Povežite se s nama

Međimurje

Vrtlari pohrlili na trampu sjemenki

Objavljeno:

- dana

ČAKOVEC

Sezona intenzivnog vrtlarenja za hobiste samo što nije počela, te je prva ovogodišnja razmjena sjemenja u prostoru zgrade Scheier izazvala velik interes Čakovčana.

Tradicionalno je organizira Ekološka udruga “Duga”, a već nekoliko godina zaredom na njoj sudjeluje i udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”.
– I ove godine odaziv građana bio je izuzetno velik, što pokazuje kako interes za organskim uzgojem i starinskim vrstama i dalje raste. Nekoliko sati divnog druženja s građanima, sjemenarima i članovima, odnosno članicama udruge brzo je prošao – ističe Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt” i autorica brojnih zanimljivih tekstova o ekološkom vrtlarenju.

Višesatno druženje s građanima, sjemenarima i članovima je brzo prošlo

Spomenuta udruga organizira brojne edukativne radionice i ovih dana je objavila popis proljetnih predavanja. Ove godine “Biovrt” namjerava održati 22 predavanja diljem Lijepe Naše, a novost je da će ih prvi put biti i na jugu Hrvatske. Tijekom ožujka na području Međimurja bit će održana dva predavanja. U Gornjemu Mihaljevcu predavanje “Očuvajmo bioraznolikost – upoznajmo životinjske saveznike u vrtu” i razmjena sjemenja bit će održani u petak, 3. ožujka, s početkom u 17 sati u prostoru Osnovne škole. Potom 8. ožujka na red dolazi i Novo Selo Rok. Posjetitelji predavanja i razmjene sjemenja u tamošnjoj Područnoj školi će između ostaloga doznati da su pčele zaslužne za jednu trećinu hrane koju jedemo, te da su gliste zaslužne za plodno tlo…

– Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s Udrugom “Biovrt” i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti – ističe Kolar-Fodor. Ako nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje