Povežite se s nama

Međimurje

Vrtlari pohrlili na trampu sjemenki

Objavljeno:

- dana

ČAKOVEC

Sezona intenzivnog vrtlarenja za hobiste samo što nije počela, te je prva ovogodišnja razmjena sjemenja u prostoru zgrade Scheier izazvala velik interes Čakovčana.

Tradicionalno je organizira Ekološka udruga “Duga”, a već nekoliko godina zaredom na njoj sudjeluje i udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”.
– I ove godine odaziv građana bio je izuzetno velik, što pokazuje kako interes za organskim uzgojem i starinskim vrstama i dalje raste. Nekoliko sati divnog druženja s građanima, sjemenarima i članovima, odnosno članicama udruge brzo je prošao – ističe Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge “Biovrt” i autorica brojnih zanimljivih tekstova o ekološkom vrtlarenju.

Višesatno druženje s građanima, sjemenarima i članovima je brzo prošlo

Spomenuta udruga organizira brojne edukativne radionice i ovih dana je objavila popis proljetnih predavanja. Ove godine “Biovrt” namjerava održati 22 predavanja diljem Lijepe Naše, a novost je da će ih prvi put biti i na jugu Hrvatske. Tijekom ožujka na području Međimurja bit će održana dva predavanja. U Gornjemu Mihaljevcu predavanje “Očuvajmo bioraznolikost – upoznajmo životinjske saveznike u vrtu” i razmjena sjemenja bit će održani u petak, 3. ožujka, s početkom u 17 sati u prostoru Osnovne škole. Potom 8. ožujka na red dolazi i Novo Selo Rok. Posjetitelji predavanja i razmjene sjemenja u tamošnjoj Područnoj školi će između ostaloga doznati da su pčele zaslužne za jednu trećinu hrane koju jedemo, te da su gliste zaslužne za plodno tlo…

– Na razmjene sjemenja se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s Udrugom “Biovrt” i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti – ističe Kolar-Fodor. Ako nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje