Povežite se s nama

Međimurje

Winterstory of Forestland: elektronska renesansa stigla je i na sjever Hrvatske!

Objavljeno:

- dana

Desetljeće nakon zatvaranja posljednjih klubova, popularnost elektronske glazbe ponovo raste.

Čakovec i Međimurje već su godinama domaćini festivalu, konceptu i priči koja tek počinje, o ideji koja je nastala u srcima nekolicine, a pretvorila se u brand na koji dolaze stotine mladih iz Europe, Hrvatske i šire, kako na ljetni festival, tako i na zimsko izdanje.

Drugo izdanje “Winterstory of Forestlanda” završilo je ove subote u čakovečkom GOC-u, a dvije tisuće partijanera desetak su sati rejvali uz cijeli niz odličnih DJ-a. Warm-Up su pokrenuli mlade nade, DJ Swen i Petra, dok je s otkucajem 22 sata na pozornicu stigao resident najpoznatijeg dubrovačkog kluba “Revelin” Mike & Me.

Gotovo dvije tisuće ljudi je pratilo našeg domaćina, slovenskog artista Timu G-ja i njegove house taktove kao zagrijavanje za show točno 1 sat poslije ponoći. Izlaskom Krydera na pozornicu uz dobro znani ritam “Confusiona” New Ordera, pravi rave je mogao početi.

Chris Knight – Kryder stigao je u Čakovec iz sunčanog Madrida, a uporne rejvere drmao je gotovo dva puna sata.

– Hrvatsku sam posjetio više puta, a mislim da je ovo prvi puta da ne sviram na obali. Ekipa je bila odlična, svirao sam big room style i set je bio jako energičan – rekao je Kryder. – Super je nastupati uz podršku hrvatske i slovenske ekipe, energija je odlična u organizaciji i stvarno sam oduševljen ovim gradom – dodao je.

Predzadnji DJ noći bio je Kosta Radman, ime poznato ljubiteljima moderne elektronike, koji se na pozornicu popeo uz support velike ekipe te je u jednom trenu s njim na pozornici bio i domaćin kluba Opera Dekova, ali i svi ostali DJ-evi.

– Na Forestu sam svirao već tri puta, no večeras sam ovdje samo kao partijaner. Ovo je prva subota u godinu dana kako ne radim pa sam se došao zabaviti. Jednostavno ne vjerujem koliko je odličan danas bio party. Vidimo se ovoga ljeta ponovo u šumici – rekao je Dekova.

Večer je završio mladi Petrinjanin s australskom putovnicom, John Rebix, koji je imao tešku ulogu zatvaranja zimskog festivala i zahvale publici na još jednoj odličnoj noći zabave.

Za 208 dana na red dolazi i 7. izdanje Forestlanda, ljeto, sunce i 48 sati glazbe…

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje