Povežite se s nama

U fokusu

Za autobus mjesečno 100 kuna, a za vlak 30

Objavljeno:

- dana

IPAK VIŠE CIJENE PRIJEVOZA SREDNJOŠKOLACA

Roditelji učenika koji će u školu putovati autobusom mjesečno će za prijevoz izdvajati 100 kuna, a oni koji do škole idu vlakom 30 kuna, što je više nego je bilo u prvih šest mjeseci ove godine kada su roditelji plaćali 30 kuna za autobus, odnosno 10 kuna za vlak.

Posljedica je to odluke Vlade o sufinanciranju prijevoza od rujna do prosinca, koja je donesena u četvrtak, zbog čega se model izmijenio.

Potrošeno više od 60% raspoloživog iznosa

– Smanjena su sredstva za sufinanciranje jer je već potrošeno više od 60% raspoloživog iznosa za prijevoz, pa je Vlada morala predložiti iznos koji može subvencionirati u okviru postojećeg proračuna s obzirom da nije bilo rebalansa. Prijedlog Odluke je da uopće ne teretimo općine i gradove, već da ostatak troškova sufinanciranja podnesu Varaždinska županija i prijevoznik s većim rabatom. Napravili smo sve u okviru naših mogućnosti da što manje opteretimo roditelje naših školaraca jer bi bez ove intervencije plaćali kartu 300 kuna za autobus, odnosno 100 kuna za vlak – rekao je varaždinski župan Predrag Štromar obrazlažući prijedlog Odluke o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola od rujna do prosinca koja se našla po hitnom postupku na sjednici Županijske skupštine održanoj prvog dana početka nove školske godine.

Iako je većina županijskih vijećnika na kraju glasala za ovaj prijedlog, odluka nije prošla glatko. Klub vijećnika HDZ-a podnio je tri amandmana tražeći da svi učenici, uključujući i one koji se školuju izvan Varaždinske županije, imaju pravo na sufinanciranje troškova prijevoza, čime bi se uklonila diskriminacija učenika s obzirom na mjesto stanovanja, a vijećnici HDZ-a su tražili i da prijevoz bude potpuno sufinanciran za sve.

– Siguran sam da u proračunu postoje rezerve da se to osigura – rekao je vijećnik HDZ-a Anđelko Stričak.

Župan Štromar je pojasnio kako u proračunu nema dovoljno novaca za potpuno sufinanciranje svih učenika putnika, a iz proračuna će se izdvojiti dodatnih 700.000 kuna za sufinanciranje do kraja ove godine, odnosno ukupno tri milijuna kuna.

SUPER-ŽUPAN

– U predizbornoj kampanji imali ste slogan “Više od župana”. S obzirom da ste prema tome super-župan, upotrijebite sada svoje supermoći i omogućite da udar na školarce bude minimalan – ustvrdio je Nikola Šopar, vijećnik HRAST-a tijekom rasprave o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca na Skupštini Varaždinske županije.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/IVAN AGNEZOVIĆ

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje