Povežite se s nama

Međimurje

Vrhunska međimurska vina ucrtana su na svjetskoj karti

Objavljeno:

- dana

URBANOVO

Urbanovo svake godine okuplja međimurske vinare s ciljem očuvanja i promocije autohtone međimurske sorte pušipel, ali i neprestanog unapređenja u kvaliteti ostalih sorti prisutnih u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.

Ocjenjivanja vina i ostvareni rezultati na domaćim i inozemnim manifestacijama posljednjih godina dokazuju da pušipel napreduje u kvaliteti kao klasično vino, predikatno, a u posljednje vrijeme i kao pjenušavo vino, u koje međimurski vinari ulažu puno truda i energije. Ove godine Urbanovo ima posebnu draž, s obzirom  na to da slavi svoju punoljetnost.

– Proslava 18. rođendana ide ruku pod ruku uz poštovanje prema našim vinarima i cijelom Međimurju, posebno prema Gornjem Međimurju. Urbanovo je manifestacija koja slavi međimurske turističke i gospodarske potencijale, kao i nezaobilazna vrhunska međimurska vina – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec na otvorenju 9. Festivala pušipela u Štrigovi.

Urbanovo je manifestacija koja slavi međimurske turističke i gospodarske potencijale

– Na naš festival vrhunske vinske kapljice svi su dobrodošli. Želja nam je omogućiti svim ljubiteljima i vrsnim poznavaocima vina, te onima koji to još uvijek nisu, da dožive festival Urbanovo upravo ovdje u Štrigovi, uživajući u bojama, okusima i mirisima vrhunskih međimurskih vina – nadovezao se David Štampar, međimurski vinar i predsjednik Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”. Među izlagačima je bio i Josip Turk iz Vučetinca, u čijoj se obitelji vinarska tradicija njeguje već gotovo četiri desetljeća.

– Priču je započeo otac još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. U početku je to bio hobi, ali kako je radio vrhunska vina, rasla je potražnja za njima, pa je tako rasla i površina pod nasadima vinove loze. Danas imamo oko pet hektara vlastitih vinograda, a koncentrirani smo na kvalitetu, a ne toliko na kvantitetu – otkrio nam je Josip Turk.
Slaže se da je kvaliteta međimurskih vina unatrag nekoliko godina otišla u visine.

– Međimursko vinarstvo iznimno je napredovalo. Postali smo prepoznatljivi ne samo na vinskoj karti Hrvatske već puno šire. Manifestacije poput Urbanovog mnogo nam pomažu u promociji i lakšem proboju na sve zahtjevnija i konkurentnija tržište. Svaki kontakt koji ostvarimo potencijalni je posao – zaključio je Turk.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje