Povežite se s nama

U fokusu

Za božićne bonove Općina Trnovec Bartolovečki izdvojila 300 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

NASTAVAK TRADICIJE

Općina Trnovec Bartolovečki i ove je godine za sve umirovljenike, osobe s invaliditetom i osobe socijalnog statusa s područja Općine osigurala sredstva za poklon bon u iznosu od 150 kuna po osobi povodom Božićnih blagdana.

Ukupno će se za tu svrhu iz proračun izdvojiti oko 300 tisuća kuna što su jednoglasno prihvatili vijećnici na sjednici Općinskog vijeća održanoj u četvrtak.

Za bon će svatko moći odabrati robu po vlastitom izboru dok će za preuzimanje bona biti potrebno predočiti osobnu iskaznicu, odrezak od mirovine ili drugi dokaz o statusu umirovljenika, osobe s invaliditetom odnosno socijalnom statusu. Podjela bonova planirana je početkom prosinca.

– Nastavljamo tradiciju od prethodnih godina i na ovaj simboličan način šaljemo našim umirovljenicima i potrebitima poruku da nam je stalo do njih. Iznos od 150 kuna nije veliki, ali je od srca i znak je zahvale i brige – istaknuo je općinski načelnik Zvonko Šamec.

Ujedno je najavio da bi se slijedeće godine, za sve one koji imaju mirovinu ispod 2.000 kuna, trebao povećati iznos bona.

Vijećnici su također donijeli i odluku o visini naknade za obavljanje poslova dužnosnika Općine Trnovec Bartolovečki, zatim za članove radnih tijela kao i za predsjednike mjesnih odbora.

Tako vijećnici imaju pravo na mjesečni iznos od 300 kuna za svoj rad u Općinskom vijeću. Predsjednici radnih tijela također ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 300 kuna dok članovi tih radnih tijela imaju pravo na naknadu od 150 kuna.

Predsjednici vijeća mjesnih odbora imaju pravo na naknadu od 200 kuna. Naknadu ostvaruje i predsjednik Općinskog vijeća u istom iznosu kao i zamjenik načelnika koji svoju dužnost obnaša bez zasnivanja radnog odnosa. Šamec je naglasio kako se radi o zaista simboličnim naknadama.

Kao i na svakoj sjednici i ovoga su puta vijećnici dobili informaciju o stanju nezaposlenosti na području Općine. Tako je u kolovozu, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin, na području Općine bilo nezaposlenih 158 osoba.

Ta je brojka smanjena u rujnu budući da posljednji službeni podaci za taj mjesec govore o 146 nezaposlenih osoba.

 

Dodajmo i da su vijećnici usvojili izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti gospodarenja poljoprivrednim zemljištima u vlasništvu RH-a na području Varaždinske županije.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati