Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedna ulaganja: međimurskom turizmu novih 560.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U Ministarstvu turizma svečano je potpisan ugovor o sufinanciranju uređenja Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i ministar turizma Gari Cappelli, a vrijednost mu je 560.000 kuna.

Međimurska županija prijavila je na natječaj programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini projekt uređenja Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“ ukupne vrijednosti gotovo 6,5 milijuna kuna. Projektom se planira urediti multimedijalni postav, s ciljem da se turistima na jednom mjestu predstave najzanimljivije turističke atrakcije Međimurja.

Zrinski, sv. Jeronim, dr. Rudolf Steiner, ispiranje zlata…

– Konceptom interpretacijskog postava planira se uređenje svojevrsnog virtualnog „međimurskog minimundusa“, to jest, Međimurja u malom. Naime, suvremena multimedijalna tehnologija danas omogućava posjetitelju da putem proširene i virtualne stvarnosti te drugih multimedijalnih efekata doživi ono što se nekad postizalo modeliranjem interijera, ali na puno atraktivniji način. U postavu će se obraditi deset najatraktivnijih kulturnih i prirodnih atrakcija Međimurja, koje su istovremeno dio „Ekomuzeja Međimurje malo“ s uređenim tematskim posjetiteljskim centrima na izvornim lokacijama – istaknuo je župan Posavec.

Teme postava su zaštićena prirodna baština, odnosno leptir plavac, mlin na rijeci Muri, međimurska vinska cesta, dvorac Zrinskih, crkva sv. Jeronima, rodna kuća dr. Rudolfa Steinera, ispiranje zlata na rijeci Dravi, biciklizam, međimurska popevka i međimurska gibanica. Svaka od navedenih tema biti će obrađena u pojedinom „modulu“, pri čemu će se poštovati načela suvremene turističke interpretacije.

Integralni kulturno-turistički proizvod

– Međimurska županija u koordinaciji sa županijskom Turističkom zajednicom, jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama izvodi uređivanje i opremanje šest tematskih centara za posjetitelje i interpretaciju te megaprojekt uređenja novoga Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Svi centri i Muzej dio su integralnog kulturno-turističkog proizvoda „Ekomuzej Međimurje malo“. Ove je godine završena prva faza uređenja i opremanja objekta Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“ u Čakovcu kao središnje prihvatne točke, pri čemu je za rekonstrukciju i opremanje objekta utrošeno 4,5 milijuna kuna – dodao je Posavec.

U drugoj fazi slijedi opremanje Centra, za što je potrebno 1,2 milijuna kuna, a polovica iznosa namaknuta je ovim ugovorom s Ministarstvom turizma. U trećoj fazi projekta u vrijednosti 1,1 milijun kuna nabavit će se oprema s aplikacijama.

Međimurje

CZK “Rudar”: za vikend “Encanto” i “Matrix: Uskrsnuća”, ima ulaznica i za Kerekesh Teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću od ovog vikenda ponovo kreće prikazivanje filmova i to u dva termina.

U 17 sati u subotu i nedjelju prikazuje se animirani sinkronizirani film za djecu „Encanto – naš čarobni svijet”, a u 20 sati bit će “Matrix Uskrsnuća”, također i u subotu i nedjelju. Cijena ulaznice je 25 kuna, s tim da djeca, srednjoškolci, studenti i umirovljenici uživaju poseban popust i plaćaju samo 15 kuna.

Moguća je i kupnja obiteljske ulaznice po 60 kuna. Također je ostalo je još ulaznica za predstavu Kerekesh Teatra „Susjedi“, koja je na rasporedu 12.veljače. Grad kao poklon za Valentinovo sufinancira predstavu i cijena je 25 kuna.

Blagajna radi svakog petka od 14 do 18 sati i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Međimurje

Od 1. svibnja Čakom diže cijene, no usluga i dalje jeftinija nego u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija s glavnom temom informiranja javnosti o onome što joj donosi novi Zakon o gospodarenju otpadom.

Dakako, njegova će primjena imati posljedice na općine u kojima otpad zbrinjava GKP „Čakom“, a samim time i na krajnje korisnike. Kako je pritom objasnio direktor GKP-a Čakoma Ivica Perhoč, Zakon koji je na snazi od 1. kolovoza prošle godine donio je određene promjene, a u završnom postupku e-savjetovanja obveza je svake jedinice lokalne samouprave u zemlji da do 31. siječnja donese Odluku o načinju pružanja usluga komunalnog otpada.

– Nakon svih odrađenih konzultacija sa suvlasnicima, kako se postaviti u odlukama koje nas zakonom obvezuju, prijedlog koji je u postupcima pred gradskim i općinskim vijećima je u prvom redu prepoznavanje dvije kategorije korisnika: kućanstva i ostali. Druga novina je da se definiraju fiksni i varijabilni dio cijene u cjeniku usluga, s tim da je u zakonu predviđeno da fiksni dio bude jednak za sve korisnike kućanstva, odnosno nekućanstva.

Prema tim kategorijama mijenja se i struktura obračuna te se diže cijena odvoza otpada i to iz nekoliko razloga. Prvo, ona se nije mijenjala niz godina i već je ranije morala biti usklađena. Drugi je da se cijena hitno treba uskladiti s troškovima kao što su cijena goriva, nabavka vozila, održavanja i slično – objasnio je direktor Čakoma i dodao da će u postotku prosječna četveročlana obitelj imati povećanje cijene do 30% mjesečno.

Fiksni dio za sva kućanstva iznosit će 64,50 kuna mjesečno, a za ostale 98,10 kuna. Varijabilni dio ovisi o količini proizvedenoga miješanog komunalnog otpada koji se na kraju odlaže na odlagalištu. I to će poskupjeti, no građani mogu utjecati na cijenu tako da ne stavljaju kante za odvoz u predviđenim terminima.

Perhoč je pritom dodao da je to i dalje jedan od manjih iznosa koji će građani izdvojiti za usluge odvoza otpada u Hrvatskoj: u Varaždinu je, primjerice, predviđeno da će građane odvoz dvaput mjesečno stajati više od 105 kuna. Realni rok primjene novih cijena je 1. svibnja, nakon svih aktivnosti i procedura definiranih zakonom koje je potrebno provesti u Čakomu.

Uime svih suvlasnika Čakom-a tom se prigodom obratila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i naglasila da se od uvođenja zakona zajednički s općinama suvlasnicima tražio najbolji model koji neće imati preveliki udarac na građane.

– Na internetskim stranicama Grada Čakovca objavljeno je e-savjetovanje sa svim dostupnim informacijama o temi, pozivam građane da putem te platforme daju svoje primjedbe, zamjerke ili konstruktivne prijedloge za poboljšanje učinkovitosti odvoza otpada na našem području. Nakon što to učine o svemu predloženom ćemo razgovarati i omogućiti sve što je u našoj moći, naravno poštujući zakonske odredbe.

Novost Zakona je da više nema privilegiranih kada je u pitanju odvoz smeća, za sve je cijena ista i nema kategorija. Moram napomenuti da su neka poduzeća predložila da se to mijenja, a ako Zakon to omogući, i mi ćemo dati glas za tu odluku i pritom voditi računa o našim osjetljivijim skupinama društva – rekla je gradonačelnica.

Ono što su se svi prisutni složili je da smatraju ključnim je da građani imaju mogućnost sami utjecati na cijenu odvoza, smanjenjem količina mješovitog komunalnog otpada koji stavljaju u kantu. Ukratko: manje odvoza, manja cijena!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje