Povežite se s nama

U fokusu

Winair treba vratiti poslovni prostor Varaždin Airportu

Objavljeno:

- dana

PRESUDA BJELOVARSKOG SUDA

Trgovački  sud u Bjelovaru donio je prvostupanjsku  presudu u predmetu tužitelja Varaždin Airport d.o.o. protiv Winair d.o.o.., radi predaje u posjed poslovnog prostora na prvom katu zgrade aerodroma u Varaždinu, priopćeno je iz Grada Varaždina. 

Trgovački  sud u Bjelovaru donio je prvostupanjsku  presudu u predmetu tužitelja Varaždin Airport d.o.o. protiv Winair d.o.o.., radi predaje u posjed poslovnog prostora na prvom katu zgrade aerodroma u Varaždinu, priopćeno je iz Grada Varaždina. 

 Presudom je u cijelosti usvojen tužbeni zahtjev Varaždin Airporta te je Winairu naloženo predati posjed predmetne nekretnine, kao i naknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 4.825 kuna.

Bez natječaja

Varaždin Airport je, naime, tužio Winair, radi predaje u posjed poslovnog prostora na prvom katu zgrade aerodroma. Varaždin Airport je ugovor o zakupu svih građevina i zemljišta na aerodromu sklopio s Gradom Varaždinom 2008. godine, a novi ugovor sklopljen je 2013. U međuvremenu, 2008. i 2010.  godine Varaždin Airport je s Winairom sklopio ugovor o zakupu, odnosno podzakupu i to na 10 godina, no, prema presudi, ti su ugovori ništetni, jer je Winair u posjed poslovnog prostora na prvom katu zgrade aerodroma došao bez javnog natječaja, što je protivno zakonu. 

Winair je, inače, osporavao tužbu, tvrdeći da su ugovori o zakupu mogli biti sklopljeni bez provođenja javnog natječaja, jer je osnov za sklapanje tih ugovora davao ugovor o zajedničkoj suradnji u provedbi projekta ulaganja u razvoj aerodroma Varaždin, sklopljen između Grada i Winaira. 

 

 

Izvor:
Foto: www.liderpress.hr

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje