Povežite se s nama

Novosti

Vrhunac vodenog vala oko 13 sati!

Objavljeno:

- dana

Najveći protok Drave zabilježen ikada u Varaždinskoj županiji

Vodostaj Dave u Varaždinskoj, odnosno Međimurskoj županiji, jednak je onome kakav se bilježi jednom u tisuću godina, naglašeno je prijepodne na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanja Međimurske županije održanoj u prostorima Općine Nedelišće.

Vodostaj Drave, kako je upozoreno na sjednici međimurskog Stožera za zaštitu i spašavanja, ima tendenciju daljnjeg rasta, a vrhunac vodenog vala očekuje se danas oko 13 sati. Dosad najveći protok Drave  zabilježen je 1965. godine kada je iznosio oko 2800 m3/s, dok je danas prijepodne protok rijeke Drave kod HE Varaždin iznosio 3300 m3/s.

Stoga je uspostavljeno izvanredno stanje obrana od poplava na dionici rijeke od željezničkog mosta Varaždin do granice sa Slovenijom. U Varaždinskoj županiji to su područja općina Cestica, Petrijanec i Sračinec te Grad Varaždin, dok se isto očekuje u nizvodnim općinama Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec.

U Međimurju je najugroženije područje uz granični prijelaz Trnovec, koji je zatvoren, te stari nasip uz cestu Pušćine – Gornji Hrašćan. Ekipe Hrvatskih voda i Općine Nedelišće štite naselje postavljanjem zečjih nasipa i nasipavanjem pijeska.

– Na ovom području mogući su ozbiljniji problemi, no tek ukoliko voda dođe do nasipa i na njemu se zadrži duže vrijeme. Trenutno nisu ugroženi ljudski životi, a prema procjenama neće biti potrebe za evakuacijom, izvijestili su iz Međimurske županije.

Budući da su hidroelektrane na Dravi kod Varaždina, HEP je pregledao sve nasipe uz akumulacijska jezera, a razina vode u njima spuštena je za dva metra, dok se dravska voda koja stiže ispušta u staro korito rijeke. Područja s međimurske strane nizvodno od varaždinskog mosta nisu neposredno ugrožena jer se stari tok rijeke u koju se ispušta višak vode nalazi s južne strane akumulacijskog jezera.

– Prema podacima slovenskih službi, danas ujutro protok vode kod  prve slovenske dravske hidrocentrale iznosio je 1000 m3/s što znači da se vodostaj vraća u normalu, poručuju iz Stožera za zaštitu i spašavanja Međimurske županije te dodaju da je i na Muri Mure proglašena redovna obrana od poplava te je zatvoren prijelaz Sv. Martin na Muri, no ne očekuju se veći problemi kao ni proglašavanje izvanrednog stanja.

Izvor: Međimurska županija
Foto: Međimurska županija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje