Povežite se s nama

Međimurje

Vrtlari pohrlili na trampu sjemenki

Objavljeno:

- dana

ČAKOVEC

Sezona intenzivnog vrtlarenja za hobiste samo što nije počela, te je prva ovogodišnja razmjena sjemenja u prostoru zgrade Scheier izazvala velik interes Čakovčana.

Tradicionalno je organizira Ekološka udruga “Duga”, a već nekoliko godina zaredom na njoj sudjeluje i udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”.
– I ove godine odaziv građana bio je izuzetno velik, što pokazuje kako interes za organskim uzgojem i starinskim vrstama i dalje raste. Nekoliko sati divnog druženja s građanima, sjemenarima i članovima, odnosno članicama udruge brzo je prošao – ističe Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt” i autorica brojnih zanimljivih tekstova o ekološkom vrtlarenju.

Višesatno druženje s građanima, sjemenarima i članovima je brzo prošlo

Spomenuta udruga organizira brojne edukativne radionice i ovih dana je objavila popis proljetnih predavanja. Ove godine “Biovrt” namjerava održati 22 predavanja diljem Lijepe Naše, a novost je da će ih prvi put biti i na jugu Hrvatske. Tijekom ožujka na području Međimurja bit će održana dva predavanja. U Gornjemu Mihaljevcu predavanje “Očuvajmo bioraznolikost – upoznajmo životinjske saveznike u vrtu” i razmjena sjemenja bit će održani u petak, 3. ožujka, s početkom u 17 sati u prostoru Osnovne škole. Potom 8. ožujka na red dolazi i Novo Selo Rok. Posjetitelji predavanja i razmjene sjemenja u tamošnjoj Područnoj školi će između ostaloga doznati da su pčele zaslužne za jednu trećinu hrane koju jedemo, te da su gliste zaslužne za plodno tlo…

– Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s Udrugom “Biovrt” i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti – ističe Kolar-Fodor. Ako nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora s Međimurskom županijom: „Prijateljima životinja“ 200.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 25. siječnja, Ugovor vrijedan 200.000 kuna s udrugom „Prijatelji životinja“, koja djeluje od 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja te zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja na području Međimurske županije.

Predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Aleksandra Hampamer objasnila je da je riječ o najvećem skloništu za napuštene životinje u Hrvatskoj te na površini od 15.000 četvornih metara svakodnevno skrbe o 300 napuštenih pasa osiguravajući im smještaj do udomljenja, veterinarsku skrb, hranu, cijepljenje, sterilizaciju i udomljavanje.

Kroz godinu organiziraju 30-ak radnih volonterskih akcija s ciljem podizanja svijesti zajednice o odgovornom odnosu prema životinjama i udomljavanju napuštenih pasa.

Ove godine sklonište za napuštene životinje obilježava 20 godina rada, a Međimurska županija već četvrtu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva županija u Hrvatskoj koja kontinuirano financira sklonište, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

– Sklonište se iz godine u godinu širi te vjerujemo da će ova sredstva iskoristiti u dobre svrhe, kako bi dodatno poboljšali skrb o napuštenim životinjama – kazao je župan Posavec, podsjetivši da s Udrugom „Prijatelji životinja“ sudjeluju u dva projekta: „S.N.A.G.A. života“ te „Anima mundi“.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju evidentirano pet novih slučajeva zaraze, a preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testiranjima PCR metodom, brzim antigenskim testovima, kliničkim slikama i informacijama o pozitivnim slučajevima iz drugih županija, evidentirano je 5 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19, priopćio je 25. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 34 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 272.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 54 pacijenta pozitivna na COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su također 4 pacijenta.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 75 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati