Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedna ulaganja: međimurskom turizmu novih 560.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U Ministarstvu turizma svečano je potpisan ugovor o sufinanciranju uređenja Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i ministar turizma Gari Cappelli, a vrijednost mu je 560.000 kuna.

Međimurska županija prijavila je na natječaj programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini projekt uređenja Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“ ukupne vrijednosti gotovo 6,5 milijuna kuna. Projektom se planira urediti multimedijalni postav, s ciljem da se turistima na jednom mjestu predstave najzanimljivije turističke atrakcije Međimurja.

Zrinski, sv. Jeronim, dr. Rudolf Steiner, ispiranje zlata…

– Konceptom interpretacijskog postava planira se uređenje svojevrsnog virtualnog „međimurskog minimundusa“, to jest, Međimurja u malom. Naime, suvremena multimedijalna tehnologija danas omogućava posjetitelju da putem proširene i virtualne stvarnosti te drugih multimedijalnih efekata doživi ono što se nekad postizalo modeliranjem interijera, ali na puno atraktivniji način. U postavu će se obraditi deset najatraktivnijih kulturnih i prirodnih atrakcija Međimurja, koje su istovremeno dio „Ekomuzeja Međimurje malo“ s uređenim tematskim posjetiteljskim centrima na izvornim lokacijama – istaknuo je župan Posavec.

Teme postava su zaštićena prirodna baština, odnosno leptir plavac, mlin na rijeci Muri, međimurska vinska cesta, dvorac Zrinskih, crkva sv. Jeronima, rodna kuća dr. Rudolfa Steinera, ispiranje zlata na rijeci Dravi, biciklizam, međimurska popevka i međimurska gibanica. Svaka od navedenih tema biti će obrađena u pojedinom „modulu“, pri čemu će se poštovati načela suvremene turističke interpretacije.

Integralni kulturno-turistički proizvod

– Međimurska županija u koordinaciji sa županijskom Turističkom zajednicom, jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama izvodi uređivanje i opremanje šest tematskih centara za posjetitelje i interpretaciju te megaprojekt uređenja novoga Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Svi centri i Muzej dio su integralnog kulturno-turističkog proizvoda „Ekomuzej Međimurje malo“. Ove je godine završena prva faza uređenja i opremanja objekta Centra za posjetitelje „Ekomuzej Međimurje malo“ u Čakovcu kao središnje prihvatne točke, pri čemu je za rekonstrukciju i opremanje objekta utrošeno 4,5 milijuna kuna – dodao je Posavec.

U drugoj fazi slijedi opremanje Centra, za što je potrebno 1,2 milijuna kuna, a polovica iznosa namaknuta je ovim ugovorom s Ministarstvom turizma. U trećoj fazi projekta u vrijednosti 1,1 milijun kuna nabavit će se oprema s aplikacijama.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje