i projektima Vlade.

Štromar: Uspjesi Varaždinske županije

Među potonjima izdvojio je pokretanje investicijskih projekata kroz novi model javno-privatnog partnerstva, ponajviše iz područja obrazovanja i zdravstva u kojima će Vlada u financiranju sudjelovati s 55 posto u slučaju izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola, odnosno s 90 posto u slučaju bolnica. Kao projekte s kojima će upoznavati ljude na terenu naveo je i energetsku obnovu zgrada javnog sektora gdje se investicija isplaćuje iz ušteda energije, projekte iz obnovljivih izvora energije, posebice postavljanja fotonaponskih ćelija, realizaciju projekata vodnog gospodarstva, sanaciju divljih odlagališta, realizaciju projekta u visokom školstvu te provođenje projekata sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca, kao i predstavljanje mjera za privlačenje investitora te opremanje i razvoj poduzetničkih zona. Prema njegovima riječima, Varaždinska županija na svim je područjima polučila značajne uspjehe pa je i intencija kampanja informiranje i upoznavanje ostalih dijelova Hrvatske s iskustvima provođenja navedenih projekata.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak osvrnuo se na rejting stranke podsjetivšikako se ponavlja politička povijest “kada je stranka, također prema istraživanjima, bilježila sličnu potporu, ali nije postala nebitna“

Vrdoljak: Ne smijemo dopustiti krive procijene

-Krenuli smo tada kao i sada obići svoje ljude na terenu, a riječ je o 42.000 članova. To je naša vojska koja će, uvjeren sam, na nadolazećim izborima, potvrditi našu snagu i ostvariti još bolji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima – rekao je pojašnjavajući kako na izborima pobjeđuje primijenjena i projektna politika te stranačka organizacija, a ne populizam.

Rekao je i da ovi obilasci imaju za cilj informirati članove o projektima Vlade kako bi oni i sami postali glasnici stranačkog sustava pojašnjavajući kako je ponekad preko nekoliko tekstova u medijima teško pojasniti sve specifičnosti i dobrobiti pojedinih projekata.

Govoreći o potencijalnim partnerima na lokalnim izbornima, kazao je kako se stranka priprema na način da bude sprema nastupiti i samostalno, ali kako bi najozbiljnije i najodgovornije bilo da Kukuruku koalicija i dalje zajednički dalje traži povjerenje građana.

-Ne smijemo dozvoliti da zbog krive procjene, kao 2007. godine ne nastupimo zajedno. Već postoje ozbiljni dogovori i s SDP-om i HSU-om i nema razloga da tako i ne bude te da zajednički ponovo ‘napadnemo’ kao što smo i na parlamentarnim izborima – zaključio je Vrdoljak.

 

Izvor: HNS
Foto: HNS

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati