Povežite se s nama

Međimurje

Vrijedni mještani Macinca zasukali rukave i brzo uredili osebujni “Zeleni labirint parka Maxenca“

Objavljeno:

- dana

ZELENA AGENDA

Mještani Macinca okupljeni u Udruzi Maxenca zadnju subotu u travnju iskoristili su za završetak uređenja parkovnih površina.

Dan je bio idealan za provedbu projekta “Zeleni labirint parka Maxenca”, koji je spomenuta udruga građana u veljači prijavila na natječaj raspisan od strane Općine Nedelišće po Planu zelenog djelovanja – Zelene agende.

Ostvarili cilj

Riječ je o jednom od projekata koji su sukladno Planu prihvaćeni i odobreni za realizaciju, a njegov je voditelj bio Željko Kofjač. Potonji je s članicama i članovima Udruge Maxenca pripremio sve potrebno kako bi se projekt mogao ostvariti.

– Uz tehničku pomoć rukovatelja strojem – mini bagerom Kovačić Mišela članice i članovi Udruge su dobrovoljnim radom projekt u kasnim poslijepodnevnim satima priveli kraju. Gotovo sve zacrtano i predviđeno projektom odrađeno je na zadovoljstvo svih sudionika, kojima je vrijeme brzo prošlo tijekom ovog korisnog druženja – ističe Kofjač.
Nakon prvih iskopa zemlje za stazu dugačku stotinjak metara položena je zaštitna folija koja sprečava rast korova. Potom je na nju nasipan lomljeni šljunak i na kraju je staza s obje strane oivičena opekama.

Donirani pijesak iskoristit će se naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta

– Svi članovi Udruge zdušno su prionuli poslu i dali veliki osobni doprinos realizaciji projekta. Tako se u smjenama utovarivao šljunak u tačke, prevozio i istovarivao u iskop staze, polagana je opeka uz njezine rubove,a dosta posla bilo je i s istovarom zemlje s kola, ravnanjem šljunka te uređivanjem cvjetne gredice. Preostalo vrijeme iskoristili smo za obrezivanje ukrasnog drveća i grmlja te za druge vrtlarske radove – rekao je Željko Kofjač, tajnik Udruge Maxenca. Inače, članovi Udruge u ovoj su prigodi pregledali i popravili postojeći drveni most te obnovili sjenicu novim daskama. Svi spomenuti radovi nisu prošli bez nadzora. Naime, vrijedne sudionike radne akcije obišli su Franjo Logožar, predsjednik Odbora za provedbu Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće, i članica Odbora Darinka Pergar. Oboje su bili zadovoljni viđenim i dali punu podršku ekipi angažiranoj na uređenju parka.

– Na kraju je novouređeni park obišao i vlasnik mini bagera Robert Miletić, koji je, vidjevši rezultat aktivnosti članica i članova Udruge Maxenca, obećao donirati nekoliko kubika pijeska. Iskoristit ćemo ga naknadno, za nasipavanje podloge odbojkaškog igrališta – pojasnio je Kofjač. Uz njega su sudionici radne akcije bili još Alen Jaklin, Adalita Kirić, Magdalena Špicar Marciuš, Vesna Kofjač, Sanja Jaklin, Veronika Mlinarić, Marija Žnidarić, Milena Novak, Miroslav Novak, Marija Pufek, Mihael Kirić, Ivan Krištofić, Zdenko Marciuš i Tomislav Bratković.

AKCIJAŠI

Članovi Udruge u ovoj su prigodi odradili i dodatne poslove. Pregledali su i popravili drveni most te obnovili sjenicu novim daskama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje