Povežite se s nama

Život i društvo

Vrsnoj matematičarki Varaždinki Idi Kolmanić stigao poziv iz Cambridgea!

Objavljeno:

- dana

Na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu održana je 1. Hrvatska matematička olimpijada za djevojke. Na natjecanju su sudjelovale 23 učenice, a iz Prve gimnazije Varaždin bile su pozvane Amalija Rafaj-Škriljevečki, Iva Vresk, Alisa Pevec, Viktorija Lukaček i Ida Kolmanić.

Djevojke su četiri sata rješavale četiri zadatka olimpijskog tipa, a prvo mjesto osvojila je Ida Kolmanić, učenica 4.g razreda varaždinske Prve gimnazije. Time je postala dio četveročlane ekipe koja će predstavljati Hrvatsku na 9. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, koja će se od 15. do 21. travnja održati u Nizozemskoj. Uz Idu, na natjecanje još putuju i učenice Petra Kovačić i Nika Utrobičić iz Splita te Ema Borevković iz Zagreba.

– Rješavale smo zadatke iz područja algebre, geometrije, kombinatorike i teorije brojeva. Težina je bila negdje između Hrvatske juniorske matematičke olimpijade i Hrvatske matematičke olimpijade. Bilo mi je jako drago kad sam čula da sam osvojila prvo mjesto. Pripremala sam se, ali možda ne toliko koliko svi misle jer već godinama rješavam matematičke zadatke, to mi je dio svakodnevice, i mislim da je to rezultat svih tih priprema – rekla je Ida Kolmanić, objasnivši da su zadaci na Olimpijadi bili sasvim drugačiji od onih koje obuhvaća školsko gradivo.

Zadatke za vježbu uglavnom rješava kod kuće, a pronalazi ih putem interneta, i to one koji su se prijašnjih godina pojavljivali na natjecanjima i olimpijadama. Uspješna je polaznica i Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije te vlasnica čak triju Oskara znanja, najvećeg priznanja i nagrade za izniman uspjeh te postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju.

– Volim matematiku, ta ljubav postoji od malih nogu. U petom sam se razredu osnovne škole njome ozbiljnije počela baviti jer sam prošla na Državno natjecanje, i od tada svake godine redovno vježbam – ističe trostruka državna prvakinja iz matematike.

Pred njom su uskoro i ispiti državne mature, ali i odluka o tome gdje će nastaviti obrazovanje. Ponudu je, naime, dobila iz jednog od najboljih svjetskih sveučilišta – University of Cambridge.

– Za maturu iz matematike se ne moram puno pripremati, ali iz ostalih predmeta da, iz hrvatskog jezika malo više jer to nije moje područje. A kada je riječ o fakultetu, planiram ići u Veliku Britaniju. Zasad imam ponudu za studij matematike u Cambridgeu, i da bih ispunila tu ponudu, moram zadovoljiti jako zahtjevne uvjete: najprije izvrsno položiti maturu, kao i njihove STEP ispite. Ako ne uspijem to ostvariti, što je moguće jer su ispiti doista teški, tada imam još nekoliko opcija u Velikoj Britaniji, a u obzir dolazi i PMF u Zagrebu – objašnjava učenica Prve gimnazije Varaždin.

Iako još nije odlučila hoće li zaposlenje tražiti u Hrvatskoj ili će svoje znanje usavršavati u inozemstvu, najviše bi je razveselilo kad bi mogla spojiti matematiku s još jednim područjem u kojem je jako dobra – informatikom.

– Sve me grane matematike još uvijek podjednako zanimaju, ali možda bih malu prednost dala geometriji jer mi je nekada jako loše išla. No, puno sam vježbala i postajala sve bolja u tome. Jako mi je lijepo rješavati i matematičke i informatičke zadatke. Iako su zahtjevni, isto su toliko i zabavni jer treba mnogo razmišljati, postoje razne metode kojima se jedan zadatak može riješiti. Dogodi se da ponekad ne znam riješiti neki problem, pa na kraju „skužim“, i to je predobar osjećaj – navodi mlada gimnazijalka, čije dvije mlađe sestre, Ema i Mia, također vole matematiku.

– Ema pohađa osmi razred, svake je godine bila na Državnome natjecanju i postigla je odlične rezultate. Ponekad zajedno rješavamo zadatke i ako imam vremena, rado im pomognem – ističe Ida Kolmanić, koja se može ponositi i sudjelovanjem na prestižnom američkome natjecanju American Computer Science League te na Mediteranskome natjecanju mladih matematičara u Rimu. Dobitnica je i stipendije za učenje stranog jezika koju je za petero učenika Prve gimnazije osigurala donatorica i bivša učenica Dunja Bezjak, što će joj zasigurno pomoći na željenom studiju.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati