Povežite se s nama

Život i društvo

Vrhunsko obrazovanje u Cestici

Objavljeno:

- dana

VELIKI ROĐENDANI

Lijepo je biti na rođendanu stare, ali sve mlađe dame. Riječi su to kojima se varaždinski župan Predrag Štromar obratio svima koji su došli u prepuno predvorje Osnovne škole Cestica da bi na župni blagdan Križevo zajedno proslavili 170. rođendan školstva u Cestici.

Obljetnica je proslavljena velikom priredbom svih uzrasta učenika škole koja je do 1996. godine nosila naziv Osnovna škola “Gustav Krklec”. – Škola je ostala bez imena i prezimena, ali bista velikana hrvatske književnosti još uvijek je u školskom dvorištvu, – rekla je ravnateljica škole Nevenka Turščak, koja je na čelu škole u Cestici puna dva desetljeća.

Učenici su kroz program protkali povijesnu retrospektivu razvoja školstva u Općini. Sve je počelo prije 170 godina, kad je djecu poučavalo svećenstvo, da bi se ubrzo potom uključili i učitelji. – Učenika je bilo puno, učitelja malo, djeca su morala i raditi, pa je škola bila povlastica. Zbog dobrih je i talentiranih ljudi, spremnih na izazove, školstvo ubrzo doživjelo procvat – govori ravnateljica. U općinskim je školama – u vrijeme kad se nije znalo za problem s natalitetom –znalo biti i 800-tinjak učenika. Danas ih je 400 u 21 razredu, u dvije školske zgrade – u Cestici i Područnoj školi u Lovrečanu.

Upravo su lošija demografska slika i činjenica da je Cestica pogranična općina s tradicijom odlaska ljudi na školovanje i rad u prekograničnu Sloveniju pridonijele da školstvo postane prioritetnim ciljem u Općini. Školstvo koje ni u jednom segmentu neće zaostati za europskim standardom zacrtale su si općinske vlasti na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem, i u tome i uspijevaju, pa je Cestica bila jedna od prvih županijskih škola s jednosmjenskom nastavom. Da bi im to uspjelo ostvariti, u školi su izgradili novu dvoranu, dok je stara “pretvorena” u učionice.

Visoki standard

Školstvo u Cestici je, kao i na cijelom sjeveru Hrvatske, najrazvijenije u zemlji, po standardu jednako onom u najrazvijenijim zemljama Europe. To je istaknuo i župan Štromar. – Informatička opremljenost na razini je one u zemljama EU, dok država – koja je na razini 25 posto – zaostaje – rekao je župan.

Načelnik Općine Mirko Korotaj govorio je o uspješnoj dvadesetogodišnjoj suradnji Općine i škole. – Uvijek se vodilo računa o školstvu i nije se štedjelo na investicijama. Škola je kvalitetna, nastavni kadar odličan. Time je život Općine na višoj razini, jer škola je ipak pokretač svih društvenih događanja na području Općine Cestica – rekao je načelnik Korotaj i najavio daljnja ulaganja Općine u školstvo. Jedan su novitet već donijeli kao rođendanski dar – Općina je školi poklonila interaktivnu školsku ploču.
Zasluge za procvat školstva u Cestici, osim u neophodnim materijalnim uvjetima, ravnateljica Turščak pripisuje – ljudima. – Zbog dobrih i talentiranih ljudi, spremnih na izazove, smo tu gdje jesmo. Lijepo je imati ljude – učitelje i djelatnike – na koje možete računati – zaključila je ravnateljica i najavila finalnu proslavu obljetnice za 170 godina školstva, koja će se održati za Dan Općine. Kad ravnateljica veli da je škola nezamisliva bez pjesme i plesa, to se zorno moglo vidjeti na proslavi. Djeca su izvela predstavu, plesala, pjevala… I svojim zaključkom zaokružila cijelu priču – škola je dom u kojem živimo, učimo i radimo.

Pjesma, ples, stand up…. na Maxu sve na njemačkom jeziku

Čak 90 učenika iz 26 škola okušalo se proteklog vikenda u šestom “Maxu“, talent showu u Cestici. Jedini zadani kriterij zanimljivog talent showa je da nastup ima poveznicu s njemačkim jezikom, jer priredba u organizaciji OŠ Cestica i Europskoga kulturnoga kruga ima za cilj popularizaciju njemačkog jezika. – Važno je i zainteresirati učenike za njemački jezik, upoznavanje s njim, produbljivanje već stečenog znanja, samopouzdanje učenika pri upotrebi jezika te “skretanje reflektora” s engleskog na njemački jezik, koji je u sjeni – istaknuo je Krešimir Golub, tajnik Europskoga kulturnoga kruga i učitelj njemačkog jezika u OŠ Cestica. U skladu s tim ciljevima učenici su se natjecali u pjesmi, plesu, stand up-u… Ocjenjivalo se po principu pravoga demokratskog procesa – iz svake su škole dva učenika bili članovi stručnoga ocjenjivačkog suda. Prva je na pozornicu izašla prošlogodišnja pobjednica Max talent showa Dora Vukušić, koja je “probila led” ostalim natjecateljima. Sudjelovanjem učenika iz Slovenije Max talent show događanje je međunarodnog karaktera.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje