Povežite se s nama

Međimurje

Vrhunska međimurska vina ucrtana su na svjetskoj karti

Objavljeno:

- dana

URBANOVO

Urbanovo svake godine okuplja međimurske vinare s ciljem očuvanja i promocije autohtone međimurske sorte pušipel, ali i neprestanog unapređenja u kvaliteti ostalih sorti prisutnih u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.

Ocjenjivanja vina i ostvareni rezultati na domaćim i inozemnim manifestacijama posljednjih godina dokazuju da pušipel napreduje u kvaliteti kao klasično vino, predikatno, a u posljednje vrijeme i kao pjenušavo vino, u koje međimurski vinari ulažu puno truda i energije. Ove godine Urbanovo ima posebnu draž, s obzirom  na to da slavi svoju punoljetnost.

– Proslava 18. rođendana ide ruku pod ruku uz poštovanje prema našim vinarima i cijelom Međimurju, posebno prema Gornjem Međimurju. Urbanovo je manifestacija koja slavi međimurske turističke i gospodarske potencijale, kao i nezaobilazna vrhunska međimurska vina – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec na otvorenju 9. Festivala pušipela u Štrigovi.

Urbanovo je manifestacija koja slavi međimurske turističke i gospodarske potencijale

– Na naš festival vrhunske vinske kapljice svi su dobrodošli. Želja nam je omogućiti svim ljubiteljima i vrsnim poznavaocima vina, te onima koji to još uvijek nisu, da dožive festival Urbanovo upravo ovdje u Štrigovi, uživajući u bojama, okusima i mirisima vrhunskih međimurskih vina – nadovezao se David Štampar, međimurski vinar i predsjednik Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”. Među izlagačima je bio i Josip Turk iz Vučetinca, u čijoj se obitelji vinarska tradicija njeguje već gotovo četiri desetljeća.

– Priču je započeo otac još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. U početku je to bio hobi, ali kako je radio vrhunska vina, rasla je potražnja za njima, pa je tako rasla i površina pod nasadima vinove loze. Danas imamo oko pet hektara vlastitih vinograda, a koncentrirani smo na kvalitetu, a ne toliko na kvantitetu – otkrio nam je Josip Turk.
Slaže se da je kvaliteta međimurskih vina unatrag nekoliko godina otišla u visine.

– Međimursko vinarstvo iznimno je napredovalo. Postali smo prepoznatljivi ne samo na vinskoj karti Hrvatske već puno šire. Manifestacije poput Urbanovog mnogo nam pomažu u promociji i lakšem proboju na sve zahtjevnija i konkurentnija tržište. Svaki kontakt koji ostvarimo potencijalni je posao – zaključio je Turk.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!