Povežite se s nama

Međimurje

Vrtlari pohrlili na trampu sjemenki

Objavljeno:

- dana

ČAKOVEC

Sezona intenzivnog vrtlarenja za hobiste samo što nije počela, te je prva ovogodišnja razmjena sjemenja u prostoru zgrade Scheier izazvala velik interes Čakovčana.

Tradicionalno je organizira Ekološka udruga “Duga”, a već nekoliko godina zaredom na njoj sudjeluje i udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”.
– I ove godine odaziv građana bio je izuzetno velik, što pokazuje kako interes za organskim uzgojem i starinskim vrstama i dalje raste. Nekoliko sati divnog druženja s građanima, sjemenarima i članovima, odnosno članicama udruge brzo je prošao – ističe Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt” i autorica brojnih zanimljivih tekstova o ekološkom vrtlarenju.

Višesatno druženje s građanima, sjemenarima i članovima je brzo prošlo

Spomenuta udruga organizira brojne edukativne radionice i ovih dana je objavila popis proljetnih predavanja. Ove godine “Biovrt” namjerava održati 22 predavanja diljem Lijepe Naše, a novost je da će ih prvi put biti i na jugu Hrvatske. Tijekom ožujka na području Međimurja bit će održana dva predavanja. U Gornjemu Mihaljevcu predavanje “Očuvajmo bioraznolikost – upoznajmo životinjske saveznike u vrtu” i razmjena sjemenja bit će održani u petak, 3. ožujka, s početkom u 17 sati u prostoru Osnovne škole. Potom 8. ožujka na red dolazi i Novo Selo Rok. Posjetitelji predavanja i razmjene sjemenja u tamošnjoj Područnoj školi će između ostaloga doznati da su pčele zaslužne za jednu trećinu hrane koju jedemo, te da su gliste zaslužne za plodno tlo…

– Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s Udrugom “Biovrt” i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti – ističe Kolar-Fodor. Ako nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Na autobusnom stajalištu u Pribislavcu vandali uništili naljepnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Pribislavcu je javna imovina opet bila na meti vandala.

Ovoga puta potrgane su naljepnice na autobusnom stajalištu.

– Radi se o šteti od oko 1000 kuna. Počiniteljima poručujem da idući put roditeljima uzmu 1000 kuna iz novčanika pa ih uredno poderu, jer su to isto napravili i sad, samo na “facerski” način – ogorčen je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Popravak će, naravno, pasti na leđa Općine, iz koje pak poručuju i da će se u pronalasku počinitelja poslužiti videonadzorom. Iako se ne radi o izrazito velikom iznosu štete, ovakva su djela prilično česta i u konačnici mogu uzrokovati velike, a potpuno nepotrebne troškove koje, u krajnjoj liniji, mještani opet plaćaju iz vlastitog džepa.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Goričan povećala naknadu za novorođenu djecu na 4000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Goričan odlučila je povećati naknade za novorođenu djecu i to čak 100 posto. Naime, umjesto dosadašnjih 2000 kuna koje su dobila roditelji za svoju novorođenčad, iz općinskog proračuna će se ubuduće za svako novorođeno dijeti isplaćivati po 4000 kuna. Takva je odluka donijeta na 2. sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, koja je održana u utorak, 14. rujna.

– Vodeći računa o svojim mještanima, nakon uvođenja usluge „e-novorođenče“, Općina Goričan za 100 posto je povisila jednokratne naknade za novorođenu djecu, te će naknada sada iznositi 4000 kuna – poručili su iz Općine Goričan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje