Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Impresivne ladanjske vuzmenke: Ak ne zgori do kraja, bu se sku***la

Objavljeno:

- dana

Donosimo

Danas cijeli dan pristizale su nam fotografije vuzmenki iz cijele Varaždinske županije, no impresivne su one ladanjske.

Jedna ladanjska vuzmenka visoka je oko 10 metara, započeli su je četvrtak i ima otprilike 12 kubnih metara drva.

– Do jutra budemo tu i onda oko 17 sati u nedjelju ju palimo. Grla bumo zalijali s 30 litri vina za početak, pa ima piva, sokove. Peći će se kotlovina, a poslije jedan dobar grah. Visoka je otpilike 10 metara, među njima nije konkurencija nego se jedni s drugih delaju norca ako ne zgori do kraja i to znači da se onda vuzemka sku***la – rekao je Slavko.

Druga vrlo impresivna je visoka oko 12 do 13 metara, a napravili su je ARBEC-i.

– Kroz cijelu Korizmu se pripremamo. Svaku nedjelju idemo u šumu po drvo i crnogorično granje. Pretežito se počinje raditi u četvrtak, završava se u petak. Fešta se nastavlja kroz cijelu subotu do nedjelje ujutro. Oni najjači spavaju pod vuzemkom. Pazimo na sigurnost. Natječemo se s konkuretima, ali pretežito svaku godinu pobijedimo, po tome smo i poznati kao ARBEC-i iz Ladanja – ističe Hrvoje.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Općina Petrijanec za energetsku obnovu stare škole dobila 974.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec krenula je u projekt energetske obnove zgrade stare škole vrijedan 4,04 milijuna kuna, za koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila sredstva u visini 974.000 kuna, odnosno 33,3 %.

Kako navode iz Općine Petrijanec, u periodu od 1868. godine, odnosno od godine kada je zgrada izgrađena, u nju nije bilo gotovo nikakvih značajnih ulaganja, a ovim se projektom planira energetska obnova, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije. Točnije, iz postojećeg G energetskog razreda zgrada će se svrstati u B energetski razred, ali izvršit će se i cjelokupna obnova zgrade.

– Radovi napreduju sukladno terminskom planu izvođača. Upravo se rade drveni prozori, a naravno pošto se radi o kulturnom dobru u obnovi svoj dio posla odrađuje i Ministarstvo kulture i medija sa svojim zahtjevima i sugestijama – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na zgradi će se tako obnoviti fasada, povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, stropa prema potkrovlju i tlu te negrijanom podrumu, zamijenit će s vanjska drvena stolarija, zamijenit će se sustav pripreme potrošne tople vode, zamijeniti postojeće i ugraditi novi sustav grijanja novim toplinskim razvodom s ogrjevnim tijelima, ugraditi unutarnja LED rasvjeta, kao i elektroinstalacijski krugovi za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija i drugih trošila.

– Zgrada stare škole izgrađena je 1868. godine i u idućih 16 mjeseci bit će konačno obnovljena. Nakon niza projekata koji smo prijavili očekujemo i financiranje Ministarstva kulture i medija. Na taj način smanjiti ćemo udio sufinanciranja općine. Stara škola je nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara, a cilj nam je čuvati kulturnu baštinu i spriječiti propadanje zgrade i naravno nakon obnove staviti je u funkciju. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju, na tom natječaju odobreno je samo devet projekta u Hrvatskoj i ponovno tzv. najbržim prstom bili smo među prvima u Hrvatskoj sa prijavom – zaključio je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na viničkom groblju postavljena česma i uređene pločice kod centralnog križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem da mještanima Vinice omogući lakši pristup vodi na groblju, općinski načelnik Branimir Štimec, odlučio je postaviti samostojeću slavinu u donjem dijelu groblja.

Time je riješio problem pristupa vodi, a usput su na groblju sanirane i pločice kod centralnog križa.

Dodajmo da je Općina Vinica također financijski pomogla i izvođenje radova koji su u tijeku u Župi Svete Barbare u Natkrižovljanu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje