Povežite se s nama

Međimurje

Za dogradnju Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz EU fondova pet milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

U Grad Mursko Središće stigla je vijest da je prijavljeni projekt dogradnje Dječjeg vrtića „Maslačak“ s još četiri skupine prihvatljiv za financiranje putem Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“.

Dogradnjom bi se osigurali dovoljni kapaciteti za svu djecu, vjerojatno za deset i više godina.

– Treba napomenuti da projektantska procjena dogradnje iznosi oko 12 milijuna kuna, a prihvatljivi trošak sufinanciranja putem Javnog poziva iznosi 4.896.000 kuna, dok bi ostatak trebalo osigurati u idućim godinama iz gradskog Proračuna, što će predstavljati jako veliki teret zbog već nastalih obveza na projektu Aglomeracije Mursko Središće te najavi mogućeg početka realizacije projekta aglomeracije naselja Štrukovec i Križovec – ističu iz Murskog Središća.

Prihvatiti odluku

S obzirom na to da je malo vjerojatno da bi se ovakav javni poziv u idućem desetljeću mogao ponoviti, gradonačelnik Dražen Srpak smatra da Grad nema previše izbora nego da prihvati takvu odluku.

– Rok provedbe projekta je do 2026. godine te će se u godinama koje dolaze morati pronaći mogućnost financiranja našeg dijela koji bi trenutačno iznosio oko sedam milijuna kuna, s nadom da će ipak cijene u građevini u idućim godinama biti manje, a onda posljedično i razina našeg udjela financiranja. Isto tako, postoji mogućnost da će se iz nekih drugih izvora moći dobiti novac za pomoć u financiranju našeg dijela projekta – smatra gradonačelnik.

Iz Grada dodaju zanimljivost da je 2019. godine cijeli vrtić veličine 1400 četvornih metara bio financijski „težak“ 10 milijuna kuna, dok danas dogradnja četiri skupine s nešto više od 500 četvornih metara prema procjeni projektanata iznosi 12 milijuna kuna.

– Dogradnja vrtića nam je od vitalne važnosti za osiguranje dostatnih kapaciteta za svu djecu i trebat će sve učiniti da se taj projekt, unatoč velikom financijskom opterećenju za gradski Proračun, u idućim godinama uspješno realizira – zaključio je gradonačelnik Srpak.

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje