Povežite se s nama

Novosti

Vrtići ne poskupljuju još dva mjeseca

Objavljeno:

- dana

DOGOVARA SE I PRAVEDNIJI MODEL SUFINANCIRANJA

Cijene privatnih vrtića Grada Varaždina neće rasti. Bar do kraja ove godine. Od 2014. pa nadalje, obećale si gradske vlasti, kreće novi, pravedniji model sufinanciranja.

– Želja mi je da se cijena privatnih vrtića ne mijenja na više na trošak roditelja. Idealan bi model bio da se izjednači sufinanciranje po djetetu – bez obzira polazi li gradski ili privatni dječji vrtić. O tome ćemo zasigurno voditi računa, sukladno proračunskim mogućnostima – rekao je na sastanku s osnivačima privatnih vrtića prošlog tjedna gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Kako su nam i potvrdili “privatnici” – gradonačelnik je bio odlučan u ispravljanju izrazito nepravednog modela o kojem smo pisali u prošlom broju Regionalnog tjednika. Naime, Varaždin je jedini grad u našoj županiiji u kojem su djeca u privatnim vrtićima manje vrijedna tj. za njihov boravak u vrtiću daje se 262 % manje nego za dijete u gradskom vrtiću (s 1.050 kuna sufinancira se 10-satni boravak djeteta u gradskom, a s 400 u privatnom vrtiću). Drugi problem je ekonomska cijena za privatne vrtiće dogovorena još 2009. koja iznosi 1.200 kuna i koja zbog rasta cijena struje, plina i hrane više nije održiva (istovremeno ekonomska cijena gradskog vrtića je 1750 kuna). Ona se do kraja 2013. neće mijenjati, dogovoreno je prošlog tjedna. Međutim, od 1. siječnja 2014. formirat će se nova. Kolika će biti i kakav će biti novi model, uskoro bi trebali utvrditi djelatnici gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti u suradnji s ravnateljima privatnih vrtića.

Želja – jednakost

Želja vlasnika privatnih vrtića je, tvrde, jednakost. Privatni vrtići potrebni su Gradu Varaždinu jer u gradskom nema dovoljno kapaciteta za svu djecu predškolske dobi, za koju je Grad dužan osigurati smještaj. – Kada bi Grad donio odluku o jedinstvenoj ekonomskoj cijeni na nivou grada, roditelj bi mogao birati ustanovu u koju će upisati dijete budući da cijena ne bi bila kriterij. Mi smo u slučaju da Grad bude naš financijer spremni da gradske službe nadziru naš rad – pojašnjava jedna od vlasnica privatnih vrtića.

“sram me priznati da štedimo na plaćama zaposlenih”

Kaže, u proteklih tjedan dana (nakon objave teksta u Regionalnom tjedniku) sadašnji i bivši roditelji djece koji polaze njen vrtić obasipali su je pitanjima: “Na čiji račun šparate?”, “Koji se uvjeti ne zadovoljavaju da bi se održala postojeća cijena?”. – Sram me je priznati da je to nauštrb osobnih dohodaka naših zaposlenika koji imaju istu stručnu spremu te isti broj radnih sati kao i i njihove kolegice i kolege zaposlenici Dječjeg vrtića Varaždin (DVV) – objašnjava.

 Usporedba

Odgajatelji u privatnim vrtićima rade za tzv. akademski minimalac, dok djelatnici DVV-a imaju gotovo dvostruko veće plaće, a isplaćuju im se i regresi, jubilarne nagrade i božićnice koji su zagarantirani kolektivnim ugovorom iz 2007.
No kad se usporedi koliko je djece smješteno u gradskom u odnosu na privatne vrtiće, kao i broj zaposlenih, takvih razlika nema. U osam objekata Dječjeg vrtića Varaždin lani je smješteno 807 djece, a u privatnih devet ih je ukupno 917 – od toga 768 malih Varaždinaca. Broj zaposlenih odgojitelja bitno ne odskače: u gradskom ih je 80, a u privatnima 83. Ukupan broj zaposlenih isto tako – u gradskom 130, u privatnom 117.
Dakle, broj djece, broj zaposlenih odgajatelja i drugog osoblja u velikom se ne razlikuje. Uz dotacije iz proračuna (10.242.100 za gradski i 3.148.920 za privatni), razlika je u broju djece s posebnim potrebama. Naime, prošle godine je gradski vrtić polazilo njih petero polazilo vrtić, dok ih je trenutno u privatnima čak triput više – 16.
Zašto je tako mali interes roditelja djece s posebnim potrebama za gradski vrtić, koji ima stručno osoblje, pitali smo ravnateljicu DVV-a Jasenku Husnjak. Ona nam – nije odgovorila.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT/Ilustracija

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje