Povežite se s nama

Kultura

Vrhunska klasična glazba kao kruna rođendanskih događanja

Objavljeno:

- dana

GLAZBA

Proslavu svog 130. rođendana Vinica je završila vrhunskim kulturnim događanjem – koncertom Hrvatskoga komornog orkestra u crkvi sv. Marka ev.

Osim što je Vinica proslavila veliku obljetnicu, ova je godina jubilarna i za Hrvatski komorni orkestar, koji također slavi značajnu godišnjicu – pola stoljeća muziciranja. Pa kad se tome pridoda i 25 godina hrvatske državnosti, koncert, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, kao prava poslastica za sve ljubitelje lijepih nota, održan je u zaista u svečarskom tonu.

Orkestar

Na repertoaru pod ravnanjem Mirana Vaupotića te uz Rutu Bobić na violini našla su se djela Luke Sorkočevića – Simfonija br. 6 u D-duru, Davora Bobića – Koraci kroz Yad Vashe za violinu i orkestar, te Josepha Haydna – Simfonija Rastanka.

Koncert je – uz općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Marijanom Kostanjevcom i predstavnicima varaždinske scene klasične glazbe, uz ravnatelja Baroknih večeri Davora Bobića te brojne mještane – s osobitom pažnjom i ponosom slušao i jedan od osnivača Hrvatskoga komornog orkestra, Anđelko Ramušćak, koji je naglasio respektabilnost orkestra. – Gledamo li unatrag, s Hrvatskim komornim orkestrom nastupilo je više od 500 glazbenika – solista, dirigenata, pjevača, muzičara. Praizveli smo barem 50 hrvatskih autora – rekao je Ramušćak i prisjetio se svojih motiva za osnivanje orkestra. – Potaknulo me to što u Hrvatskoj tad nije bilo niti jednoga komornog orkestra. Prije toga je postojao radijski komorni orkestar, pod vodstvom maestra Šuleka, postojao je još jedan, kojemu se ne mogu sjetiti imena, no uglavnom – sve je to zamrlo. Ipak je to jedna glazba koju veliki orkestri ne sviraju, jer za komornu je glazbu dovoljno maksimalno četrdesetak ljudi. Komorni orkestar u žargonu nazivamo “orkestar jednog autobusa” – govori Anđelko Ramušćak.

U ovom trenutku Hrvatski komorni orkestar ima četrdesetak članova. Anđelko Ramušćak, koji živi u obližnjoj Cestici, sretan je zbog nastupa u Vinici. – Smatram da je potrebno da i manja mjesta imaju priliku slušati dobre koncerte – veli. Hrvatski komorni orkestar tijekom godine ima pet do šest koncerata u Hrvatskoj od sveukupno njih dvadesetak. Sretan je bio i načelnik Općine Marijan Kostanjevac. 

Duša

– Dulje vrijeme razgovaramo s gospodinom Ramušćakom u vezi gostovanja Hrvatskoga komornog orkestra i, evo, koncert smo dobili uz našu veliku obljetnicu. Lijepo je pokloniti sumještanima ovaj prekrasan koncert vrhunskih glazbenika – rekao je načelnik Kostanjevac. Vinica je česti promicatelj klasične glazbe i kroz Varaždinske barokne večeri, kad se neki od koncerata održavaju u ambijentu Arboretuma. – Imamo sreću da su prijatelji Općine Anđelko Ramušćak i Davor Bobić, koji promiču klasičnu glazbu. Događanjima u Arboretumu je cilj putem glazbenog djela udahnuti dušu i potaknuti na revitaliziranje toga ne samo viničkoga, nego i hrvatskog bisera – rekao je načelnik Marijan Kostanjevac. Na kraju koncerta gostima se obratio vinički župnik, prečasni Valent Posavec, koji je zahvalio Orkestru na promociji komorne glazbe i čestitao im četvrt stoljeća djelovanja. 

RUTA BOBIĆ

S Hrvatskim komornim orkestrom nastupila je mlada varaždinska violinistica Ruta Bobić. Ruta polazi šesti razred Glazbene škole i već iza sebe ima niz nagrada na brojnim natjecanjima. – Jako sam sretna ovim nastupom. Super se osjećam, svirati s ovakvim, vrhunskim glazbenicima odlično je iskustvo i dobra referenca za budućnost – rekla je Ruta Bobić.

Izvor:
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje