Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedna ulaganja: međimurskom turizmu novih 560.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U Ministarstvu turizma svečano je potpisan ugovor o sufinanciranju uređenja Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i ministar turizma Gari Cappelli, a vrijednost mu je 560.000 kuna.

Međimurska županija prijavila je na natječaj programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini projekt uređenja Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“ ukupne vrijednosti gotovo 6,5 milijuna kuna. Projektom se planira urediti multimedijalni postav, s ciljem da se turistima na jednom mjestu predstave najzanimljivije turističke atrakcije Međimurja.

Zrinski, sv. Jeronim, dr. Rudolf Steiner, ispiranje zlata…

– Konceptom interpretacijskog postava planira se uređenje svojevrsnog virtualnog „međimurskog minimundusa“, to jest, Međimurja u malom. Naime, suvremena multimedijalna tehnologija danas omogućava posjetitelju da putem proširene i virtualne stvarnosti te drugih multimedijalnih efekata doživi ono što se nekad postizalo modeliranjem interijera, ali na puno atraktivniji način. U postavu će se obraditi deset najatraktivnijih kulturnih i prirodnih atrakcija Međimurja, koje su istovremeno dio „Ekomuzeja Međimurje malo“ s uređenim tematskim posjetiteljskim centrima na izvornim lokacijama – istaknuo je župan Posavec.

Teme postava su zaštićena prirodna baština, odnosno leptir plavac, mlin na rijeci Muri, međimurska vinska cesta, dvorac Zrinskih, crkva sv. Jeronima, rodna kuća dr. Rudolfa Steinera, ispiranje zlata na rijeci Dravi, biciklizam, međimurska popevka i međimurska gibanica. Svaka od navedenih tema biti će obrađena u pojedinom „modulu“, pri čemu će se poštovati načela suvremene turističke interpretacije.

Integralni kulturno-turistički proizvod

– Međimurska županija u koordinaciji sa županijskom Turističkom zajednicom, jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama izvodi uređivanje i opremanje šest tematskih centara za posjetitelje i interpretaciju te megaprojekt uređenja novoga Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Svi centri i Muzej dio su integralnog kulturno-turističkog proizvoda „Ekomuzej Međimurje malo“. Ove je godine završena prva faza uređenja i opremanja objekta Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“ u Čakovcu kao središnje prihvatne točke, pri čemu je za rekonstrukciju i opremanje objekta utrošeno 4,5 milijuna kuna – dodao je Posavec.

U drugoj fazi slijedi opremanje Centra, za što je potrebno 1,2 milijuna kuna, a polovica iznosa namaknuta je ovim ugovorom s Ministarstvom turizma. U trećoj fazi projekta u vrijednosti 1,1 milijun kuna nabavit će se oprema s aplikacijama.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje