Povežite se s nama

Novosti

Vrdoljak s međimurskim poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Ministar gospodarstva u Čakovcu

U srijedu je u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Osim kraćeg razgovora s dužnosnicima Međimurske županije ministar Vrdoljak, preko sat i pol razgovarao je s predstavnicima međimurskih tvrtki o temama koje muče naše gospodarstvenike.

Vrlo sam zadovoljan što je sastanak s gospodarstvenicima organiziran na ovaj način, izjavio je ministar, jer sam imao priliku čuti koji konkretni problemi muče realni sektor. Vlada  čini sve kako bi im se pomoglo u ova gospodarski krizna vremena, no bez privatnih investicija neće biti rasta. One su ključne, a Vlada mora pomoći svakom onom koji želi ulagati u Hrvatsku i poslovati poštujući naše zakone, rekao je Vrdoljak.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da ulaskom u Europsku uniju međimurski izuzetni geografski položaj i prometna povezanost postaje velika prednost kod privlačenja stranih investitora. Međimurje je uvijek bilo i bit će “investor friendly” regija, a tome je dokaz i nedavno otvorena tvornica u Prelogu, gdje su se sve potrebne dozvole izdale za 16 dana. Svatko to želi investirati poštujući zakone te za pošten rad dati poštenu plaću kod nas je dobrodošao, istaknuo je Posavec.

Inače, ujutro je u Varaždinu potpisan Ugovor o uspostavljanju jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013. godinu, vrijedan 585.000,00 kuna. Fond se uspostavlja radi pomoći poduzetnicima kod izdavanju jamstava sektora prerađivačke industrije  i to prehrambene, tekstilne, obućarske, kožne, drvo-prerađivačke, kemijske, metalurške i elektroničke industrije, kako bi im se povećala konkurentnost, zapošljavanje, te rast proizvodnje i izvoza.

Ministar je na županovu zamolbu posjetio i tvrtku Čateks u Čakovcu te razgovarao sa predstavnicima Uprave i zaposlenika, koji su ga upoznali sa situacijom u kojoj se nalaze. Čateks je najstarije hrvatsko tekstilno poduzeće koje je trenutno u problemima zbog još uvijek neriješenih javnih natječaja koje su raspisali Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo zdravlja.

Inače, u pratnji minstra bili su i pomoćnica ministra za industrijsku politiku, energetiku i rudarstvo Jelena Zrinski Berger i glavni savjetnik ministra Predrag Bogičević.

Izvor: Međimurska županija
Foto: Međimurska županija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje