Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedna donacija iz Velike Britanije: četiri čakovečka DVD-a dobila vatrogasna navalna vozila

Objavljeno:

- dana

Dobrovoljna vatrogasna društva Kuršanec, Novo Selo Rok, Pustakovec-Buzovec-Putjane i Totovec primila su vrijedne donacije iz Velike Britanije. Naime, na adrese četiri čakovečka DVD-a stigla su vatrogasna navalna vozila i velika količina druge vatrogasne opreme.

Do realizacije ove donacije je došlo zahvaljujući višegodišnjem prijateljstvu predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Čakovca Maria Medveda s umirovljenim vatrogascem iz Nottinghama Grantom Smithom. Naime, britanski vatrogasci ove su godine krenuli sa zamjenom voznog parka pa su odlučili korištena vozila donirati u Hrvatsku.

Simbolična primopredaja održana je proteklog petka, 9. listopada, ali bez prisutnosti vatrogasaca iz Nottinghama koji u Hrvatsku nisu mogli doputovati zbog situacije s koronavirusom.

– Riječ je o vozilima proizvedenima 2002. i 2003. godine koja su praktički do jučer bila u uporabi u njihovoj vatrogasnoj postrojbi. Vozila su redovito i kvalitetno održavana, marke su „Dennis Sabre“ te su opremljena za široki spektar vatrogasnih intervencija – naglasio je Mario Medved.

Vozila su predana dobrovoljnim vatrogasnim društvima kojima su najpotrebnija, odnosno u kojima su postojeća vozila mnogo starija. Ona će znatno podići spremnost na intervencije, posebno u Totovcu, čiji je DVD najbliže tamošnjem odlagalištu otpada na kojem postoji veći rizik od izbijanja požara.

Osim navalnih vozila stigla je i veća količina vatrogasne opreme poput termovizijskih kamera, vatrogasnih cijevi i hidrauličnih alata, velikih i malih svjetiljki u S izvedbi, zaštitnih odora i radio-stanica.

– Ova oprema za četiri DVD-a znači mnogo jer osim bolje opremljenosti, omogućuje i sigurnije izvršavanje svih intervencija na koje vatrogasci izlaze – rekao je Zvonko Knezić, zapovjednik DVD-a Pustakovec-Buzovec-Putjane, prilikom preuzimanja vrijedne donacije.

Doniranu opremu i vozila blagoslovio je gvardijan franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josip Župan.

Međimurje

Međimurski OPG-ovi predstavljali svoje proizvode u Biogradu na Moru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Važnost suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem bolje promocije lokalnih proizvođača te razvoja gospodarstva, još jednom je pokazala Međimurska županija. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Biograda na Moru obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Međimurske županije dobila su priliku predstaviti svoje proizvode.

Tako su se u samom centru Biograda na Moru mogli kušati međimurski med, bučino ulje i koštice, lješnjaci, kvalitetna vina, međimurski gin, brašno od heljde i konoplje, starinski češnjak, razni likeri pa čak i magareće mlijeko.

Tijekom turističke sezone u Biogradu na Moru održava se sajam proizvoda domaćih proizvođača te se svaki tjedan predstavljaju proizvođači iz jedne od županija, a međimurski proizvođači svoje proizvode domaćim i stranim turistima predstavljali su od četvrtka, 4. kolovoza do utorka, 9. kolovoza.

Svoje kvalitetne proizvode tako su prezentirali vrijedni proizvođači OPG-a Gorušica, OPG-a Branović, OPG-a Vugrinec, Vinoteka “Marco Polo” i Good Spirit.

Turistička zajednica Međimurske županije promovirala je kulturnu, turističku i enogastronomsku ponudu Međimurske županije, a za upoznavanje zainteresiranih s međimurskom glazbom bio je zadužen Mirko Švenda Žiga.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Ulica međimurskih branitelja uskoro s modernom javnom rasvjetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici međimurskih branitelja u Čakovcu u tijeku su radovi na izgradnji javne rasvjete koju tamošnji građani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, stavljanjem u funkciju javne rasvjete postigla bi se viša sigurnost te lakša prohodnost i korištenje prometnica u stambenoj zoni Martane na istoku Čakovcu.

Zahvat obuhvaća građevinske radove iskopa i zatrpavanja rovova te izradu betonskih temelja stupova rasvjete. Također, postavit će se rasvjetni stupovi i obaviti sve potrebne radnje prije samog puštanja u pogon.

Grad Čakovec za tu je namjenu u Proračunu osigurao oko 350.000 kuna, a rok dovršetka radova je 90 kalendarskih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje