Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedni mještani Macinca zasukali rukave i brzo uredili osebujni “Zeleni labirint parka Maxenca“

Objavljeno:

- dana

ZELENA AGENDA

Mještani Macinca okupljeni u Udruzi Maxenca zadnju subotu u travnju iskoristili su za završetak uređenja parkovnih površina.

Dan je bio idealan za provedbu projekta “Zeleni labirint parka Maxenca”, koji je spomenuta udruga građana u veljači prijavila na natječaj raspisan od strane Općine Nedelišće po Planu zelenog djelovanja – Zelene agende.

Ostvarili cilj

Riječ je o jednom od projekata koji su sukladno Planu prihvaćeni i odobreni za realizaciju, a njegov je voditelj bio Željko Kofjač. Potonji je s članicama i članovima Udruge Maxenca pripremio sve potrebno kako bi se projekt mogao ostvariti.

– Uz tehničku pomoć rukovatelja strojem – mini bagerom Kovačić Mišela članice i članovi Udruge su dobrovoljnim radom projekt u kasnim poslijepodnevnim satima priveli kraju. Gotovo sve zacrtano i predviđeno projektom odrađeno je na zadovoljstvo svih sudionika, kojima je vrijeme brzo prošlo tijekom ovog korisnog druženja – ističe Kofjač.
Nakon prvih iskopa zemlje za stazu dugačku stotinjak metara položena je zaštitna folija koja sprečava rast korova. Potom je na nju nasipan lomljeni šljunak i na kraju je staza s obje strane oivičena opekama.

Donirani pijesak iskoristit će se naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta

– Svi članovi Udruge zdušno su prionuli poslu i dali veliki osobni doprinos realizaciji projekta. Tako se u smjenama utovarivao šljunak u tačke, prevozio i istovarivao u iskop staze, polagana je opeka uz njezine rubove,a dosta posla bilo je i s istovarom zemlje s kola, ravnanjem šljunka te uređivanjem cvjetne gredice. Preostalo vrijeme iskoristili smo za obrezivanje ukrasnog drveća i grmlja te za druge vrtlarske radove – rekao je Željko Kofjač, tajnik Udruge Maxenca. Inače, članovi Udruge u ovoj su prigodi pregledali i popravili postojeći drveni most te obnovili sjenicu novim daskama. Svi spomenuti radovi nisu prošli bez nadzora. Naime, vrijedne sudionike radne akcije obišli su Franjo Logožar, predsjednik Odbora za provedbu Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće, i članica Odbora Darinka Pergar. Oboje su bili zadovoljni viđenim i dali punu podršku ekipi angažiranoj na uređenju parka.

– Na kraju je novouređeni park obišao i vlasnik mini bagera Robert Miletić, koji je, vidjevši rezultat aktivnosti članica i članova Udruge Maxenca, obećao donirati nekoliko kubika pijeska. Iskoristit ćemo ga naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta – pojasnio je Kofjač. Uz njega su sudionici radne akcije bili još Alen Jaklin, Adalita Kirić, Magdalena Špicar Marciuš, Vesna Kofjač, Sanja Jaklin, Veronika Mlinarić, Marija Žnidarić, Milena Novak, Miroslav Novak, Marija Pufek, Mihael Kirić, Ivan Krištofić, Zdenko Marciuš i Tomislav Bratković.

AKCIJAŠI

Članovi Udruge u ovoj su prigodi odradili i dodatne poslove. Pregledali su i popravili drveni most te obnovili sjenicu novim daskama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Čakovečki stomatolozi i DND Prelog dijelili edukativne letke, savjete, zubne paste…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio Vipro

U subotu, 18. rujna, na Gradskoj tržnici u Prelogu Hrvatsko stomatološko društvo Čakovec i Društvo naša djeca Prelog obilježili su Europski dan oralnog zdravlja, 12. rujna, koji se obilježava na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine, i Mjesec oralnog zdravlja, koji se obilježava na inicijativu Hrvatske komore dentalne medicine, a traje od 12. rujna do 12. listopada.

Tim povodom, HSD Čakovec i DND Prelog na štandu u Prelogu dijelili su edukativne letke i savjete, zubne paste i četkice te zdravi međuobrok – jabuke.

– Usprkos pandemiji COVID-a 19, ali uz poštivanje epidemioloških mjera, moramo provoditi akcije koje će poticati ljude na očuvanje oralnog zdravlja, jer nam je ono važno za očuvanje općeg zdravlja. Posljedica suvremenog stila života, koji uključuje pretjerano konzumiranje slatke hrane, zaslađenih i alkoholnih napitaka te uživanje nikotina u kombinaciji s lošom oralnom higijenom, razvoj je bolesti u ustima koje negativno utječu na zdravlje cijelog organizma – poručuju iz HSD-a Čakovec.

Važno za opće zdravlje

Oralno zdravlje kao sastavni dio općeg zdravlja je znatno više od zdravih zubi i lijepog osmijeha te nas obilježavanje ovog dana još jednom potiče na podizanje svijesti o važnosti njegova očuvanja.

Najčešća bolest u ustima je zubni karijes koji se vrlo lako može spriječiti provođenjem triju jednostavnih životnih navika: hraniti se zdravo, čistiti zube zubnim koncem poslije svakog obroka i zubnom četkicom dvaput dnevno te redovito ići na stomatološke preglede, što se posebno odnosi na djecu.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova te edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani, a kod odraslih osim pregleda, i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i sluznici usne šupljine.

„Zubna putovnica“

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom „Zubna putovnica“ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja te zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa putem preventivnih pregleda prilikom upisa u dječji vrtić i 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole.

Program također uključuje svakodnevno organizirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene te prevencije karijesa od najranije dobi.

– Globalna pandemija COVID-19 i brojne poteškoće s kojima se susrećemo nisu zaustavile aktivnosti koje se provode u zaštiti oralnog zdravlja i pružanju dentalne zdravstvene zaštite te su donijela nova saznanja i brojna iskustva, osobito u edukaciji – istaknuli su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavite čitati

Međimurje

“Međimurska gruda”: održani Večer folklora i Gulašfest, 25. rujna “Bakini kolači”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska gruda

Nakon što je 11. rujna u društvenom domu u Pretetincu održana Večer folklora, na kojoj su nastupile KUU “Seljačka sloga” te članice Udruge žena Gornji Hrašćan koje su okupljene nasmijale igrokazima “Mito” te “Mama i čer”, Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca nije stala s aktivnostima.

U subotu, 18. rujna, održao se pak 5. Gulašfest, natjecanje u pripremi međimurskoga gulaša. Manifestacija je organizirana na prostoru uz igralište NK-a “Međimurec” u Pretetincu. Ekipe su sačinjavala po dva člana – kuhar i pomagač. Za nabavku potrebnog mesa organizatori su za sudionike pribavili bonove.

Na ovogodišnjem Gulašfestu natjecalo se devet ekipa. Najbolji gulaš skuhale su članice Udruge žena Pretetinec, dok su utješne nagrade za drugo i treće mjesto dobile članice Udruge žena Dunjkovec i dečki iz DVD-a Dunjkovec. Čestitamo!

Pokrovitelji događanja su bili Vijeće mjesnog odbora Dunjkovec i Općina Nedelišće.

Dodajmo da se i četvrte subote u rujnu organizira manifestacija “Bakini kolači”, koja ove godine neće biti natjecateljskog, već revijalnog karaktera.

– Svojim će se slasticama predstaviti sudionice dosadašnjih pet manifestacija. Vidimo se u subotu, 25. rujna, od 10 do 13 sati u atriju Staroga grada Čakovec! – kažu iz “Međimurske grude”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje