Povežite se s nama

U fokusu

Vugrin: Rok za legalizaciju zgrada produžen do 30. lipnja sljedeće godine

Objavljeno:

- dana

Donosimo

Prema novom Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, novi rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 30. lipnja 2018. godine.

– Pozivamo sve zainteresirane građane, koji dosad nisu uspjeli na vrijeme podnijeti zahtjeve za donošenje rješenja o izvedenom stanju, da iskoriste prednosti ovog Zakona o legalizaciji i podnesu nove zahtjeve do 30. lipnja sljedeće godine – pozvao je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin građane u petak.

Zahtjevi se mogu podnijeti u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije sa sjedištem u Varaždinu i ispostavama u gradovima Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu.

Osnovni uvjeti ozakonjenja ostaju isti, što znači da se i dalje mogu legalizirati samo zgrade koje su vidljive na digitalnoj ortofoto snimci snimljenoj do 21. lipnja 2011. ili na nekoj drugoj službenoj ranijoj snimci ili kartografskoj podlozi. Zgrade izgrađene nakon tog datuma (21. lipnja 2011.) neće se moći legalizirati temeljem ovog Zakona, nego će se takvi podnositelji upućivati na redovni postupak ishođenja građevinske dozvole, što je, naravno, moguće samo uz uvjet da se radi o gradnji koja je sukladna važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji.

Novost je da je izmjenama Zakona omogućeno ozakonjenje i dijela zgrada koje se do sada nisu mogle ozakoniti. 

– U Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije i ispostavama je od 2012. godine primljeno gotovo 29.000 zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koja je osnovana da rastereti upravne odjele županija, preuzela je oko 5.000 zahtjeva. U Odjelu je ostalo za rješavanje blizu 24.000 zahtjeva, od čega je dosad pravomoćno riješeno njih oko 16.000 ili 66 posto. Ako tome pribrojimo riješene zahtjeve, za koje se čeka pravomoćnost i potvrda o uplati naknade, dolazimo do 72 posto riješenih zahtjeva. Prosjek u Republici Hrvatskoj je 68 posto, pa bismo s time bili iznad prosjeka – istaknuo je Vugrin. 

Najveći problem i dalje je izuzetno veliki broj nepotpunih zahtjeva.

– Trenutno je oko 5.800 zahtjeva koji su predani nepotpuni i kod kojih je već višestruko istekao rok za dopunu dokumentacije. Te zahtjeve dosad nismo odbijali, jer se građanima nije htjelo trajno onemogućiti legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Međutim, ti zahtjevi će sada biti odbijeni te će biti poslana rješenja o odbacivanju. Procjenjujemo da će do kraja godine biti riješeno oko 95 posto svih dosadašnjih zahtjeva za legalizaciju, što će naš Upravni odjel svrstati na sam vrh po učinkovitosti – rekao je Vugrin.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje