Povežite se s nama

U fokusu

Za Advent u Varaždinu klizalište i ledeni tobogan kod Staroga grada, stiže i Crvena jabuka

Objavljeno:

- dana

Advent u Varaždinu ove će godine biti najbogatiji ikad, najavili su danas organizatori, jer je pripremljeno više od 100 programa na sedam lokacija u centru Varaždin.

Program Adventa u Varaždinu traje od 29. studenoga ove godine do 6. siječnja, 2020. godine, s time da će klizalište biti otvoreno do 12. siječnja.

Naime, manifestacija počinje u petak, 29. studenoga, nastupom Scifidelity Orchestra na Trgu Miljenka Stančića, dok je subota, 30. studenoga, rezervirana za nastup Crvene jabuke. Koncert će se održati na Korzu od 19 sati.

Romantična Ledena čarolija i ove se godine smjestila u bajkovitom perivoju Starog grada, s velikim klizalištem na preko tisuću kvadrata s ledenom stazom. Osim u klizanju s pogledom na dvorac i ove će godine posjetitelji moći uživati u spustu niz čak 30 metara dugački ledeni tobogan. Cijene klizanja jednake su prošlogodišnjima. Kraj klizališta će se smjestiti Kućica Djeda Mraza, koja će ove godine raditi još duže nego lani.

Glavna lokacija za koncerte je Korzo, koje će pod nazivom Bijeli Korzo ugostiti, Crvenu Jabuku, Pavela, Zsa Zsu, Nikola Marijanović Trio, ŽVS Allegre, Akvarel i još neke. Programi će se održavati ujutro i navečer.

Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina, najavila je još više dekoracija na Korzu te poneko iznenađenje.

“Advent na Stančiću” donosi još više blagdanskih dekoracija, zanimljive izvođače i puštanje Lampiona dobrih želja, 20. prosinca.

Ove se godine dodane i dvije nove lokacije za blagdansko druženje. To su Habdelićev trg i Uska ulica, koja će ugostiti Zimsku kreativnicu, u kojoj će se predstaviti varaždinski umjetnici.

Za doček Nove godine, 31. prosinca u 12 sati na Korzo stižu motomrazovi, a sve će od 22 sata zabavljati grupa Mozart. Sprema se i spektakularni vatromet točno u ponoć, kao i start 42. Novogodišnje utrke.

Nikakav program nije predviđen na Kapucinskom trgu.

Kompletan program nađite OVDJE.

– Ove smo godine nešto ranije krenuli s postavljanjem klizališta. Vrijeme nas baš ne služi, dosta je toplo. Uz klizalište neće biti postavljeni šatori-pagode, nego novi prozirni šatori. Uveli smo dodatna poboljšanja da se korisnici osjećaju što ugodnije. Prošle godine smo imali 26.000 klizača i 30.000 spuštanja na toboganu, a nadam se da će ih ove godine biti još više. U dogovoru s Gradom u prodaju puštamo 10 karti odjednom za klizanje po još povoljnijoj cijeni – objasnio je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je da se nikada ne smije biti zadovoljan uspjehom.

– Manifestacija Advent u Varaždinu može se još više razviti jer Varaždin ima ambijent primjeren pučkom dijelu adventa. Uz vjerski dio, Božić je dio ambijenta i nema boljeg ambijenta od Staroga grada. Dosta je prepucavanja gdje postaviti klizalište. Želimo da se kroz nekoliko godina Advent u Varaždinu održava u cijelomu gradu, poput Špancirfesta. Siguran sam da ćemo ove godine potući sve rekorde – rekao je Čehok.

U fokusu

Otklanjaju se posljedice katastrofalnog požara koji je devastirao tradicijsku kuću u Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana započeli su radovi na raščišćavanju zgarišta krovišta i zaštiti drvene očuvane prizemne strukture tradicijske kuće u gradskom Perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama koju je sredinom ovog mjeseca zahvatio katastrofalni požar u kojem je izgorjelo cijelo krovište tradicijske kuće.

>>Netko je namjerno zapalio slamnati krov na etno kući u Varaždinskim Toplicama

Cilj je na tradicijskoj kući koja predstavlja zaštićeni spomenik tradicijske kulture Republike Hrvatske postaviti privremeno krovište do izrade i stručne odluke o početku njene konzervatorsko-restauratorske obnove.

Zahvaljujući brzoj vatrogasnoj intervenciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice uspješno je ugašen požar i spašen veći dio tradicijske kuće, kao i dokazi za službe koje su kasnije obavljale očevid.

Na mjesto događaja tog dana, uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, stigli su i djelatnici Policijske uprave Varaždin, Policijske postaje Novi Marof, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici firme Singra d.o.o. koji su prije nekoliko godina izvodili radove na opsežnoj konzervatorsko-restauratorskoj obnovi tradicijskog krovišta kuće te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Gradonačelnica Ratković i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović zahvaljuju topličkim vatrogascima na brzoj reakciji, svima koji su istog dana pristigli na mjesto događaja i pružili potporu Gradu i Muzeju, kao i Ministarstvu kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek na brzoj reakciji i financijskoj pomoći.

Također, zahvale su uputile svima koji sudjeluju u sadašnjem projektu spašavanja i zaštite tradicijske kuće koja je nacionalno kulturno dobro od velikog značaja za kontinentalnu arhitekturu i kulturu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Valja naglasiti kako iz Grada i Zavičajnog muzeja zahvaljuju i svim građanima na podršci, kao i brojnim muzejskim i stručnim djelatnicima koji su ponudili svoju stručnu pomoć u obnovi tradicijske kuće.

– Nadamo se da će ona uskoro zasjati punim sjajem i biti jedan od poznatih simbola Varaždinskih Toplica – poručuju iz Grada i Zavičajnog muzeja.

Nastavite čitati

U fokusu

MORH objavio: Počinje upis 18-godišnjaka u vojnu evidenciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo obrane provest će tijekom travnja i svibnja 2023. godine redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske, objavili su danas iz MORH-a.

– Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske – objasnili su u MORH-u.

U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odjela/odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

– Napominjemo da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije Covid-19 2020., 2021. i 2022. godine nije provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika. Za sve dodatne informacije i pojašnjenja zainteresirani građani mogu kontaktirati područne odjele/odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta – kažu u MORH-u.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje