Povežite se s nama

Život i društvo

Za Advent u Varaždinu The Frajle, a s Dobrim vibracijama i spektakularnim vatrometom u 2018. godinu

Objavljeno:

- dana

Predstavljen program

U Gradskoj vijećnici danas je predstavljena manifestacija Advent u Varaždinu.

Riječ je o manifestaciji koja će se održati od 2. prosinca ove do 7. siječnja iduće godine, a sprema se preko sto različitih sadržaja.

Varaždinsko Korzo ponovo će biti u bjelini. Na njemu će se predstaviti brojni izlagači, tu je i šuma te vlakić Djeda mraza kao i nezaobilazni sobovi. Glavni varaždinski trg bit će povezan s Kapucinskim trgom šetnicom preko Dućanske ulice i Ulice Ankice Opolski u kojoj će biti izlagači.

Viši nivo

– Prošle godine Advent u Varaždinu podigli smo na jedan viši nivo. Svi su ga dobro prihvatili  – rekla je Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina.

Održat će ukupno 22 koncerta. Svakako valja izdvojiti koncert Davorina i Bogovića na Dan Grada Varaždina 6. prosinca, kao i nastup Mije Dimšić 10. prosinca. Zanosne The Frajle nastupit će 16. prosinca, dok ćemo u novu godinu ući s bendom Dobre vibracije.

– Nije se trošio novac neko zvučno ime, već se novac uložio u cijeli projekt Adventa u Varaždinu te nešto spektakularniji vatromet– dodao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda.

Novost ovogodišnje manifestacije je što će se dio programa održati na Trgu Miljenka Stančića. Osim ugostiteljske ponude, posjetitelji na Stančiću će svakog petka moći uživati uz četiri odlična benda – jamIT rock bend, Trnje bend trio, Neki Novi klinci – Balašević tribute bend te Exzodiac, koji će vas zagrijavati prije Nove godine.

Novost

– Imali smo jako malo vremena, samo tjedan dana, da skupimo financijska sredstva i nije bilo nimalo lako – rekla je Martina Pakšec iz Agencije PRLady.

Tu je i klizalište na Kapucinskom trgu koje se otvara 30. studenog na površini od 1050 ‘kvadrata’. 

– Drugo po veličini klizalište u Hrvatskoj, na koje nam dolaze i brojni gosti iz drugih županija pa i Slovenije. Lani smo za klizalište prodali 26000 ulaznica, a nadamo se kako ćemo ove godine još više – kazao je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin. 

Na Kapucinskom trgu će biti i kuća Djeda Mraza, koju je lani posjetilo 1600 djece.

Istaknimo da je Grad Varaždin subvencionirao nastup varaždinskih obrtnika na Adventu s 50 posto.

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

FOTO Proizvođačima poziv na izložbu: prijave otvorene do 15. ožujka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U partnerstvu s drugim županijama i partnerima iz zemalja Alpe-Jadran, u ovogodišnjem planu Varaždinske županije je organizacija 3. Međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran i 10. Izložba bučinog ulja Hrvatske, koje zbog epidemioloških uvjeta lani nisu održane.

– Ove će godine biti dovoljno sreće, nadam se, da se izložbe održe u fizičkom obliku. Po potrebi, i virtualno – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek na konferenciji za medije održanoj u petak, 26. veljače.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić podsjetio je da su izložbe najprije počele u organizaciji triju županija: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske, a nakon njegova preuzimanja predsjedništva u drugome mandatu najstarije europske organizacije Alpe-Jadran, otvorena je mogućnost za novom dimenzijom, najprije hrvatskom, a potom i međunarodnom.

– Pozvani su svi proizvođači, njih 11-ero iz kontinentalnih županija. Dragocjena je činjenica da su sve županije prihvatile koncept po kojemu one sufinanciraju izlaganje svojih proizvođača – otkrio je Čačić. Nadalje je župan naglasio vrijednost Varaždinskog bučinog ulja, ističući da je neupitna.

– Kada je riječ o premium 100 % bučinom ulju iz Varaždinske županije, o tome više danas ne treba posebno govoriti. U svjetskim je razmjerima riječ o najuspješnijem bučinom ulju. Imamo medalje i sa svjetske izložbe u Briselu, iz Pariza, austrijskog Sankt Andräea i očekujemo da će tako biti i dalje. Javni poziv objavljen je danas, ali i prije toga je već obavljena komunikacija s austrijskim pokrajinama i svim županijama u Hrvatskoj i šire. Ne samo prema poljoprivrednim komorama Austrije, Slovenije, Mađarske, nego i prema drugim institucijama, komorama, ali i posebnim proizvođačima bučinog ulja. Svjedoci smo rasta izložbe, kada smo 2018. godine iz četiri zemalja imali 136 uzoraka, potom 2019. godine 184 uzoraka. Nadamo se da će, usprkos činjenici da još do kraja nemamo jasnu sliku o koroni, izložba biti u fizičkom obliku. Prikupljanje uzoraka je do 26. ožujka, potom slijedi kemijska analiza, senzorska istraživanja, izrada ispitnih istraživanja, dostava i sama izložba, koja će biti održana 22. svibnja – izjavio je Radimir Čačić, dodavši da će šampion ponovo biti nagrađen sa 2.000 eura.

Prijave svih potencijalnih izlagača otvorene su do 15. ožujka. Svaki proizvođač treba dostaviti tri uzoraka, tri boce od 0.25 mililitara, koji će poslužiti u svrhu senzorne i kemijske analize, kao i marketinga i promocije. Senzorsku analizu provodi panel od 12 ispitivača, domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Nastavite čitati

Život i društvo

Još 350.000 kuna za ekološki prihvatljivu rasvjetu u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja s modernizacijom sustava javne rasvjete koristeći raspoloživa sredstva iz vanjskih izvora.

Tako je posljednja informacija da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo Gradu Novom Marofu 350.000 kuna za tu namjenu.

Naime, Ministarstvo nastavlja s provođenjem Programa podrške regionalnom razvoju koji ima za cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ruralnih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Ovoga je tjedna ministrica Nataša Tramišak potpisala odluku kojom se odobrava financiranje 44 najbolje vrednovana projekta, za koje će u 2021. godini biti ukupno dodijeljeno 14 milijuna kuna.

Jedan od projekata je i onaj novomarofski te će s 350.000 kuna Ministarstvo financirati zamjenu postojeće rasvjete ekološki prihvatljivom rasvjetom i to u Varaždinskoj i Zagrebačkoj ulici te na raskrižju DC24 u Zagrebačkoj ulici u Novom Marofu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač ističe da se intenzivno radi na postavljanju LED štedne rasvjete.

– Modernizaciju sustava javne rasvjete u centru provodimo u fazama. Postavljaju se novi kandelabri sa štednom rasvjetom i na taj način uređujemo centar grada u kojem više neće biti drvenih i betonskih stupova. Mislim da građani mogu biti zadovoljni dosad obavljenim poslom, a na toj razini bit ćemo i u nastavku, uz osiguravanje sredstava preko natječaja ministarstava – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati