Povežite se s nama

Međimurje

Vrhunska međimurska vina ucrtana su na svjetskoj karti

Objavljeno:

- dana

URBANOVO

Urbanovo svake godine okuplja međimurske vinare s ciljem očuvanja i promocije autohtone međimurske sorte pušipel, ali i neprestanog unapređenja u kvaliteti ostalih sorti prisutnih u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.

Ocjenjivanja vina i ostvareni rezultati na domaćim i inozemnim manifestacijama posljednjih godina dokazuju da pušipel napreduje u kvaliteti kao klasično vino, predikatno, a u posljednje vrijeme i kao pjenušavo vino, u koje međimurski vinari ulažu puno truda i energije. Ove godine Urbanovo ima posebnu draž, s obzirom  na to da slavi svoju punoljetnost.

– Proslava 18. rođendana ide ruku pod ruku uz poštovanje prema našim vinarima i cijelom Međimurju, posebno prema Gornjem Međimurju. Urbanovo je manifestacija koja slavi međimurske turističke i gospodarske potencijale, kao i nezaobilazna vrhunska međimurska vina – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec na otvorenju 9. Festivala pušipela u Štrigovi.

Urbanovo je manifestacija koja slavi međimurske turističke i gospodarske potencijale

– Na naš festival vrhunske vinske kapljice svi su dobrodošli. Želja nam je omogućiti svim ljubiteljima i vrsnim poznavaocima vina, te onima koji to još uvijek nisu, da dožive festival Urbanovo upravo ovdje u Štrigovi, uživajući u bojama, okusima i mirisima vrhunskih međimurskih vina – nadovezao se David Štampar, međimurski vinar i predsjednik Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae”. Među izlagačima je bio i Josip Turk iz Vučetinca, u čijoj se obitelji vinarska tradicija njeguje već gotovo četiri desetljeća.

– Priču je započeo otac još početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. U početku je to bio hobi, ali kako je radio vrhunska vina, rasla je potražnja za njima, pa je tako rasla i površina pod nasadima vinove loze. Danas imamo oko pet hektara vlastitih vinograda, a koncentrirani smo na kvalitetu, a ne toliko na kvantitetu – otkrio nam je Josip Turk.
Slaže se da je kvaliteta međimurskih vina unatrag nekoliko godina otišla u visine.

– Međimursko vinarstvo iznimno je napredovalo. Postali smo prepoznatljivi ne samo na vinskoj karti Hrvatske već puno šire. Manifestacije poput Urbanovog mnogo nam pomažu u promociji i lakšem proboju na sve zahtjevnija i konkurentnija tržište. Svaki kontakt koji ostvarimo potencijalni je posao – zaključio je Turk.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje