Povežite se s nama

Međimurje

Za 100. dan škole naučili himnu, pisali riječi i vježbali

Objavljeno:

- dana

OŠ IVANA NOVAKA MACINEC

U Europi se 100. dan škole obilježava već niz godina, u Hrvatskoj treću, a OŠ Ivana Novaka Macinec ovo je bila druga godina kako sudjeluju u projektu Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono.

U toj školi 100. dan nastave bio je 15. veljače, pa je tako dan započeo učenjem himne 100. dana škole. Nakon toga uslijedilo je pisanje 100 riječi koje su prvašići naučili od početka nastave i od kojih su slagali rečenice. Zatim su napravili 100 srca kojima su ukrasili razredni pano, dok su na satu matematike učenici u paru, skupinama ili samostalno rješavali razne listiće i igrali igru “trgovina”. Na satu tjelesnog napravili su 100 vježbi, a pojeli su i 100 bombona. Treći razredi igrali su se riječima: napisali su po 10 imenica, 10 glagola, 10 pridjeva, 10 riječi sa “č”, 10 riječi koje se pišu velikim slovom, 10 umanjenica, 10 uvećanica, 10 riječi s “je”, 10 riječi s “ije” i 10 riječi na romskom jeziku. Zajednički su riješili i 100 matematičkih zadataka te naučili pjevati 100. dan škole. Inače, ove je godine u ovaj projekt uključeno više od 400 škola.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje