Povežite se s nama

U fokusu

Za 1685 osmaša u Varaždinskoj županiji u prvima razredima srednjih škola ukupno ima 1853 mjesta

Objavljeno:

- dana

“ODABERI SVOJU ŠKOLU”

Predstavljanjem srednjoškolskih ustanova učenicima osmih razreda u OŠ Novi Marof danas u 18 sati počinje kampanja “Odaberi svoju školu”.

Kampanju, koja bi trebala osnovnoškolcima pomoći u odabiru budućeg zanimanja i srednje škole, već desetu godinu zaredom provodi Varaždinska županija u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područnom službom Varaždin.

Ove godine kampanja traje do 8. svibnja. U tom periodu, svakog radnog dana, učenicima osmih razreda te njihovim roditeljima predstavit će se sve srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije.

Inače, ove godine osme razrede na području Varaždinske županije završava 1685 učenika, dok u prvim razredima srednjih škola mjesta ima za 2075 učenika. U tu brojku nisu uračunata upisna mjesta privatnih srednjih škola na području Varaždinske županije koji planiraju još 168 upisnih mjesta, dakle, u prvim razredima osnovnih škola ukupno je 1853 mjesta za buduće učenike.

RASPORED KAMPANJE:

  • . OŠ Novi Marof u 18.00 sati
  • . OŠ Visoko u 18.00 sati
  • . OŠ „Antuna i Ivana Kukuljevića“ Varaždinske Toplice u 18.00 sati
  • . OŠ Ludbreg u 18.00 sati
  • . OŠ Kneginec Gornji u 18.00 sati
  • . OŠ Petrijanec u 18.00 sati
  • . OŠ Vidovec u 18.00 sati
  • . Druga gimnazija Varaždin u 18.00 sati
  • . OŠ „Ante Starčevića“ Lepoglava u 18.00 sati
  • . OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec u 18.00 sati

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje