Povežite se s nama

Kultura

Vrhunska klasična glazba kao kruna rođendanskih događanja

Objavljeno:

- dana

GLAZBA

Proslavu svog 130. rođendana Vinica je završila vrhunskim kulturnim događanjem – koncertom Hrvatskoga komornog orkestra u crkvi sv. Marka ev.

Osim što je Vinica proslavila veliku obljetnicu, ova je godina jubilarna i za Hrvatski komorni orkestar, koji također slavi značajnu godišnjicu – pola stoljeća muziciranja. Pa kad se tome pridoda i 25 godina hrvatske državnosti, koncert, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, kao prava poslastica za sve ljubitelje lijepih nota, održan je u zaista u svečarskom tonu.

Orkestar

Na repertoaru pod ravnanjem Mirana Vaupotića te uz Rutu Bobić na violini našla su se djela Luke Sorkočevića – Simfonija br. 6 u D-duru, Davora Bobića – Koraci kroz Yad Vashe za violinu i orkestar, te Josepha Haydna – Simfonija Rastanka.

Koncert je – uz općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Marijanom Kostanjevcom i predstavnicima varaždinske scene klasične glazbe, uz ravnatelja Baroknih večeri Davora Bobića te brojne mještane – s osobitom pažnjom i ponosom slušao i jedan od osnivača Hrvatskoga komornog orkestra, Anđelko Ramušćak, koji je naglasio respektabilnost orkestra. – Gledamo li unatrag, s Hrvatskim komornim orkestrom nastupilo je više od 500 glazbenika – solista, dirigenata, pjevača, muzičara. Praizveli smo barem 50 hrvatskih autora – rekao je Ramušćak i prisjetio se svojih motiva za osnivanje orkestra. – Potaknulo me to što u Hrvatskoj tad nije bilo niti jednoga komornog orkestra. Prije toga je postojao radijski komorni orkestar, pod vodstvom maestra Šuleka, postojao je još jedan, kojemu se ne mogu sjetiti imena, no uglavnom – sve je to zamrlo. Ipak je to jedna glazba koju veliki orkestri ne sviraju, jer za komornu je glazbu dovoljno maksimalno četrdesetak ljudi. Komorni orkestar u žargonu nazivamo “orkestar jednog autobusa” – govori Anđelko Ramušćak.

U ovom trenutku Hrvatski komorni orkestar ima četrdesetak članova. Anđelko Ramušćak, koji živi u obližnjoj Cestici, sretan je zbog nastupa u Vinici. – Smatram da je potrebno da i manja mjesta imaju priliku slušati dobre koncerte – veli. Hrvatski komorni orkestar tijekom godine ima pet do šest koncerata u Hrvatskoj od sveukupno njih dvadesetak. Sretan je bio i načelnik Općine Marijan Kostanjevac. 

Duša

– Dulje vrijeme razgovaramo s gospodinom Ramušćakom u vezi gostovanja Hrvatskoga komornog orkestra i, evo, koncert smo dobili uz našu veliku obljetnicu. Lijepo je pokloniti sumještanima ovaj prekrasan koncert vrhunskih glazbenika – rekao je načelnik Kostanjevac. Vinica je česti promicatelj klasične glazbe i kroz Varaždinske barokne večeri, kad se neki od koncerata održavaju u ambijentu Arboretuma. – Imamo sreću da su prijatelji Općine Anđelko Ramušćak i Davor Bobić, koji promiču klasičnu glazbu. Događanjima u Arboretumu je cilj putem glazbenog djela udahnuti dušu i potaknuti na revitaliziranje toga ne samo viničkoga, nego i hrvatskog bisera – rekao je načelnik Marijan Kostanjevac. Na kraju koncerta gostima se obratio vinički župnik, prečasni Valent Posavec, koji je zahvalio Orkestru na promociji komorne glazbe i čestitao im četvrt stoljeća djelovanja. 

RUTA BOBIĆ

S Hrvatskim komornim orkestrom nastupila je mlada varaždinska violinistica Ruta Bobić. Ruta polazi šesti razred Glazbene škole i već iza sebe ima niz nagrada na brojnim natjecanjima. – Jako sam sretna ovim nastupom. Super se osjećam, svirati s ovakvim, vrhunskim glazbenicima odlično je iskustvo i dobra referenca za budućnost – rekla je Ruta Bobić.

Izvor:
Foto:

Kultura

Udruga “Mlada pera”: A knjiga ide…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjega dana 2020. godine završen je literarni natječaj “Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju!”

Čak 104 autora od 8 do 18 godina poslala su 632 svoja literarna rada sa željom da upravo oni budu jedno od troje najboljih kojima će Udruga “Mlada pera” iz Čakovca financirati zajedničku knjigu. U vrlo kreativnoj konkurenciji, žiri koji su činili članovi Udruge “Mlada pera” i ambasadori Udruge (Gita, Martina i Goran Radiković iz Šenkovca) izabrao je tri laureatkinje. Predstavljamo ih abecednim redom:

  • najbolji vrtuljak poezije i proze poslala je Magdalena Blagec iz Donje Stubice,
  • najbolji vrtuljak proze poslala je Ana Fišer iz Osijeka,
  • najbolji vrtuljak poezije poslala je Marina Galinović iz Vinkovaca.

Evo i kratkih bilješki o autoricama.

Magdalena Blagec

Od svog rođenja 2003. godine živim u Donjoj Stubici. Vrlo rano počela sam se zanimati za knjige i književnost na što me uvijek poticala i moja majka. I tako, malo-pomalo, počela sam se baviti i pisanjem. Od značajnijih nagrada koje sam primila za svoj rad istaknula bih 2. nagradu na Goranovu proljeću u kategoriji osnovnih škola, nagrade na natječajima “Kaj vu Zelini”, Zbor malih pjesnika Zlatar, nagrada Antun Mihanović, 2. nagrada na Natječaju “Gjalski”, 1. mjesto na Kanižajadi, Po(e)zitiva…

Radovi su mi dosad objavljivani u mnogim zbornicima i časopisima kao što su “Kaj” i “Hrvatsko zagorje”, a imam i vlastitu internetsku stranicu Probrane misli. Trenutno sam učenica opće gimnazije, a nakon što je završim svakako planiram upisati nešto vezano uz književnost.

Ana Fišer

Rođena sam 29. svibnja 2003. godine i idem u treći razred II. gimnazije u Osijeku.
Osnovnoškolsko obrazovanje stekla sam u OŠ Ljudevita Gaja. Osim pohađanja redovne nastave, sudjelujem i u natjecanjima iz više predmeta, a 2020. godine osvojila sam prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz hrvatskoga jezika.

Od izvannastavnih aktivnosti, niz sam godina sudjelovala u brojnim radionicama i aktivnostima u sklopu više projekata Udruge za rad s mladima “Breza”. Tijekom školske godine 2017./2018. bila sam izabrana za Ambasadoricu mira u projektu Udruge “Dokkica”, u sklopu kojega sam sudjelovala u više radionica i prezentacija.

Do prvog razreda srednje škole trenirala sam ples, a posljednjih godinu dana bavim se kickboxingom. Osim škole i treninga, čitam, slušam glazbu i pišem kratke priče. Zanimaju me jezici i književnost.

Marina Galinović

Rođena sam 18. travnja 2004. godine u Vinkovcima. Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara u Vinkovcima za zanimanje medicinske sestre opće njege. Talent za pisanje otkrila sam tek početkom prvog razreda srednje škole, zahvaljujući profesorici iz hrvatskog jezika Gordani Medić i zadatku koji nam je zadala: tada sam napisala svoje prve pjesme – „Vjerujem“ i „Porajmos“.

Profesorica mi je ujedno i velika podrška u ovome. Za sebe bih rekla da sam vrlo osjećajna i da uz svoje pjesme pokušavam na čitatelje prenijeti barem dio emocija. Unatoč svim ovim promjenama koje dolaze, trudim se ostati što pozitivnija i svoju pozitivu širiti među ljudima oko sebe. Inspiraciju crpim iz svakodnevnog života. U svakoj napisanoj pjesmi nalazi se dio mene, dio onoga što sam proživjela i osjetila.

Kada bih morala birati koja pjesma mi je najdraža, odabrala bih pjesmu „Život“. Smatram da sam putem te pjesme potaknula mnoge na razmišljanje o samoj svrsi života, kako je ljepota u tome što smo svi različiti i kako je svijet dosadan i jednoličan kada se upadne u određenu kolotečinu iz koje nema izlaza. Želja mi je jednog dana izdati vlastitu knjigu s pjesmama koje pišem.

Prošlost i budućnost

Njihovi radovi obogaćeni su izražajnim sredstvima, odlično razvijena i postignuta cjelovita kompozicija, plastični opisi koji nam bez problema pomažu da si dočaramo živu sliku, izazivaju emocije u nama i različite reakcije na pisanu riječ. Tematika njihovih radova je raznovrsna, cijela paleta misli o prošlosti, sadašnjosti, ali i ozbiljnih razmišljanja o budućnosti.

Sve tri odabrane autorice dobit će po 30 primjeraka zajedničke knjige koju će ilustrirati Ika Tomljenović Vitez. Cijeli projekt sufinanciran je financijskim sredstvima Međimurske županije i brojnim donacijama građana.

Žiri je odlučio posebno još pohvaliti Ivonu Grginčić iz Barilovića, Doru Kovačević iz Bošnjaka i Petru Vinković iz Petrinje koje će dobiti priznanje Udruge “Mlada pera”.

– Zahvaljujemo svim mladim autorima koji su poslali svoje radove i očekujemo ih i na narednim natječajima! Prvi sljedeći, “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!”, počinje već 1. ožujka! – kažu iz Udruge.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO U ponedjeljak počinje preseljenje Gradske knjižnice u novi prostor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice u petak su u prostorima novouređene Gradske knjižnice na Franjevačkom trgu potpisali ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom.

Ugovor je potpisan na 183. obljetnicu kada je na poticaj Metela Ožegovića, osnovana Narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu, kao prva takva u Hrvatskoj. Potpisivanjem ugovora tako je i službeno započelo preseljenje knjižnice u novouređene prostore.

Svečani čin obilježen je uz puno simbolike. Naime, gradonačelnik i ravnatelj potpisali su ugovor na radnom stolu Gustava Krkleca, na kojem je bila izložena razglednica koju je Krklecu poslao književnik svjetskog glasa Ernest Hemingway.

Štoviše,  prva službeno preseljena knjiga u novom prostoru ima naslov „Krenimo od ranog jutra“ , a riječ je o djelu varaždinskog pjesnika Zvonka Milkovića.

– Presretan sam i ponosan i smatram da svi Varaždinci mogu biti ponosni. Sama knjižnica, prva uopće u ovom dijelu Europe je osnovana 1838. godine, a nije do sada imala svoje prostore. Ta činjenica nije bila na ponos gradu Varaždinu. No, ovaj objekt koji je i kulturno – povijesni spomenik, predstavlja jednu od najljepših zgrada u Varaždinu, a i stilski najvažnijih, jer u sebi čuva sve stilove gradnje, svu arhitekturu i bogatu povijest grada, pretvoren je u suvremenu knjižnicu. Imat će i pravu multimedijsku dvoranu  ovakav kompleks može stvarno biti na ponos našim građanima – naglasio je gradonačelnik.

Dodao je da je uvjeren kako će knjiga uvijek ostati sredstvo zapisivanja kulture i sredstvo stjecanja znanja, bez obzira na digitalno doba.

– Dobro je što smo knjižnicu smjestili u ovaj reprezentativni prostor – poručio je Čehok, zahvalivši pritom na podršci Ministarstvu kulture i medijima.

Ujedno je najavio kako će dosadašnji prostor knjižnice biti pretvoren u galeriju „Malogorski Rabuzin“, koju Grad pokušava smjestiti u prikladan prostor već par desetljeća. Sada će se i to konačno ostvariti.

Novouređeni prostor od dvije tisuće metara četvornih predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica. Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru.

Korisnici će raspolagati studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne, te onom za osobe s poteškoćama u kretanju.U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija.

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon završetka preseljenja, tijekom ožujka.

Nastavite čitati