Povežite se s nama

Međimurje

Vrtić u kojem se uz engleski govori talijanski i norveški jezik!

Objavljeno:

- dana

DJEČJI VRTIĆ VARAŽDIN – TRAKOŠĆANSKA

Dječji vrtić Varaždin – Trakošćanska otvorio je svoja vrata za polaznike vrtića, njihove roditelje, ali i sve zaineresirane.

Tema ovogodišnjih otvorenih vrata  bila je “Govor i govorno izražavanje djece predškolske dobi”. 

Kroz igru o boljeg slušanja i pamćenja

Naime, odgojitelji ovog vrtića od rujna prošle godine izrađivali su stolne didaktičke igre za razvijanje govora. Kroz igru takve vrste mališani razvijaju govor, taktilnu i vizualnu percepciju, pozornost, pamćenje, vještine slušanja i razgovaranja, ali i sposobnost rješavanja problema. 

U sklopu Dana otvorenih vrata održana je i “Pričaonica” u sklopu koje su roditelji pričali priče na stranim jezicima i to onim kojima se govori u zemljama iz koje dolaze. Tako su mališani imali priliku čuti priču “L’uovo di Ortone” na talijanskom jeziku te “Mortimera” na engleskom jeziku. Vrtić u Trakošćanskoj pravi je multikulturalni vrtić jer na hodnicima tog vrtića svakodnevno se uz engleski i talijanski jezik čuje i – norveški!  
 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje