Povežite se s nama

Život i društvo

Vrtić Panda proslavio 30. rođendan: Zahvalni smo svima koji su bili suputnici na našem putovanju

Objavljeno:

- dana

Emotivno, ali i vrlo vrlo veselo bilo je u četvrtak, 15. listopada, u Dječjem vrtiću „Panda“ u Varaždinu, koji je tog dana proslavio 30 godina od osnutka.

Riječ je o prvom privatnom vrtiću u Hrvatskoj, koji danas pohađa 160-ero djece, a zapošljava 24-ero djelatnika.

Emotivna proslava

– Vrtić već dugo godina pohađa 160 polaznika, iako postoji interes za više. Naša odluka bila je da ne želimo povećavati ni prostor ni broj djece jer bismo time izgubili viziju s kojom smo krenuli, a to je njegovanje međuljudskih odnosa, odnosno društvenih i socijalnih vrijednosti koje su važne za zdravu socijalnu interakciju, kao i njegovanje obiteljskog duha, pri čemu svatko svakoga poznaje i svatko sa svakime može porazgovarati. A to se ne može s prevelikim brojem djece – objašnjava osnivačica „Pande“ Mirjana Rajković, koja i nakon 30 godina rada s entuzijazmom pripovijeda o toj ustanovi u Hercegovačkoj ulici u Varaždinu.

Djeca danas borave u prostranom unutarnjem prostoru, a raspoređena su u sedam odgojno-obrazovnih skupina. Vrijeme provode i u vanjskom prostoru uređenom s igralima koja zadovoljavaju potrebe svih dobnih skupina. Pažnju posvećuju i odlasku djece izvan prostora vrtića, u šetnje, čime dijete bolje upoznaje svijet oko sebe, ali i stječe kulturu ponašanja u prometu.

Ravnateljica Mirjana Rajković zadovoljna je suradnjom s roditeljima vrtićaraca te ističe da je u tom odnosu najvažnije da roditelj kaže ono što osjeća, misli, želi i očekuje, što se potom uskladi s pedagoškim stajalištem. Praksa je to vrtića, dodaje Rajković, od samog početka rada.

– Kada sam krenula s osnivanjem vrtića, počela sam s mnogo emocija i možda manje pedagoškog znanja jer sam prvotno radila u zdravstvenoj struci. Iz te struke sam najprije otvorila „Jaslice Panda“, ponajprije iz obiteljskih razloga. Imali smo ušteđevinu koju je suprug Milan stekao radom u inozemstvu, u Iranu, i odlučili smo uložiti u nešto što bismo oboje mogli raditi – prisjeća se Mirjana Rajković.

Prvu godinu vrtić je djelovao u iznajmljenom prostoru. Bilo je to doba zbunjenosti, veselja, uzbuđenja, motiviranosti, ali i velike zahvalnosti prvim roditeljima koji su ukazali povjerenje cijeloj obitelji Rajković na otvorenju prvoga privatnog vrtića u Hrvatskoj.

– U prvih mjesec dana imali smo desetero djece u skupini, a četvero je bilo šest mjeseci staro. No, meni i mojoj sestri to nije bilo strano, već najnormalnija stvar. Još je tada bilo dozvoljeno da članovi obitelji rade u vrtiću, tako da je moja mama bila kuharica, a u popodnevnim smo satima svi prionuli na pospremanje… Bilo je izazovno, ali i mi i roditelji bili smo svjesni da je najvažnije da ostvarimo iskrenu suradnju jer će samo tako djeca imati pozitivne emocije prema nama. Danas, kad se sjetimo tih dana, jako nam je toplo oko srca – ispričala je Mirjana Rajković.

Razlike u tadašnjem i sadašnjem radu vrtića su, kaže, ogromne. Velike promjene dogodile su se u cijelom odgojno-obrazovnom procesu, pri čemu su digitalne kompetencije nešto bez čega danas više nitko ne može raditi, a što je 90-ih bilo nezamislivo, govori ravnateljica.

– Da bismo na pravilan način mogli odgajati djecu, moramo biti otvoreni za promjene i zaista mnogo raditi na osobnom i profesionalnom razvoju. Njima su priroda, šuma, šetnja, puž, mrav… oduvijek bili zanimljivi. Puževi su isti kakvi su bili nekada, i ako djetetu na pravilan način pobudite znatiželju za puževima, on će mu se radovati i bit će s njim uvijek isto iznenađen. Potreba za prirodom i suglasje s njom su nezamjenjivi, ali je važno i obogaćivanje materijalnog i socijalnog okruženja, a to možeš ako imaš dobro razvijene vještine – izjavila je Mirjana Rajković.

Već dugi niz godina vrtić je uključen u razne projekte: „Step by step“, „Nit prijateljstva“, „Kuća emocija“, „Kuća za dijete“ i druge, uz projekte Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje odgoja i obrazovanja. Jedan od najljepših bio je projekt „Brodovi“, nastao uslijed toga da je jedno dijete u vrtić donijelo maketu velikog broda. S obzirom na interes djece, ravnateljica Rajković je potom napisala molbu ravnatelju riječkog brodogradilišta „3. maj“ da ih prime kao goste, što su i učinili.

– Došli smo u brodogradilište, ogromni radnici s kacigama prestali su raditi, gledali su našu malu djecu i svi su se raznježili. I za nas odrasle je to bio velik doživljaj, a kamoli za djecu. Mislim da rijetko tko ima mogućnost to vidjeti. Tada su izrađivali brod koji je bio namijenjen Grčkoj. Inženjeri su nam darovali nacrt broda, objasnili zašto ima određene dijelove i predočili djeci da je brod velik kao nekoliko autobusa ili kuća. Bilo je to prekrasno iskustvo. Imali smo sreću da je tata jedne djevojčice iz grupe bio kapetan britanskog broda, pa smo i njega pozvali da nam ispriča više o modernim gusarima. Divan projekt – govori ravnateljica Rajković, dodajući da već godinama uspješno održavaju status eko-vrtića.

S obzirom na epidemiološke mjere, 30 godina rada proslavljeno je skromnije nego što su željeli. No, svaka od sedam grupa uživala je u slasnim tortama i darovima, a nisu zaboravljeni ni suradnici vrtića.

– Dječja igra je uvijek ista i djeca su iznutra uvijek ista. Najdraža mi je izreka: „Ne prestajemo se igrati jer smo postali odrasli, nego smo odrasli jer smo se prestali igrati.“ I zato smo mi koji radimo s djecom u mnogim situacijama baš kao mala djeca i nekako smo usporili svoje odrastanje. Ne mislim računanjem godinama, već spoznajama svijeta na drugačiji način – zaključuje ravnateljica „Pande“ Mirjana Rajković.

Život i društvo

Zakupnici varaždinske tržnice imaju pomoć Grada, ali ne i Županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zakupci poslovnih prostora na varaždinskoj tržnici zatražit će od županije da se poput grada uključi u sufinanciranje zakupnina – zaključak je to radnog sastanka održanog u petak u Gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, Mario Lešina, predsjednik Povjerenstva za praćenje stanja u gospodarstvu i Predrag Ciglar, direktor tržnice razgovarali su s predstavnicama zakupaca Biljanom Rak i Mirjanom Ciglar.

Utvrđeno je da su Grad Varaždin i tržnica učinili sve što je u njihovoj moći da se maksimalno pomogne i izađe u susret zakupcima. Grad je već izdvojio 100 tisuća kuna, a tržnica je smanjila zakupnine 30 posto za tri mjeseca.

U 2019. godini tržnica je subvencionirala zakup zakupcima na gradskoj tržnici u iznosu većem od 200 tisuća kuna.

Na tom sastanku utvrđeno je također da županija do sada nikada nije pomagala ni tržnicu ni zakupce. Zakupci će sakupiti potpise i organizirano se preko tržnice obratiti županiji da se uključi u rješavanje tog problema.

Nastavite čitati

Život i društvo

S 1. siječnja uvedena povratna naknada od 50 lipa i za bočice od 0,2 litre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog izmjena Uredbe o gospodarenju otpadom, od 1. siječnja 2021. godine uvedena je povratna naknada za bočice od pića od 0,2 litre. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ističu da se naknada ne isplaćuje za bočice sa zalihe koje nemaju oznaku povratne naknade, bez obzira na to što su odgovarajućeg volumena.

– Provjerite imate li bočica koju ste kupili oznaku povratne naknade – pravo na isplatu povratne naknade u iznosu od 50 lipa moguće je ostvariti samo za proizvode s takvom oznakom – poručuju iz Fonda.

Dodajmo da bočicu od 0,2 litre nije moguće predati putem aparata (RMV uređaja), već samo putem ručnog prihvata.

Nastavite čitati