Povežite se s nama

Život i društvo

Vukovarski dani Ludbrežana

Objavljeno:

- dana

Sjećanje na Vukovar u Ludbregu

Uz obljetnicu pada Vukovara u Ludbregu su priređeni raznoliki programi. Već u petak, 14. studenog u Pastoralnom je centru  održana tribina na temu Vukovar 1991 – sjećanja ludbreških branitelja.

Darko Posavec, zapovjednik ludbreške postrojbe i Dragec Kladić, predsjednik udruge Ludbreški branitelji Vukovara 1991 tom su prigodom iznijeli sjećanja o svojim vukovarskim danima. U Vukovaru je poginuo ludbreški policajac Josip Kanižaj a Marijan Levak nestao je tijekom proboja.

U Vukovaru je poginuo ludbreški policajac Josip Kanižaj a Marijan Levak nestao je tijekom proboja.

Milenijska fotografija

U čast njima i svim braniteljima Vukovara ludbreški su osnovnoškolci jučer u parku dvorca Batthyany ispisali riječi Vukovar i Ludbreg. Ideja za akciju potekla je od Pučkog otvorenog učilišta „Dragutin Novak“, a u organizaciju se uključila Osnovna škola Ludbreg, Grad Ludbreg, Turistička zajednica grada Ludbrega, Lukom i AK „Rudolf Fizir“ koji se pobrinuo za snimanje milenijske fotografije. U organizaciji Hvidre Ludbreg i Grada Ludbrega u ranim jutarnjim satima put Vukovara je 18. studenog krenuo autobus koji će se pridružiti Koloni sjećanja.

U koloni će i ove godine biti gradonačelnik Ludbrega i saborski zastupnik Dubravko Bilić.

Misa i koncert

Za branitelje Vukovara u Zavjetnoj će se kapeli, 18. studenog 18 sati služiti sveta misa, a nakon mise od svetišta prema trgu te u parku dvorca Batthyany palit će se lampioni. Sutra, 19. studenoga u ludbreškoj kinodvorani koncert za Vukovar priređuje MPZ Podravina. Gosti na koncertu bit će članovi zbora iz Varaždinskih Toplica i Adam Končić. Koncert počinje u 19 sati.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Mrkoplju predstavljeni okusi brezničkohumskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedaleko Begovog Razdolja i Delnica na putu prema Rijeci nalazi se malo mjesto Mrkopalj sa svega tisuću žitelja raštrkanih u 6 naselja. Tamo se odnedavno održava zanimljiva manifestacija kojoj je cilj spajanje različitih vrsta umjetnosti, sportskih i zabavnih događaja uz nezaobilazni šarm goranskoga kraja.

Proteklog je vikenda tako održan 8. Artfest uoči 240. godišnjice dobivanja povelje koju je Mrkoplju dodijelila carica Marija Terezija davne 1785. godine. Uz brojne goste uglavnom iz Bakra, Severina na Kupi i mjesta iz okruženja, ove su godine na Artfestu nastupile i članice udruge Starinski žmaki iz Brezničkog Huma predstavivši starinske gastrodelicije našega podneblja.

– Nakon lipanjskoga predstavljanja na trodnevnim svečanostima povodom Dana Općine Grožnjan u Istri, sada smo Starinske žmake predstavili žiteljima Primorsko-Goranske županije u Općini Mrkopalj – kaže predsjednica udruge Starinski žmaki mr Darinka Andrašek i napominje kako je cilj udruge upravo što više ovakvih gostovanja i predstavljanja starinskih jela i slastica što širem krugu ljudi u Hrvatskoj ali i izvan nje, jer tako ujedno čuvamo našu tradiciju i baštinu od zaborava. Starinski su žmaki ovom prilikom ponudili tradicionalne kolače brezničkohumskoga kraja, domaće rakije i likere i nezaobilaznu jedinstvenu knjigu – kuharicu napisanih recepata.

Darinka Andrašek istaknula je kako su izložbeni stol prigodno dekorirali starinskim stolnjakom, ručnicima, starinskim glinenim i keramičkim posuđem, te košaricama punim medenjaka i “prfkača”, te s gibanicama i „loparima” na daskama. Uz rakije nudila se specifična pogača našega kraja zvana “tulčenjak”, koji izraz predstavlja vrijedno jezično bogatstvo Brezničkog Huma gdje se u svih pet naselja za isti starinski kolač koriste različiti nazivi. Ponudu su dopunili cicmare i zlijevke, neizostavni nagrađeni lopari, kolač od tikvi, gibanice orehnjača i makovnjača, pita od jabuka, domaći kuglof spravljen po bečkoj recepturi, medenjaci i šape iz razdoblja kada se uvelike koristio med, potom obične kiflice s mašću, fine vanili kiflice i druge slastice.

– Korist i iskustvo obostrani su zahvaljujući sjajnim domaćinima – ravnateljici TIC-a Mrkopalj Goranki Tuhtan i načelniku Općine Mrkopalj Josipu Brozoviću, pa se s pravom možemo nadati budućim suradnjama – zaključila je mr Darinka Andrašek.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novom Marofu odobreno 15.800 eura za projekt oborinske odvodnje u Završju Podbelskom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon raspisanog natječaja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, donijeta je odluka od dodijeli bespovratnih sredstava općinama i gradovima diljem Hrvatske za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.

Među tim gradovima nalazi se i Grad Novi Marof kojemu je odobreno 15.800 eura za projekt sanacije (zacjevljenja) oborinske odvodnje uz nerazvrstanu cestu NC 1-017 u Završju Podbelskom. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 70.000 eura, pa će tako ostatak od 54.200 eura osigurati Grad u svojem Proračunu.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je kako je ovo samo nastavak radova na području grada.

– Nastavljamo s uređenjem prometnica i komunalne infrastrukture na području grada. Ovoga puta na red je došlo Završje Podbelsko. Radi se o važnom projektu ukupne vrijednosti 70.000 eura, tako da mi je vrlo drago što smo uspjeli bar dio sredstava osigurati iz drugih izvora. Uskoro kreće postupak nabave, dok početak samih radova očekujemo tijekom jeseni – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Dodajmo kako je odlukom Ministarstva odobreno financiranje za 352 projekta ukupne vrijednost 10,5 milijuna eura, a radi se o projektima kojima je cilj razvoj komunalnog gospodarstva te ujednačavanje komunalnog standarda, odnosno poticanje boljeg obavljanja komunalnih djelatnosti i podizanje razine javnih usluga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje