Povežite se s nama

U fokusu

Vruća tema Gradskog vijeća Varaždina su breze u Trakošćanskoj ulici

Objavljeno:

- dana

Danas se putem Zooma održava 36. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina. Sudjelovalo je 22-oje vijećnika.

Među najzanimljivijim pitanjima aktualnog sata na našlo se uređenje Trakošćanske.

Vijećnici Neven Bosilj i Vjeran Strahonja pitali su zašto se u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici ruše stabla na uštrb gradnje parkirališta. Zanimalo ih je i zašto za navedeno ne postoje planovi i financijski planovi u proračunu.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Odgovorio je gradonačelnik Ivan Čehok koji je rekao da se sastao sa stanarima jer neki nisu bili upućeni što se radi. Čehok je objasnio da se breze ruše jer su vrlo alergene, na što upozorava hortikulturna i medicinska struka, a ne on.

– Ako ide rekonstrukcija zar nije logično da se tamo posade nova stabla, kao što je bilo u Kolodvorskoj. Građani su se požalili nakon prve dvije srušene breze i tamo ćemo posaditi druga stabla, ali ne breze. Na svako stablo koje će biti srušeno posadit će se druga stabla. Ja najmanje osjećam odgovornost za to da se prilikom gradnje naselja nije vodila briga o parkingu. SDP treba znati da je Grad za njihove vlasti uzimao javna parkirališta i prodavali ih privatnim ljudima. U šest godina niste posadili jedno drvo – rekao je Čehok.

Gradonačelnika su vijećnici pitali i o preseljenju dječjeg igrališta kod Trakošćanske, a Čehok je objasnio da su o tome pitali same građane koji tamo žive. Dodao je da do preseljenja neće doći jer su se tome protivili stanari tamošnje zgrade 5.

Na aktualnom satu HDZ-ovo Damir Laljek pitao je može li Grad pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa da bi Hrvatske ceste što prije napravile nove rotore kod Gojanca, u Hrašćici i kod Kućana.

Gradonačelnik Čehok objasnio je da Grad već pomaže na tom polju. Kazao je da bi gradnja rotora u Gojancu trebala početi do kraja godine, a onog u Hrašćici na proljeće sljedeće godine.

Bilo je još govora o stečaju tvrtke Varaždin Airport te preuzimanja upravljanja aerodroma od Parkova. Također, tema je bila uređenje Bombellesove ceste, kupnji novih vatrogasnih vozila, uvođenju optičkog interneta u prigradska naselja, šteti od potresa te radu Ritza, nakon što ga preuzmu Parkovi.

U fokusu

Biskup Radoš primio gradonačelnika Bosilja: razgovarali o postavljanju skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u petak, u ordinarijatu varaždinske biskupije novog varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

Susretu je prisustvovao i preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler te biskupijski povjerenik za kulturnu baštinu.

Uz čestitku na osvojenom mandatu biskup se založio za dobru suradnju između biskupije i grada.

– Mi ćemo sa svoje strane nastojati biti  suradnici u svemu onome što je dobro, u onomu što nas okuplja i što nas vodi naprijed. Nemamo pravo imati bilo kakvi drugi interes jedino dobro ljudi – rekao je biskup Radoš.

Gradonačelnik je zahvalio na čestitki naglasivši spremnost za daljnji razvoj i unapređenje suradnje te rješavanje svih otvorenih pitanja.

Iz tog razloga, prvi susret biskupa i gradonačelnika nije bio samo protokolarne naravi jer su se u razgovoru dotakli brojnih pitanjima od zajedničkog interesa na kojima se očekuje dobra suradnja između crkve i jedinice lokalne samouprave. Postavljanje skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II, pomoć Caritasu i nove ideje o smještaju beskućnika, obnova objekata sakralne kulturne baštine, prijedlozi o imenima varaždinskih ulica bile su samo neke od tema vrlo otvorenog i konstruktivnog razgovora biskupa i gradonačelnika koji će, kako je istaknuto, biti svakako nastavljeni u cilju dobrobiti svih građana.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji sve manje nezaposlenih, najtraženije prodavačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem svibnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2410 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec bilježimo 624, Ludbreg 268, Novi Marof 290, Cestica 44 i Varaždin 1184 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,9%, a u usporedbi s istim mjesecom (svibanj) 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 698 osoba, odnosno 22,5%.

Ujedno je evidentirano i 25 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom svibnja evidentirano je 355 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavile su se 273 osobe, nakon škole 2, a iz neaktivnosti 80 osoba.

Tijekom svibnja 2021. godine prijavljeno je 758 slobodnih radnih mjesta, što je za 14 % (123 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 32,5% (186 slobodnih radnih mjesta) više nego u istom mjesecu prošle godine (svibanj 2020).

Najtraženija zanimanja u svibnju bili su prodavači i prodavačice, slijede skladištar, vozač, konobar i radnik ili radnica u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!