Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedni mještani Macinca zasukali rukave i brzo uredili osebujni “Zeleni labirint parka Maxenca“

Objavljeno:

- dana

ZELENA AGENDA

Mještani Macinca okupljeni u Udruzi Maxenca zadnju subotu u travnju iskoristili su za završetak uređenja parkovnih površina.

Dan je bio idealan za provedbu projekta “Zeleni labirint parka Maxenca”, koji je spomenuta udruga građana u veljači prijavila na natječaj raspisan od strane Općine Nedelišće po Planu zelenog djelovanja – Zelene agende.

Ostvarili cilj

Riječ je o jednom od projekata koji su sukladno Planu prihvaćeni i odobreni za realizaciju, a njegov je voditelj bio Željko Kofjač. Potonji je s članicama i članovima Udruge Maxenca pripremio sve potrebno kako bi se projekt mogao ostvariti.

– Uz tehničku pomoć rukovatelja strojem – mini bagerom Kovačić Mišela članice i članovi Udruge su dobrovoljnim radom projekt u kasnim poslijepodnevnim satima priveli kraju. Gotovo sve zacrtano i predviđeno projektom odrađeno je na zadovoljstvo svih sudionika, kojima je vrijeme brzo prošlo tijekom ovog korisnog druženja – ističe Kofjač.
Nakon prvih iskopa zemlje za stazu dugačku stotinjak metara položena je zaštitna folija koja sprečava rast korova. Potom je na nju nasipan lomljeni šljunak i na kraju je staza s obje strane oivičena opekama.

Donirani pijesak iskoristit će se naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta

– Svi članovi Udruge zdušno su prionuli poslu i dali veliki osobni doprinos realizaciji projekta. Tako se u smjenama utovarivao šljunak u tačke, prevozio i istovarivao u iskop staze, polagana je opeka uz njezine rubove,a dosta posla bilo je i s istovarom zemlje s kola, ravnanjem šljunka te uređivanjem cvjetne gredice. Preostalo vrijeme iskoristili smo za obrezivanje ukrasnog drveća i grmlja te za druge vrtlarske radove – rekao je Željko Kofjač, tajnik Udruge Maxenca. Inače, članovi Udruge u ovoj su prigodi pregledali i popravili postojeći drveni most te obnovili sjenicu novim daskama. Svi spomenuti radovi nisu prošli bez nadzora. Naime, vrijedne sudionike radne akcije obišli su Franjo Logožar, predsjednik Odbora za provedbu Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće, i članica Odbora Darinka Pergar. Oboje su bili zadovoljni viđenim i dali punu podršku ekipi angažiranoj na uređenju parka.

– Na kraju je novouređeni park obišao i vlasnik mini bagera Robert Miletić, koji je, vidjevši rezultat aktivnosti članica i članova Udruge Maxenca, obećao donirati nekoliko kubika pijeska. Iskoristit ćemo ga naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta – pojasnio je Kofjač. Uz njega su sudionici radne akcije bili još Alen Jaklin, Adalita Kirić, Magdalena Špicar Marciuš, Vesna Kofjač, Sanja Jaklin, Veronika Mlinarić, Marija Žnidarić, Milena Novak, Miroslav Novak, Marija Pufek, Mihael Kirić, Ivan Krištofić, Zdenko Marciuš i Tomislav Bratković.

AKCIJAŠI

Članovi Udruge u ovoj su prigodi odradili i dodatne poslove. Pregledali su i popravili drveni most te obnovili sjenicu novim daskama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Međimurje proglašeno najuspješnijom destinacijom održivog turizma ispred Hvara i Malog Lošinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje je proglašeno destinacijom godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija), a priznanje je jučer, 6. listopada, preuzeo župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti dodjele održanoj povodom Dana hrvatskog turizma u Šibeniku. 

Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Kroz višednevni program Dana hrvatskog turizma tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj te se putem stručnih predavanja, radionica, prezentacija i radnih sastanaka sažimaju turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.

Dio programa čini i svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada, uz izravni televizijski prijenos. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, predstavnicima turističke industrije te najboljim odredištima i subjektima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja.

Godišnje hrvatske turističke nagrade zajednički su projekt Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru.

U velikoj konkurenciji s Malim Lošinjom i Stari Gradom na Hvaru, Međimurje je ponijelo titulu destinacije godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija),  što je još jedna potvrda dobrog promišljanja i strategije turizma, ali i odlične suradnje svih dionika u turističkom i uslužnom sektoru, ističu iz Međimurske županije.

– To je samo dio rezultata u turizmu kojima se možemo pohvaliti posljednjih godina, a ovo važno priznanje stiglo je samo nekoliko tjedana nakon što je ruralnoj međimurskoj kući za odmor Lina dodijeljen certifikat Ecolabel, čime je ova međimurska kuća postala prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj kojem je dodijeljena takva oznaka – istaknuli su iz Županije.

– U godini kada se u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini, najviše govori o održivom turizmu Međimurje je osvojilo nagradu za najuspješniju destinaciju održivog turizma. To govori koliko je Međimurje i u tom segmentu daleko napredovalo, jer održivi turizam podrazumijeva ulaganje u kulturnu baštinu, prirodne ljepote, enogastronomiju, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i postotak odvajanja, dakle jedan širi spektar onoga čime se u Međimurju ponosimo i što je dio našeg identiteta. Ova nagrada, kao i sve dosadašnje, je zasluga svakog međimurskog čovjeka koji marljivošću doprinosi tome da je Međimurje najuređeniji dio Hrvatske – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U Međimurje je uz ovo priznanje, stiglo i još jedno, i to Termama Sveti Martin koje su proglašene najboljim wellness hotelom u Hrvatskoj, a nagradu je preuzela direktorica Terma Nuša Korotaj.

Među finalistima je iz Međimurske županije bila i agencija Potepuh putovanja iz Podbresta nominirana u kategoriji malih turističkih agencija.

Svečanosti dodjele nagrada nazočila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a nagradu je županu Posavcu uručio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

Međimursku županiju na Danima hrvatskog turizma predstavljaju načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, voditelj Odsjeka za turizam MŽ Marko Puškadija te predstavnice Turističke zajednice Međimurske županije Iva Mađarić i Petra Murković.

Nastavite čitati

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje