Povežite se s nama

Međimurje

Vrijednim su rukama napravile unikate i razveselile okupljene

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNE ČLANICE

Udruga žena „Brest“ iz Podbresta tradicionalno je, povodom nadolazećih božićnih blagdana, u nedjelju, 3. prosinca, priredila veliko druženje i prodajnu izložbu vlastitih unikatnih radova božićne tematike.

Druženje

U Društvenom domu u Podbrestu okupio se velik broj mještana, a osim članica Udruge žena „Brest“, druženje su uljepšali umirovljenici iz Čakovca i Preloga. Došli su članovi Zbora umirovljenika Čakovec, plesno-scenska grupa Udruge umirovljenika Prelog i tamburaški sastav „Čempres“, koji su prigodnim programom zabavili sve okupljene.
– Već godinama prve nedjelje adventa organiziramo božićno-novogodišnju prodajnu izložbu. Ovog smo puta odlučile pozvati međimurske umirovljenike da se zajedno družimo i zabavimo – rekla je predsjednica Udruge žena „Brest“ Štefanija Maček, koja je otvorila prodajnu izložbu.

Velik broj kreativnih sati utrošile su vrijedne žene ove udruge kako bi izradile unikatne radove – božićne vjenčiće, kugle za bor, figurice od stakla, perušinja i dječjih čarapa te cvijeće od krep-papira.
– Sve je ručni rad, svaka članica napravi nešto svoje. Drago mi je da je ovom izložbom, ali i drugim izložbama koje imamo kroz godinu, naš rad prepoznat i cijenjen – ponosno ističe predsjednica Štefanija Maček.

Mnogo je kreativnih sati utrošeno na izradu figura od stakla i perušinja, kugli za bor i slično

Trenutno u Udruzi djeluje 26 članica, od kojih je većina aktivna, a ostale članice priključuju se prema potrebi.
– Tijekom godine imamo velik broj aktivnosti – uređujemo cvjetne gredice oko Društvenog doma u Podbrestu, posjećujemo druge udruge iz Međimurja i slično. Nedavno smo na sajamskoj priredbi „MESAP Jesen“ u Nedelišću osvojile prvo mjesto za najbolji medeni kolač, koji je izradila Ljerka Lončarić. Prvi smo put sudjelovale na priredbi na MESAP-u i odmah osvojile prvo mjesto.
Bile smo i na Orehijadi u Orehovici te na 3. Festivalu „Bakini kolači“ u Prelogu, stvarno nas ima svugdje – objasnila je članica Udruge Draga Halić. Sve su dosadašnje prodajne izložbe i manifestacije koje organiziraju žene iz Udruge „Brest“ bile humanitarnoga karaktera te predstavljaju tradiciju koja je uzor svim članovima sličnih međimurskih udruga, ali i šire.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Putoholičar Ivan Bengeri 8. prosinca dolazi u Prelog, ispričat će više o Gruziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina te zemlja gdje se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života. Od zelenih dolina rasprostranjenih vinogradima do starih crkava i kula smještenih u fantastičnim planinskim krajolicima, Gruzija je jedna od najzanimljivijih zemalja na svijetu.

Gruzija se može dičiti prekrasnom baštinom arhitekture i umjetnosti, od špiljskih gradova i starih katedrala do tragova osmanske, židovske, ruske imperijalne te sovjetske i suvremene gruzijske kulture i arhitekture na svakom koraku, čineći zasebne cjeline koje se na nevjerojatan način stapaju u jedno.

Na cesti se automobili mimoilaze s kravama i konjima, priroda oduzima dah, ljudi su srdačni, hrana i vino fenomenalni… Sve to, i puno više, je Gruzija.

O ovoj neobičnoj zemlji pričati će putoholičar Ivan Bengeri na Putopisnoj svaštari u srijedu, 8. prosinca, u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani.

Ivan Bengeri od malena je obožavao listati atlase i proučavati zemljopisne karte, zato ne treba čuditi da su mu danas putovanja gotovo full-time job.

Zadnjih desetak godina pokrenuo je nekoliko putopisnih stranica kojima se iz godine u godinu sve više posvećuje.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju danas 132 slučaja oboljelih od koronavirusa, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno su 324 uzorka, od čega je evidentirano 127 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,1% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testiranjem potvrđen je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavile su se 142 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1139. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.874 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 118 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 osoba, otpuštena je 1 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Umrle su 2 osobe,muške osobe stare 77 i 91 godinu.

Jučer je u Čakovcu provedeno masovno cijepljenje građana. Cijepljeno je 355 osoba, od toga 164 osoba prvom dozom, 93 osobe drugom dozom i 98 osoba je cijepljena trećom, booster dozom.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje